Volledig scherm
Eva Depuydt en Yoren De Prètre van Fou d'Art, de nieuwe betaalbare hotspot op het Sint-Pietersplein. © OSG

Koppel achter ‘artistiek restaurant’ Fou d’Art: “We willen een referentie worden op het Sint-Pietersplein”

Een Van Gogh-burger met geitenkaas? Een pasta-Guérnica van bolognaisesaus? Of liever een Andy Warhol-veggieburger? Bij Fou d’Art op het Sint-Pietersplein zijn ze, zoals de naam het zegt, gek op kunst. Het restaurant werd in oktober geopend door Eva Depuydt en Yoren De Prètre, een koppel dat amper drie jaar geleden als studenten in de ondernemerswereld stapte door een aftandse bestelwagen om te bouwen tot een succesvolle foodtruck. “We laten het ons allemaal wat overkomen.”

Een chemicus en een kunstwetenschapper stappen een restaurant binnen. Het is geen begin van een slechte grap, wel van een succesvol ondernemingsverhaal. In het hartje van studentikoos Gent, op het Sint-Pietersplein, staat sinds dit academiejaar de smaakvolle foodbar ‘Fou d’Art’. Veel zitplaatsen, een toplocatie, en een bijzondere menukaart: dat het restaurant uitgebaat wordt door twee jonge twintigers, is bijna niet te geloven.

“Drie jaar geleden wilden we eigenlijk gewoon een centje bijverdienen”, vertellen Eva en Yoren op een knusse bank in hun foodbar. “We kochten een bestelwagen voor niet meer dan 450 euro, en bouwden die om tot een foodtruck.” Die truck kreeg de naam BurgerArt, en meteen was de ‘trademark’ van Yoren en Eva duidelijk: lekker eten met een artistieke knipoog. “Ik studeerde toen nog Kunstwetenschappen, vandaar de voorliefde”, lacht Eva. “De burgers zijn kunstenaars, de pasta’s kunstwerken. Je ziet dat de klanten de menukaart wel appreciëren: het voegt een extra dimensie toe.”

Volledig scherm
Fou d'Art: de nieuwe betaalbare hotspot op het Sint-Pietersplein. © OSG

Laatste Avondmaal

Neem het maar van ons aan: in ‘Het Laatste Avondmaal’ zit geen dodelijk gifdruppeltje, maar enkel klassieke bolognaisesaus. Al zijn niet alle gerechten even klassiek. Burgers met veenbessen (‘Permeke’) of pasta’s met appeltjes (‘De grote golf’) springen in het oog. “Zij is kunstwetenschapper, ik heb een diploma Chemie”, vertelt Yoren. “Chemici en kokken lijken eigenlijk op elkaar. Het gaat om nadenken en uittesten: wat past samen? Wat kan ik combineren? Ik denk dat sommige gerechten inderdaad wat anders zijn dan elders.” Zoals op de menukaart staat: ‘Art is what you can get away with’. Het lijkt ook te gelden voor de burgers en pasta’s in Fou d’Art.

Het recept van het koppel slaat aan. De foodtruck BurgerArt rijdt nog steeds rond, maar het werk is inmiddels uitbesteed. Yoren en Eva hebben de handen vol met Fou d’Art, dat nu de eerste zomer ingaat. “Dat wordt een grote test”, aldus het koppel. “Ons doelpubliek bestaat in de eerste plaats uit studenten. Wij vonden zelf dat er een gebrek was in Gent aan betaalbare plekken waar je ook gezellig en lekker kon eten. Met Fou d’Art willen we in dat gat springen. Maar iedereen is hier natuurlijk welkom, en we merken ook dat er verschillende groepen mensen komen, ook niet-studenten. Toch wordt het nu, na het academiejaar, afwachten hoe de zaak blijft draaien. Op termijn worden we hopelijk een referentie op het Sint-Pietersplein. Maar het is al snel gegaan - nu laten we het ons allemaal wat overkomen.”

Fou d’Art, Sint-Pietersplein 58, 9000 Gent. Burgers en pasta’s van 7 tot 9 euro.

Volledig scherm
Fou d'Art: de nieuwe betaalbare hotspot op het Sint-Pietersplein. © OSG
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”