Volledig scherm
Sam ‘Neo’ De Bruyne, Inge ‘The Bride De Vogelaere en Wim ‘The Joker’ Oosterlinck. © Wannes Nimmegeers

Klimaatactivisten en QMusic-presentatoren stelen show op opening Film Fest Gent

De klimaatactiegroep ‘Extinct Rebellion’ heeft dinsdagavond actie gevoerd aan de rode loper bij de opening van het 46ste Film Fest Gent. De klimaatactivisten namen het sponsorbeleid van het filmfestival op de korrel. Meest opvallende verschijning óp de rode loper: het ochtendtrio van Qmusic verkleed als filmhelden.

Volledig scherm
De opening van Film Fest Gent werd even verstoord door klimaatactivisten naast de rode loper. © Wannes Nimmegeers

De sociale beweging Extinct Rebellion kaapte even de aandacht op de openingsceremonie met een spandoek en een megafoon. De actiegroep vindt het niet kunnen dat het filmfestival zich laat sponsoren door bedrijven die volgens hen verantwoordelijk zijn voor klimaatproblemen. “Sponsor ING heeft enkele jaren geleden nog miljarden geïnvesteerd in steenkool.”

Volledig scherm
Michaël Pas en Ella Leyers © Wannes Nimmegeers

Op de rode loper zelf was er amper iets te merken van het incident. Op de rode loper passeerde de fine fleur van de Vlaamse filmwereld. Onder andere Barbara Sarafian, die deze week in het nieuws kwam omdat haar echtscheiding een staartje krijgt voor de correctionele rechtbank, tekende present. Zij wou niks kwijt over de zaak. Het was echter het ochtendtrio van Q-Music dat de show stal. Wim Oosterlinck verscheen als Batman-personage The Joker op de rode loper. Sam De Bruyn was verkleed als ‘Neo’ uit The Matrix en Inge De Vogelaere kroop in de huid van ‘The Bride’ uit de Kill Bill-films.

Volledig scherm
Aster Nzeyimana en Lize Feryn © Wannes Nimmegeers

Ook de nationale politiek was vertegenwoordigd. Kersvers Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) was op het appel. Hij kon er naar eigen zeggen enkel tijdig geraken omdat de commissievergadering over Vlaamse begroting is uitgesteld naar donderdag na een bommelding in het Vlaams parlement. Ook de lokale politiek was goed vertegenwoordigd. Naast burgemeester Mathias De Clercq en Cultuurschepen Sami Souguir waren ook andere leden van het schepencollege en de gemeenteraad van de partij.

Volledig scherm
Barbara Sarafian met haar zoon Julian. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Sam ‘Neo’ De Bruyne, Inge ‘The Bride De Vogelaere en Wim ‘The Joker’ Oosterlinck. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”