Volledig scherm
Rudy Van Heyste zo'n zeven maanden na het bewuste ongeval. © Wannes Nimmegeers

KAA Gent-steward die werd aangereden door dronken bestuurder is medeverantwoordelijk voor ongeval

KAA Gent-hoofdsteward Rudy Van Heyste is voor vijftig procent verantwoordelijk voor het zware ongeval waarbij hij werd aangereden door een dronken bestuurder. Dat besliste de correctionele rechtbank deze voormiddag. “De straffen die de politierechter uitsprak, blijven wel degelijk van kracht. Terecht: mijn cliënt had te veel gedronken. Het is maar normaal dat de rechtbank hem daarvoor straft.”

18 mei, 2017: de Buffalo’s winnen thuis met 5-2 van Zulte-Waregem. Feestvreugde alom, tot de geliefde hoofdsteward Rudy Van Heyste (63) vlak bij het stadion wordt gegrepen door een dronken bestuurder. Donkere maanden en meerdere operaties volgen: Rudy’s scheenbeen geneest maar niet, waardoor hij net voor kerst onder het mes moet. “De vijzen en de spillen in mijn onderbeen moeten eruit, om te zien of daar wel nog kalk wordt aangemaakt in dat bot”, vertelde hij toen aan onze krant. “En daarna, geen idee. Ik zal weer op krukken moeten lopen.”

Rijverbod en celstraf

Het ongeval kreeg een staartje in de politierechtbank. De aanrijder, die op het moment van de feiten gedronken had, kreeg een effectieve celstraf van drie maanden en een rijverbod opgelegd. Zijn advocaat tekende beroep aan, waarna de correctionele rechtbank zich boog over de feiten. 

Die besliste dinsdag dat de bestuurder wel degelijk schuldig is, maar dat ook Rudy voor de helft verantwoordelijk is voor het ongeval. “Van Heyste verklaarde dat hij - zonder te kijken en donker gekleed - overstak op een plaats waar hij geen voorrang had", vertelt Jean-Jacques Gernay, advocaat van de bestuurder. “De straffen die de politierechter uitsprak, blijven wel degelijk van kracht. Terecht: mijn cliënt had te veel gedronken. Het is maar normaal dat de rechtbank hem daarvoor straft.”

Schadevergoeding

De beslissing van de rechtbank beïnvloedt enkel de schadevergoeding die de automobilist aan van Heyste moet betalen. “Over de bedragen ga ik mij niet uitspreken. Maar het scheelt een stevige duit”, besluit Gernay. “De verzekering komt bovendien niet altijd tussenbeide als de bestuurder onder invloed reed.”

Ondertussen is Rudy weer druk in de weer in de Ghelamco Arena. Hij was dinsdag niet aanwezig in de rechtbank voor de uitspraak. 

Volledig scherm
© Foto Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”