Joris Vandenbroucke (sp.a): “Doorwerken tot je 67ste, zoals de rechtse partijen willen, is niet realistisch”

Joris Vandenbroucke (42) is de nieuwe grote man bij de Gentse sp.a. Na omzwervingen over Leuven en Limburg belandde hij in Gent door de liefde en dat heeft hij zich nog niet beklaagd. Hij maakt de overstap van de Vlaamse lijst naar de federale lijst. “De mensen willen een ander beleid dan de voorbije vijf jaar. Wat mensen bezighoudt zijn de stijgende facturen voor openbaar vervoer, energie, kinderopvang,... en wij hebben een sluitend plan.”

Volledig scherm
Joris Vandenbroucke smijt zich in de verkiezingsstrijd. © Baert Marc

“De mensen maken zich zorgen of ze alle facturen kunnen betalen aan het einde van de maand, of dat ze nog iets kunnen nalaten aan hun kinderen.... Akkoord, hogere inkomens gingen erop vooruit . Maar in meer volkse wijken, in Gent bijvoorbeeld, hoor ik dat de btw-verhoging op energie hard aankomt. We moeten naar 6%. Dat betekent 120 euro die de mensen rechtstreeks in hun portemonnee hebben. We hebben ook een fiscaal programma waarbij we 1.500 euro netto belastingvermindering geven aan alle loontrekkenden in dit land. We verhogen ook het pensioen waar mensen op kunnen rekenen als ze 42 jaar gewerkt hebben.”

En jullie willen ook nog eens dat terug naar een pensioenleeftijd van 65 jaar. Is dat niet terug naar af?

“Zeker niet. Wij vinden dat wie 42 jaar carrière heeft gemaakt recht heeft op een pensioen van minimum 1.500 euro. Dat lijkt mij een faire leeftijd. Rechtse partijen zeggen dat je tot je 67ste moet doordoen. Dat is geen realistische optie. Het overgrote deel van de mensen werkt vandaag geen 42 jaar. Nog nooit waren er zo veel mensen die de werkvloer permanent verlaten als onder de laatste regering. We willen werkbare carrières die langer duren met een pensioenleeftijd van 65 jaar.”

Er zijn weinig Europese landen waar men maar tot 65 jaar moet werken.

“Er zijn ook weinig Europese landen waar de pensioenen zo laag zijn als in België. Het is niet de leeftijd die telt maar de kilometers die tellen.”

De vraag die iedereen zich dan stelt is ‘hoe willen die sossen dat betalen’?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.