Volledig scherm
De telefoonrekening van Jeanine was een hele stapel papier. © Wannes Nimmegeers

Jeanine (76) krijgt een gsm-factuur van 369 euro omdat noodknop zelf 558 keer naar alarmcentrale belt

Een defecte noodknop heeft Jeanine Braekenier (76) uit Gent opgezadeld met een gsm-factuur van 369 euro. Gedurende achttien uur belde de noodknop om de minuut naar de noodcentrale van het Wit-Gele Kruis. “Daar kon ze niks aan doen, ze zal die factuur dus niet moeten betalen”, verzekert OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a).

“Het was schrikken toen ik die factuur kreeg”, zegt Jeanine Braekenier, die in een sociale assistentiewoning woont in de Jozef Vervaenestraat in Ledeberg. “Normaal betaal ik 83 euro per maand aan Proximus, maar nu kwam daar nog eens een factuur van 369 euro bovenop. Ik heb een klein pensioentje en geen overschot, dus dit kan ik niet betalen. Ik wist meteen wie de schuldige was: de noodknop. Ik kreeg een paar weken geleden telefoon van de sociale assistente die wou weten of ik thuis was. Ik was buitenshuis, maar toch bleek het systeem al een hele dag aan het bellen. Ze hebben me toen uitgelegd hoe ik de noodknop kon loskoppelen door twee draden los te maken. Sindsdien heb ik die niet meer aangezet. Als er iets mis is, bel ik zelf wel de 101. Ik vertrouw die noodknop niet meer”, zegt Jeanine.

Volledig scherm
De schuldige , de noodcentrale in de sociale woning. © Wannes Nimmegeers

Aanmaningen

Jeanine vroeg bij Proximus de telefoongegevens op van haar noodinstallatie en kreeg bladzijden vol met telkens dezelfde drie nummers die gebeld werden. Dat gebeurde gedurende bijna achttien om de zeventig seconden, tussen 22 en 16.45 uur de volgende dag, goed voor 558 gesprekken. Elk gesprek duurde zeventien seconden en kostte 66 eurocent. “Het lijkt wel alsof ik gehackt ben”, zucht Jeanine. 

Blijft natuurlijk de vervelende kwestie van de factuur. “Ik krijg aanmaningen dat ik de factuur binnen de twee dagen moet betalen, hoewel het mijn fout niet was. Bovendien is het nog altijd niet duidelijk wie die factuur wel zal betalen”, zegt ze. Volgens OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) wordt er aan een oplossing gewerkt. “Die vrouw heeft er geen schuld aan en zal die factuur niet moeten betalen Dat hebben we haar ook per brief laten weten. We zijn aan het bemiddelen tussen de telefoonmaatschappij en het Wit-Gele Kruis om te zien wie nu moet opdraaien voor die factuur. Hoe dan ook hoeft Jeanine zich geen zorgen te maken.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vadis Odjidja scoort pareltje tegen Genk: “Ik besloot die bal gewoon binnen te trappen, mooi gelukt”
    PREMIUM

    Vadis Odjidja scoort pareltje tegen Genk: “Ik besloot die bal gewoon binnen te trappen, mooi gelukt”

    AA Gent zorgde zaterdagavond voor een echte demonstratie tegen KRC Genk. Het speelde de Limburgers in de tweede helft zoek met flitsend aanvallend voetbal. Het mooiste doelpunt kwam er na een solo van Vadis Odjidja. Hij draaide Sébastien Dewaest helemaal dol en deponeerde het leer met de buitenkant in het hoekje. Na de wedstrijd stond de Gentse aanvoerder duidelijk nog na te genieten.