“Je moet niet bang zijn om hier te werken, staal is echt niet zo’n mannenwereld”: staalreus ArcelorMittal op zoek naar diversiteit bij het personeel
GENTEr zijn 5.000 mensen zijn er aan de slag bij ArcelorMittal België, maar eerder deze week kondigde de staalreus aan dat het specifiek op zoek gaat naar meer vrouwen, meer mensen met een migratieachtergrond én mensen met uiteenlopende diploma’s. Maar de staalindustrie draagt nog die stempel van ‘mannenwereld’. Alina en Marlene daarentegen, zijn helemaal overtuigd.
Marlene Macabi (37) kwam in 2007 over uit Venezuela. In vlot Nederlands legt ze uit hoe het farmaceutisch bedrijf waar ze werkte, haar niet kon houden door de coronacrisis. “Toen ben ik hier terechtgekomen”, zegt ze. “Ik werk in de beitserij, waar het staal een voorbehandeling krijgt. Nadien wordt het verwerkt”. Daarmee is Marlene één van de zowat 500 arbeiders uit deze afdeling die deze cruciale taak uitvoeren. En ze is daar zeker niet de enige dame.
Van de ene job naar de andere
“Het interimkantoor had me enkele jobs bij ArcelorMittal laten zien. Uit een lange lijst heb ik er toen enkele gekozen waarvan ik dacht dat ze bij me pasten. Maar bij de sollicitatie stuurden de mensen van het bedrijf me naar deze vacature, ik wist helemaal niet wat het was. Door het ploegensysteem ben ik veel thuis voor mijn kindjes én het helpt wel dat je hier opgepikt kan worden met een busje. Zo geraak ik er ook op moeilijke momenten. Intussen heb ik wel mijn rijbewijs, maar dat was twee jaar geleden niet het geval.”
“Eigenlijk kende ik ArcelorMittal helemaal niet”, grijnst Marlene. “Maar ik zou mensen in mijn positie zeker aanraden om hier te solliciteren. Het is geen repetitief werk, en ik ben hier in een heel leuk team terechtgekomen.
Naar België voor de liefde
Alina Matviichuk (27) is afkomstig uit Oekraïne. Geen bijtswerk voor haar, ze is Green Engineer: iemand die bij het bedrijf mee nadenkt over hoe ze het productieproces zo CO2-neutraal mogelijk kan maken, al staat ArcelorMittal al sterk op het gebied van groen staal. “Ik ben eigenlijk naar België gekomen voor de liefde, mijn vriend Alex werkt ook als ingenieur”. Alex kwam enkele jaren geleden over naar België. Ook Alina werkt nu hier, nadat ze in haar thuisland haar masterdiploma haalde. “Gelukkig zijn er veel meetings in het Engels.”
“Ik voelde me hier meteen thuis, en het bedrijf heeft daar ook hard op toegezien dat ik op de juiste plek terechtkwam. Mijn Nederlands is nog niet zo goed, al leer ik hier op werkvloer veel. Maar mijn team is erg internationaal en dus kan ik mijn werk wel goed uitvoeren. Dat de staalindustrie een mannenwereldje is, klopt ook niet helemaal, veel van mijn collega’s zijn vrouwen. We werken met een team van over de hele wereld: da’s alleen maar een voordeel. Al die kennis bij elkaar, dat levert op.”
Op cursus
Alina’s collega’s hebben haar alvast spelenderwijs deel laten uitmaken van het team. “Ik kreeg een soort rondleiding in het begin van mijn carrière hier. Telkens ik een vraag stelde via sms, kreeg ik een paar Nederlandse woordjes mee. Iedereen doet hier zijn best, dat scheelt. En ondertussen kan ik via het bedrijf ook cursussen Nederlands volgen. Ik heb dus zeker geen spijt dat ik hier aan de slag ben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maand voor Arena Festival blijkt dat concerten in Ghelamco niet mogen: “Uit metingen blijkt nochtans dat vogels en auto’s meer lawaai maken”
-
Lousbergbrug defect, verkeer kan er niet passeren
De Lousbergbrug in Gent kampt momenteel met een technisch defect.Gent -
Nieuwe organisator Gent Jazz krijgt dan toch subsidies van de stad, voor de komende 3 jaar. “Niet voor de werkingskosten”
Greenhouse Talent, de concertorganisator die Gent Jazz overnam na het faillissement eind vorig jaar, zal subsidies van de stad ontvangen. Het gaat om 150.000 euro per jaar, voor dit en de komende twee jaren. “Daarmee gaan ze onder meer jong Gentse talent podiumkansen bieden, en de Europese Jazzconferentie mee ondersteunen.Gent -
PREMIUM
Waarom sleept Optima al zo lang aan? Wat riskeert Jeroen Piqueur? En wat is de rol van de Nationale Bank? Zeven jaar onderzoek beantwoord in zeven vragen
Het onderzoek naar de veelbesproken Optima Bank lijkt - na bijna zeven jaar - goed en wel op weg naar de rechtbank. Topfiguur Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche moeten samen met andere ex-toplui voor de strafrechter verschijnen. Volgens de speurders waren ze betrokken bij frauduleuze praktijken. Zelf schreeuwen ze hun onschuld uit. Een rondvraag leert bovendien dat bijna alle grote spelers in beroep gaan. Wie zijn de beklaagden, wat riskeren ze en wie wil z’n geld terug?Gent -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
KIJK. Groepje Brusselse jongeren dringt Blaarmeersen binnen en pleegt gauwdiefstallen: één verdachte gearresteerd
Het hek rond de Blaarmeersen heeft niet lang standgehouden. Zondagmiddag drong een groepje Brusselse jongeren het recreatiedomein binnen, om vervolgens onrust te stoken en gauwdiefstallen te plegen. Eén verdachte werd gearresteerd.Gent -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.