Volledig scherm
stadshal, Gent, toeristen © Wannes Nimmegeers

Is Gent op weg naar 1,8 miljoen toeristen tegen 2030?

De stad Gent heeft in 2017 1,075 miljoen toeristen te slapen gelegd. Een record. Dat is een verdubbeling in 20 jaar tijd. Gent lijkt af te stevenen op enorme cijfers tegen 2030. Volgens de meeste voorzichtige berekeningen zijn er dan 1,5 miljoen, maar als de trend van 2017 zich doorzet worden dat er zelfs 1,8 miljoen. “We mogen binnen een paar jaar niet vaststellen dat we de toestroom niet meer aankunnen”, zegt toerismeschepen Bram Van Braeckevelt.

Toerisme is big business in Gent. Een gemiddelde toerist doet in Gent 163 euro per dag op. Enkel in Antwerpen geeft men meer uit, dankzij de diamantsector daar. Ook de hotelkamers leveren fors geld op. Gent telt relatief weinig hotelkamers en dus zijn ze ze in 80% van de gevallen bezet. Ze zijn ook duur. Gemiddeld betaalt men in Gent 101 euro voor een overnachting. Daarmee is Gent de duurste stad om te overnachten in Vlaanderen. In totaal brengt het Gentse toerisme 175 miljoen euro in het laatje.

Momenteel telt Gent zo’n 2.000 officiële kamers. Daarnaast zijn er naar schatting 700 à 800 kamers via Airbnb en andere platforms. In totaal zijn er nog zo’n 1.000 kamers die stedenbouwkundig vergund zijn.

Nederlanders en Duitsers

Waar komen de toeristen vandaan? De meerderheid blijkt gewoon uit België te komen. Goed voor 33%. Daarnaast zijn onze buurlanden regelmatige bezoekers. Nederlanders komen op de tweede plaats (18%) gevolgd door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (8%), Frankrijk (5%) Spanje (4%) en de Verenigde Staten (4%). Italië (2%), Zweden (2%) en Albanië (1%) vervolledigen de top 10. Voorlopig is er in Gent nog geen sprake van een grote Aziatische toeristenstroom.

De Sint-Baafskathedraal is de grootste toeristische attractie met zowat 1 miljoen bezoekers. Gevolgd door het Gravensteen. Op de derde plaats staat verrassend de Sint-Niklaaskerk. Die valt gratis te bezoeken en ligt op de grote toeristische as en dus stappen er elk jaar 386.000 toeristen binnen.

Uit onderzoek blijkt dat Gentenaars open staan naar toerisme. Exact 71% vindt toerisme belangrijk voor de stad. Bijna acht op de tien Gentenaars zeggen dat ze door het toerisme in Gent trots zijn om Gentenaar te zijn. Slechts 10% vindt dat toeristen overlast overlast.

Geen tweede Brugge

Schepen Bram Van Braeckevelt zegt dat de stad nu moet handelen om toerisme onder controle te houden. “We moeten het niet hebben over het sluiten van de poorten, maar we moeten de feiten wel onder ogen zien. We moeten er nu voor zorgen dat we een stad blijven met toeristen, maar geen pure toeristenstad. We zitten qua toerisme lang niet op het niveau van zeg maar Amsterdam of Brugge en dat hoeft ook niet.  We willen binnen zes jaar niet vaststellen dat we het toerisme niet meer aankunnen”, zegt hij. “We moeten nu inzetten op een doordacht beleid om een evenwicht te houden tussen de meerwaarde van toerisme en de draagkracht van onze stad en het draagvlak bij de Gentenaar. Laat Gent vooral Gent blijven”, besluit hij. Dit najaar kondigt hij een breed stadsdebat aan over het toerisme.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ArcelorMittal bouwt in Gent nieuwe hoogoven van 195 miljoen euro: “Goed voor 25 jaar werkzekerheid”

    ArcelorMit­tal bouwt in Gent nieuwe hoogoven van 195 miljoen euro: “Goed voor 25 jaar werkzeker­heid”

    ArcelorMittal Gent is deze maand gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe hoogoven. Die vervangt de bestaande hoogoven B, is een pak duurzamer en moet de staalgigant mee helpen zijn klimaatdoelstelling - om tegen 2050 energieneutraal te zijn - te bereiken. De investering van 195 miljoen euro betekent zeer goed nieuws voor North Sea Ports. “Dit project betekent 25 jaar werkzekerheid.”
  2. Hollandse kostuums

    Hollandse kostuums

    Ik vraag me af wanneer er een standbeeld wordt opgericht ter ere van de Gentse Ondernemer. Die houdt moeilijk maar kranig het hoofd boven water, geplaagd door een tot in het absurde veranderende mobiliteit, een drastische afname van parkeerplaatsen voor potentiële klanten en aanslepende wegenwerken. Tel daar de moordende concurrentie van de e-commerce en de waanzinnig hoge Belgische belastingen bij en je weet dat je een expert in survival moet zijn om hier te ondernemen. Moedig verenigen onze lokale neringdoeners zich op de Facebookpagina Gentse Fierheid, richten ze ondernemersplatformen op en investeren ze dagelijks in tijd en goederen om het de Gentse en bezoekende shopper naar de zin te maken. Je zou denken dat de Stad zelf, die daardoor astronomisch hoge parkeergelden en gemeentetaksen van toeristen opstrijkt, dat alles toejuicht. Niet dus. Eerder deze week poseerde schepen van protocol Mieke Van Hecke fier naast haar in het nieuw gestoken stadhuispersoneel. Die mensen hadden net een nieuw kostuum gekregen, op maat gemaakt en duurzaam. Dat zou leuk nieuws geweest zijn, ware het niet dat de Stad de kostuums aangekocht heeft in Nederland. “Dat es in de mensche ulder totte spiekele” zou mijn oma zeggen. “Zijn er dan geen Gentse bedrijven die kostuums leveren”, hoor ik u vragen. “Ja, een hele hoop”, antwoord ik u. Schepen Van Hecke zei dat ze niet anders kon omdat er wijzigingen in het personeelsbestand waren. Het stadhuispersoneel behoort volgens mij tot het stadspersoneel en dus worden wijzigingen in dat personeelsbestand doorgevoerd door het stadsbestuur, waar schepen Van Hecke deel van uitmaakt. Die uitleg is er dus eentje om er vanaf te zijn. Mocht ik een winkel hebben in Gent en de schepen komt binnen, ik zou haar voor haar boodschappen naar Nederland sturen.