Irakees riskeert veertig maanden cel, maar glimlacht nog steeds naar rechter

Een Irakese vluchteling, die mogelijk zijn vriendin in brand wou steken, riskeert 40 maanden cel. Al leek hij daar niet echt van onder de indruk. “Ik zie dat u hier nog staat te lachen, meneer. Alleen al dat vind ik problematisch.”

Volgens A. O. is het nooit de bedoeling geweest om zijn vriendin in brand te steken.
Volledig scherm
Volgens A. O. is het nooit de bedoeling geweest om zijn vriendin in brand te steken. © Cedric Matthys

“Hij heeft de stookolie uit een petroliumlamp gehaald, ging ermee naar boven en overgoot er zijn vriendin mee." De procureur vertelt rustig haar relaas in de Gentse rechtbank van eerste aanleg. Voor haar zit F. A. O., een Irakese vluchteling die tijdens de oorlog zowel zijn beide broers als zijn moeder verloor. De man staat terecht voor feiten die zich midden mei afspeelden. Het Openbaar Ministerie wil de man laten veroordelen voor poging tot moord op zijn toenmalige vriendin. Hij zou de dame in haar woning in Gent in brand willen hebben gestoken. Al is dat volgens A. O. niet de juiste interpretatie van het verhaal. 

“Het klopt dat mijn client met een bus stookolie naast het bed stond”, bevestigt zijn advocaat. “Het is echter niet zijn bedoeling geweest om zijn vriendin in brand te steken. Hij heeft wat olie over hem gegoten en dreigde ermee zichzelf in brand te steken. Daarop is zijn vriendin wakker geschoten, trok ze haar slaapmasker af en is ze in zijn armen gesprongen om hem te bedaren. Toen is de bus stookolie, die F. intussen op het bed had gezet, omgevallen. Daarom lag het bed vol olie.”

Nooit met stok geslagen 

A.O stond gisteren ook terecht voor heel wat andere feiten tegenover zijn vriendin. Zo zou hij zich op 17 mei agressief gedragen hebben tegenover haar, maar daar had hij ook een uitleg voor. Hij sloeg haar omdat hij niet wou dat “ze zo laat nog naar buiten zou gaan”. Verder zou hij haar “enkel met de vlakke hand geslagen hebben”. “Dat hij haar met een stok geslagen heeft, klopt niet”, zei zijn advocaat. “Hij heeft ook geen haren uitgetrokken.”

A. O. zou zijn vriendin ook opgesloten hebben in haar eigen woning, maar ook dat ontkent hij. Toch lijken de feiten voor zich te spreken. De politie vond op 18 mei de gsm en de huissleutels van T. bij A. O. Daarenboven spreekt het niet in zijn voordeel dat T. uit haar eigen woning moest klimmen om weg te geraken uit de kluwen van A.O.

“U lacht?”

Op het einde van het proces gaf rechter Hans De Waele A.O. nog een stevige veeg uit de pan. “Ik zie dat u hier nog staat te lachen, meneer. Alleen dat vind ik al problematisch. U moet begrijpen dat de samenleving dit beu is. Besef je wel wat dit allemaal kost? De politie moet over de vloer komen. Wij moeten het hele dossier doorploegen. Als je denkt met ons voeten te kunnen spelen, wel dan vergist u zich. Mocht je het ooit nog maar in uw hoofd halen om nog contact te zoeken met mevrouw T., dan vlieg je veel langer de cel in. Besef dat goed.” Het Openbaar Ministerie eist 40 maanden cel en 100 euro boete. Ook een straf met probatievoorwaarden was voor de procureur een optie. Uitspraak op 23 oktober. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. UZ telt nog 6 met corona besmette patiënten

    UZ telt nog 6 met corona besmette patiënten

    Terwijl er her en der ziekenhuizen melden dat ze geen patiënten meer hebben die met corona besmet zijn, is dat in Gent nog niet helemaal het geval. In het Universitair Ziekenhuis van Gent liggen vandaag nog 6 patiënten die besmet zijn met het coronavirus. “Daarvan liggen er vier op intensieve en twee niet. Los daarvan tellen we vandaag nog 17 patiënten die door Covid-19 in het ziekenhuis beland zijn maar die nu niet meer besmettelijk zijn”, klinkt het. In dat laatste geval gaat het om patiënten die 30 dagen of langer geleden hun eerste symptomen kregen. In totaal ving het UZ zo’n 250 patiënten op.