Volledig scherm
Jolien De Waele, alias Kitsune Jolene. © Wannes Nimmegeers

IN BEELD De 5 mooiste muurschilderingen in Gent volgens straatkunstenares Kitsune Jolene

Je hoeft niet altijd een museum te bezoeken om kunst te bewonderen. In Gent gebruiken straatkunstenaars gebouwen en muren als canvas. Jolien De Waele, Kitsune Jolene, neemt ons op sleeptouw langs haar favoriete werken.

Jolien De Waele (28) is afkomstig uit de Lokerse deelgemeente Eksaarde, maar woont sinds een half jaar in Gent. Hoewel ze nog maar een kleine twee jaar bezig is in het vak, ging ze als straatkunstenares al aan de slag in Portugal en Dubai.

Joliens voorliefde voor mythologie keert vaak terug in haar werk. Zo verwijst haar artiestennaam Kitsune naar een vos uit de Japanse mythologie die tot honderd jaar oud kan worden en van gedaante kan verwisselen in een jonge vrouw.

In juli maakte ze haar eerste muurschildering ‘Listen to your momma darling’ van het ‘Pekelvosje’ in de Pekelharing na een crowdfundingactie door buurtbewoners.

A Squid Called Sebastian (Sleepstraat)

‘The Roamer’ beeldt een reiziger af, een verwijzing naar de multiculturele buurt waar het werk te bewonderen is. Kunstenaar Sebastian ‘A Squid called Sebastian’ Dailey bracht zijn eerste levensjaren door in de Verenigde Staten wanneer de Graffiti beweging in opmars was aan de Amerikaanse oostkust. “Hij is al van kindsbeen gefascineerd door strips.” Hij behaalde een master in striptekenen aan Sint-Lucas Gent en richt zich sinds dan op het schilderen op groot formaat.

Volledig scherm
A Squid Called Sebastian (Sleepstraat) © Nimmegeers

Matthew Dawn (Ham)

Het Gentse straatkunstcollectief Wallin’ vroeg en kreeg de toestemming om de grauwe muren van het fabrieksgebouw van EDF Luminus onder handen te nemen. Met het werk ‘Strangers after all, again’ beeldt Matthew Dawn twee geliefden af die elkaar kussen en tegelijkertijd elkaar de rug toekeren. “Hij brengt de liefde en het vergankelijke ervan in beeld.”

Volledig scherm
Matthew Dawn (Ham) © Nimmegeers

Cee Pil (Prinsenhof)

De reusachtige afbeelding van een leeuw en een bruine beer in het Prinsenhof doet monden openvallen bij voorbijgangers. “Typisch voor Cee Pil is dat hij twee beelden – vaak van dieren – in mekaar doet overlopen.” Dit jaar mocht hij ook de Maria Gorettikerk onder handen nemen in opdracht van de stad. Cee Pil - in het dagelijkse leven de 41-jarige Cedric Pil - pakte uit met een creatieve versie van een ooievaar met een baby, en een egel met een kikker.

Volledig scherm
Cee Pil (Prinsenhof) © Wannes Nimmegeers

Aryz (Denderlaan)

Een kunstwerk dat het levenslicht zag tijdens de Gentse Feesten van 2016. De Spaanse artiest Aryz mocht eerder al het affichebeeld van het straattheaterfestival MiramirO verzorgen en later kreeg hij de opdracht voor de enorme muurschildering in de Denderlaan. Op vier dagen tijd was het werk gefinaliseerd. Het abstracte werk ‘Why not’ toont onder meer een geraamte.

Volledig scherm
Streetart, Denderlaan, Aryz © Nimmegeers

Jésus Benitez (Victor Hortastraat)

Een afbeelding van een naakte vrouw. Het werk gemaakt voor het eerste Sorry, not Sorry streetart-festival in 2016. De Mexicaanse Jésus Benitez, alias Dhear, vindt zijn inspiratie onder meer in science fiction en het kosmische, voor hem de manier om de toekomst in beeld te brengen. De man nam al deel aan verschillende groepstentoonstelling in binnen- en buitenland en zijn werk is dus ook in Gent te bewonderen.

Volledig scherm
Jésus Benitez (Victor Hortastraat) © Nimmegeers

Instagram ‘Kitsune Jolene’

Op zaterdag 28 en zondag 29 september vindt er een nieuwe editie plaats van het straatkunstfestival ‘Sorry, not Sorry’.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hollandse kostuums

    Hollandse kostuums

    Ik vraag me af wanneer er een standbeeld wordt opgericht ter ere van de Gentse Ondernemer. Die houdt moeilijk maar kranig het hoofd boven water, geplaagd door een tot in het absurde veranderende mobiliteit, een drastische afname van parkeerplaatsen voor potentiële klanten en aanslepende wegenwerken. Tel daar de moordende concurrentie van de e-commerce en de waanzinnig hoge Belgische belastingen bij en je weet dat je een expert in survival moet zijn om hier te ondernemen. Moedig verenigen onze lokale neringdoeners zich op de Facebookpagina Gentse Fierheid, richten ze ondernemersplatformen op en investeren ze dagelijks in tijd en goederen om het de Gentse en bezoekende shopper naar de zin te maken. Je zou denken dat de Stad zelf, die daardoor astronomisch hoge parkeergelden en gemeentetaksen van toeristen opstrijkt, dat alles toejuicht. Niet dus. Eerder deze week poseerde schepen van protocol Mieke Van Hecke fier naast haar in het nieuw gestoken stadhuispersoneel. Die mensen hadden net een nieuw kostuum gekregen, op maat gemaakt en duurzaam. Dat zou leuk nieuws geweest zijn, ware het niet dat de Stad de kostuums aangekocht heeft in Nederland. “Dat es in de mensche ulder totte spiekele” zou mijn oma zeggen. “Zijn er dan geen Gentse bedrijven die kostuums leveren”, hoor ik u vragen. “Ja, een hele hoop”, antwoord ik u. Schepen Van Hecke zei dat ze niet anders kon omdat er wijzigingen in het personeelsbestand waren. Het stadhuispersoneel behoort volgens mij tot het stadspersoneel en dus worden wijzigingen in dat personeelsbestand doorgevoerd door het stadsbestuur, waar schepen Van Hecke deel van uitmaakt. Die uitleg is er dus eentje om er vanaf te zijn. Mocht ik een winkel hebben in Gent en de schepen komt binnen, ik zou haar voor haar boodschappen naar Nederland sturen.
  2. Robots Malem worden geveild

    Robots Malem worden geveild

    De laatste weekends van de tentoonstelling Malem Robotica gaan in. De voorbije maanden hebben kunstenaars zo’n 200 robots gecreëerd en in de wijk tentoon gesteld. Om voor wat centen te zorgen voor de volgende editie gaan de robots op 28 september onder de veilinghamer. Wie zijn oog heeft laten vallen op zo’n robot, kan nu al een bod doen via info@msap.be. Bieden op de kleinste robots start vanaf 5 euro. De eigenlijke veiling vindt volgend weekend plaats aan het Heldenplein 22.