Volledig scherm
Het dienstencentrum van Wondelgem. Naar de trouwzaal geraak je alleen via het politiekantoor, rechts. © RV

Huwelijk bijwonen in Wondelgem? Eerst identiteitscontrole bij de politie

Het dienstencentrum van Wondelgem wordt volgend jaar verbouwd. Nu moet iedereen die daar trouwt, of zelfs een huwelijk wil bijwonen, z’n identiteitskaart laten controleren. Dat komt omdat de trouwzaal daar alleen toegankelijk is via het politiekantoor. Volgend jaar komt er een aparte ingang.

Het lijkt kafka, maar in Wondelgem is het écht zo. Heel wat mensen die er een huwelijk willen bijwonen moeten linea recta terug naar huis omdat ze hun identiteitskaart niet bij hebben. Wie de trouwzaal in Wondelgem binnen wil, kan dat niet zonder eerst z’n ID-kaart te laten controleren. Dat komt omdat de trouwzaal enkel bereikbaar is via het politiekantoor. En daar luidt het protocol: niemand binnen zonder controle van de identiteitskaart. 

“Dat slaat toch nergens op?” vindt Stijn De Roo van CD&V. “Een huwelijk zou altijd een moment van liefde en een feest moeten zijn. Een identiteitscontrole voorafgaand aan de ceremonie zet een domper op de sfeer. Iedereen wil graag veel familie en vrienden op zijn huwelijk, maar daardoor mag de ceremonie toch niet worden vertraagd.”

De Roo krijgt gelijk. Christophe Peeters, ondervoorzitter van de gemeenteraad, voltrok de voorbije weken de huwelijken, omdat de schepenen het te druk hadden met de budgetbesprekingen. “Ik heb zelfs een aantal huwelijken gewoon buiten voltrokken, omdat ik het gehad had met die oeverloze vertragingen door de pascontroles”, zegt hij. 

Quote

Ik heb zelfs een aantal huwelijken gewoon buiten voltrokken, omdat ik het gehad had met die oeverloze vertragin­gen door de pascontro­les

Christophe Peeters

Ook bevoegd schepen Mieke Van Hecke (CD&V) bevestigt dat deze situatie tot absolute kafka leidt. “Maar de dienst burgerzaken en de politie delen daar aan de Pieter Cieterslaan nu eenmaal een gebouw. En aangezien je niet in de trouwzaal geraakt zonder het politiebureau te doorkruisen, worden dus alle passen gecontroleerd, zonder uitzondering. Het geeft vertragingen en nodeloos gesakker. Ook de mensen van de dienst protocol worden horendol van deze situatie.”

Pas vernieuwd

En dus wordt volgend jaar verbouwd in het dienstencentrum van Wondelgem. “We gaan ervoor zorgen dat de trouwzaal bereikbaar wordt via de ingang van het dienstencentrum”, zegt Van Hecke. “Dat zal voor iedereen gewoon beter zijn. Hoeveel dat zal kosten is nog niet duidelijk, maar er is geld voorzien. De kosten zullen overigens gedeeld worden met de politie, want ook voor hen is deze situatie onhoudbaar. De werken worden uitgevoerd in 2020, en dat zal snel gaan.”

Het dienstencentrum van Wondelgem werd nochtans niet zolang geleden al opgesmukt. De wachtzaal werd kindvriendelijk gemaakt, en de bureaus een pak moderner. Zo is er een verlaagde desk, waar ook rolstoelgebruikers makkelijk aan kunnen werken. Maar aan een doorgang naar de trouwzaal is toen blijkbaar niet gedacht.

Volledig scherm
© RV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadsgids duidt waterput aan Achtersikkel aan als mogelijke vindplaats van De Rechtvaardige Rechters, maar ook daar werd niets aangetroffen

    Stadsgids duidt waterput aan Achtersik­kel aan als mogelijke vindplaats van De Rechtvaar­di­ge Rechters, maar ook daar werd niets aangetrof­fen

    Nadat vorig jaar al de Kalandeberg werd opengelegd op zoek naar het verdwenen paneel van het Lam Gods, werd donderdag ook gezocht in een waterput aan de Achtersikkel, vlakbij de kathedraal. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze kwam met een theorie op de proppen, die net als de Kalandeberg-theorie gebaseerd is op de nooit verstuurde veertiende brief van Arsène Goedertier. De federale politie zocht, maar vond niks.