Dokter Heylbroeck met WZC-directeur Roggeman en varkentje Gust
Volledig scherm
Dokter Heylbroeck met WZC-directeur Roggeman en varkentje Gust © Wannes Nimmegeers

Huisarts Stefaan Heylbroeck loopt Marathon voor goed doel

Dokter Stefaan Heylbroeck gaat deelnemen aan de Marathon van Amsterdam. Niet zomaar, maar om geld in te zamelen voor woonzorcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg, om daar verder te investeren in groen. Want groen stimuleert senioren met dementie.

Stefaan Heylbroeck is huisarts in de artsenpraktijk De Oude Bareel in Sint-Amandsberg, en is daarnaast ook coördinerend en raadgevend arts in woonzorcentrum Het Heiveld aan de Antwerpsesteenweg. Daar zit hij het belang van een aangename en stimulerende omgeving en betekenisvolle activiteiten voor de bewoners en heel specifiek voor de bewoners met dementie. Heiveld heeft geïnvesteerd in een mooie binnentuin, met zelfs een ‘huisvarken’. Bezig zijn in een groene omgeving blijkt – zeker voor senioren met dementie – een positief effect te hebben.

Op 20 oktober loopt Dokter Heylbroeck de marathon van Amsterdam. “Ik ben al geruime tijd aan het trainen hiervoor”, zegt hij. “Dat doe ik voor, na en tussen mijn consultaties.” Heylbroeck loopt niet zomaar mee. Hij zamelt geld in voor een zelf gekozen goed doel. “En dat doel is de ‘groene zorgwerking’ van het Heiveld.”

In dat Heiveld wonen 180 senioren. Op de site zijn ook een dagverzorgingscentrum, een lokaal dienstencentrum en assistentiewoningen gelegen. Het woonzorgcentrum ontwikkelde een eigen visie op ouderenzorg, geïnspireerd op concepten als ‘Active Ageing’ en Eden Alternative. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de mogelijkheden die er nog zijn, eerder dan op de beperkingen die ouder worden met zich meebrengt. Met de groene omgeving wordt de bewoners ook een stimulerende en mooie woonomgeving gegeven die toelaat om eenzaamheid te bestrijden, de zelfredzaamheid te verhogen, en de levenskwaliteit te verbeteren.

“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de omgeving en meer bepaald de aanwezigheid van natuur en dieren een positieve invloed heeft op de levenskwaliteit van ouderen in een woonzorgcentrum”, zegt de dokter. “Vandaar dat Het Heiveld een ‘groene zorgzone’ aanlegde op het domein. Er is de moestuin waar bewoners, personeel en vrijwilligers samenwerken en de groenten ook effectief gebruiken in kookactiviteiten. Er is een wandeltuin met veldbloemen en er komet een volksboomgaard. Er zijn ook zorgdierenverblijven, die afgericht zijn om met mensen om te gaan. Zo zijn er zorgkippen en zorgvarkentje Gust, dat intussen een Bekend Varken geworden is.” De activiteiten in Het Heiveld zijn gericht op alle bewoners en er is specifieke begeleiding voor bewoners met dementie. De groene zorgzone is ook toegankelijk voor de buurtbewoners en voor scholen en andere woonzorgcentra.

Wie het initiatief van dokter Heylbroeck wil steunen, kan naar het spaghettifestijn komen op 20 september (kaarten aan het onthaal van het woonzorgcentrum), of een ‘marathon ijscoupe’ of een ‘marathon cocktail’ of een huisbier bestellen in café ’t Hospice, de cafetaria van het rusthuis.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”