Volledig scherm
De handpalmscan: eenvoudig en betrouwbaar © VDS

Horeca Vlaanderen ziet ‘handpalmscan’ als oplossing voor administratieve rompslomp

Horeca Vlaanderen en Vesta hebben zonet de ‘handpalmscan’ voorgesteld. Dat is een techniek van Fujitsu die mensen identificeert op basis van de aders in hun handpalm. “De aanvraag om dit te erkennen als digitale handtekening is binnen. Als die er is, kan de eindeloze administratie rond werknemers eindelijk stoppen”, klinkt het.

Tim Joiris, voorzitter van horeca Oost-Vlaanderen, legt uit: “als iemand in een horecazaak komt werken, moet je die aanmelden in Dimona (het RSZ-systeem voor horeca-werknemers), bij het sociaal secretariaat, je moet een loonberekening doen én je moet een papieren contract voorzien. In mijn zaak werken op een drukke donderdag 20 extra’s. Je kan zelf rekenen hoe lang ik dan met die administratie bezig ben. Meer nog, als je geregeld met studenten werkt, weet je dat er wel eens last minute afgezegd wordt. Kan je die hele administratieve molen nog eens terugdraaien ook.”

Met de handpalmscan zou dat allemaal voorbij zijn, zegt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Met dat systeem moet je de werknemer één keer registreren, en zijn of haar handpalm scannen. De gegevens blijven dan in het systeem zitten, en elke keer die bepaalde persoon komt werken, moet je alleen de handpalm scannen. De aangifte bij Dimona en het sociaal secretariaat gebeurt dan automatisch, het contract wordt automatisch naar de werknemer gemaild en het loon wordt berekend. Allemaal in één beweging, en op een paar seconden tijd. Met dit systeem kunnen de horeca-ondernemers eindelijk weer zelf in hun zaak werken, omdat ze gigantisch veel tijd gaan winnen.”

Het systeem blijkt heel betrouwbaar. Het werkt met 5 miljoen referentiepunten. De aderstructuur in een handpalm blijkt bij iedereen uniek, zelfs bij tweelingen. Het systeem werkt ook alleen als er stromend bloed wordt waargenomen. Wondjes, pleisters en zelfs handschoenen vormen geen obstakel. De handpalmscan is makkelijker en natuurlijker te gebruiken dan pakweg de irisscan, en het is veiliger en betrouwbaarder dan stem- of gezichtsherkenning.

Er zijn 57.000 horecazaken in België, en de meeste zijn kleinschalige zaken die niet de middelen hebben voor digitalisering. Vesta is een belangenorganisatie van de horeca. “Met Vesta willen we de handpalmtechnologie aan een heel draagbare prijs ter beschikking stellen van onze horecazaken”, zegt Vanheusden. Wat die draagbare prijs dan is staat nog niet vast. “Maar ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is. Nu focussen we op het verlichten van de administratieve last, maar het systeem kan evengoed gebruikt worden om cashless te betalen op grote festivals, zoals bijvoorbeeld Tomorrowland.”

Eén obstakel is er nog: het systeem wordt nog niet erkend als digitale handtekening. “Mar de aanvraag daarvoor is binnen, en we verwachten dat dat heel snel in orde zal zijn”, zegt Vanheusden. “Dan kunnen we echt van start gaan.”

Volledig scherm
Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen test het handpalmscan-systeem uit © VDS
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Verwondering

    Verwonde­ring

    Ik heb de eerste dag van de Gentse Feesten ingezet op een terras in de Hoogpoort. Mijn band stond pas geprogrammeerd om tien na middernacht op de Groentemarkt en ik zat al rond half vijf ’s namiddags met een mocktail – alcoholvrij doch feestelijk – de geleidelijk aanzwellende menigte gade te slaan. Het gevoel dat me overheerste, kan ik het best omschrijven als gelukzaligheid. Het enige wat mijn plezier nog had kunnen vergroten was een afstandsbediening met een pauze- en terugspoelknop om de veelheid aan passanten nauwkeuriger te kunnen bekijken. Mijn vermoeden dat er aan het begin van de GF een blik mensen wordt opengetrokken dat de rest van het jaar gesloten blijft, werd groter en groter. Toeristen sleurden rolkoffertjes achter zich aan, zoekend naar hun hotel of B&B, laverend tussen de mensen die de straat aftuurden naar diegenen waarmee ze hadden afgesproken. Het terras waar ik zat, bleek het trefpunt voor een steeds groter wordende groep Nederlanders. Mocht de stad Gent belastingen heffen op het gebruik van het woord ‘gezellig’, dan hadden die Hollanders serieus mogen dokken en was onze stad uit de schulden. Toen ik enkele muzikanten van de geniale Die Verdammte Spielerei met hun blaasinstrumenten richting Duveltent zag zeulen, wist ik het: ’t is begonnen, de GF 2019 zijn een feit. Hoe bont dat allegaartje aan GF-bezoekers ook was, allemaal hadden ze diezelfde blik in hun ogen, eentje van verwondering en verwachtingen. De blik die je bij kinderen ziet als ze een pretpark binnenwandelen, en van pubers die voor het eerst de weide van Werchter opstormen. Een blik die zegt: “hier ben ik, ik geef me volledig over, verras me.” Als ik al die gelukkige gezichten zie, weet ik zeker dat dit heel mooie Gentse Feesten zullen worden. Wat zit u daar thuis nog te doen?