De handpalmscan: eenvoudig en betrouwbaar
Volledig scherm
De handpalmscan: eenvoudig en betrouwbaar © VDS

Horeca Vlaanderen ziet ‘handpalmscan’ als oplossing voor administratieve rompslomp

Horeca Vlaanderen en Vesta hebben zonet de ‘handpalmscan’ voorgesteld. Dat is een techniek van Fujitsu die mensen identificeert op basis van de aders in hun handpalm. “De aanvraag om dit te erkennen als digitale handtekening is binnen. Als die er is, kan de eindeloze administratie rond werknemers eindelijk stoppen”, klinkt het.

Tim Joiris, voorzitter van horeca Oost-Vlaanderen, legt uit: “als iemand in een horecazaak komt werken, moet je die aanmelden in Dimona (het RSZ-systeem voor horeca-werknemers), bij het sociaal secretariaat, je moet een loonberekening doen én je moet een papieren contract voorzien. In mijn zaak werken op een drukke donderdag 20 extra’s. Je kan zelf rekenen hoe lang ik dan met die administratie bezig ben. Meer nog, als je geregeld met studenten werkt, weet je dat er wel eens last minute afgezegd wordt. Kan je die hele administratieve molen nog eens terugdraaien ook.”

Met de handpalmscan zou dat allemaal voorbij zijn, zegt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Met dat systeem moet je de werknemer één keer registreren, en zijn of haar handpalm scannen. De gegevens blijven dan in het systeem zitten, en elke keer die bepaalde persoon komt werken, moet je alleen de handpalm scannen. De aangifte bij Dimona en het sociaal secretariaat gebeurt dan automatisch, het contract wordt automatisch naar de werknemer gemaild en het loon wordt berekend. Allemaal in één beweging, en op een paar seconden tijd. Met dit systeem kunnen de horeca-ondernemers eindelijk weer zelf in hun zaak werken, omdat ze gigantisch veel tijd gaan winnen.”

Het systeem blijkt heel betrouwbaar. Het werkt met 5 miljoen referentiepunten. De aderstructuur in een handpalm blijkt bij iedereen uniek, zelfs bij tweelingen. Het systeem werkt ook alleen als er stromend bloed wordt waargenomen. Wondjes, pleisters en zelfs handschoenen vormen geen obstakel. De handpalmscan is makkelijker en natuurlijker te gebruiken dan pakweg de irisscan, en het is veiliger en betrouwbaarder dan stem- of gezichtsherkenning.

Er zijn 57.000 horecazaken in België, en de meeste zijn kleinschalige zaken die niet de middelen hebben voor digitalisering. Vesta is een belangenorganisatie van de horeca. “Met Vesta willen we de handpalmtechnologie aan een heel draagbare prijs ter beschikking stellen van onze horecazaken”, zegt Vanheusden. Wat die draagbare prijs dan is staat nog niet vast. “Maar ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is. Nu focussen we op het verlichten van de administratieve last, maar het systeem kan evengoed gebruikt worden om cashless te betalen op grote festivals, zoals bijvoorbeeld Tomorrowland.”

Eén obstakel is er nog: het systeem wordt nog niet erkend als digitale handtekening. “Mar de aanvraag daarvoor is binnen, en we verwachten dat dat heel snel in orde zal zijn”, zegt Vanheusden. “Dan kunnen we echt van start gaan.”

Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen test het handpalmscan-systeem uit
Volledig scherm
Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen test het handpalmscan-systeem uit © VDS
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. UZ Gent telt nog 6 met corona besmette patiënten

    UZ Gent telt nog 6 met corona besmette patiënten

    Terwijl er her en der ziekenhuizen melden dat ze geen patiënten meer hebben die met corona besmet zijn, is dat in Gent nog niet helemaal het geval. In het Universitair Ziekenhuis van Gent liggen vandaag nog 6 patiënten die besmet zijn met het coronavirus. “Daarvan liggen er vier op intensieve en twee niet. Los daarvan tellen we vandaag nog 17 patiënten die door Covid-19 in het ziekenhuis beland zijn maar die nu niet meer besmettelijk zijn”, klinkt het. In dat laatste geval gaat het om patiënten die 30 dagen of langer geleden hun eerste symptomen kregen. In totaal ving het UZ zo’n 250 patiënten op.