Volledig scherm
Enkele klanten staan voor de gesloten deur van de Holy Food Market. © Gianni Barbieux

Holy Food Market gesloten omdat sasdeur ontbreekt

De Holy Food Market in de Baudelokapel is gesloten door de brandweer. Aan uitbater Ladislas Leys was opgedragen tegen 10 januari een sas te bouwen voor de brandveiligheid. De bouwwerken zijn klaar, maar de deur ontbreekt. “De leverancier had beloofd dat de deur hier de 10de zou zijn”, zegt Leys moedeloos. De brandweer zegt dat de deur al sinds 31 mei gevraagd wordt.

‘Gesloten wegens verbouwingswerken”, hangt er aan de deur van de Holy Foodmarket. Dat klopt, maar niet helemaal. Die ‘bouwwerken’ waren opgelegd door de brandweer. “Ik moest een veiligheidssas bouwen, met een deur die naar buiten open draait”, vertelt Ladislas Leys. “Ik heb daar op zich geen problemen mee. Het sas is ook gebouwd, maar de deur zit er nog niet in. Die zit nog op transport vanuit Polen. De leverancier had mij plechtig beloofd dat de deur de 10de januari geleverd zou zijn, maar ik heb deze week een mail gekregen dat er toch vertraging is, en dat ze pas de 17de zal geleverd worden. Kan ik daar iets aan doen? Ik wil desnoods zelf naar Polen rijden om die deur op te halen, dat kost mij dan twee dagen. Maar daar had de brandweer dus geen oren naar. Ze hebben mijn vergunning ingetrokken.”

Volledig scherm
Dit papier hangt vandaag uit aan de Holy Food Market. © Gianni Barbieux

Gesloten dus, tot de deur er is. Voorlopig is dat 17 januari. “Ik hoop echt dat het sneller kan, want sluiten in zo’n drukke periode is echt rampzalig. Bovendien moet ik kijken wat ik voor de standhouders kan doen, want zij zijn mee slachtoffer. Misschien kan er via de verzekering iets geregeld worden. Ik ga de leverancier in elk geval in gebreke stellen. Ik sta met mijn rug tegen de muur.”

Volledig scherm
Ladislas Leys in zijn Holy Food Market. © James Arthur

Het is niet de eerste keer dat Leys problemen heeft met de stad. Eerder werden ook al beperkingen opgelegd naar geluidsnormen toe, en een aangevraagd terras werd ook niet vergund. “Het is om moedeloos van te worden”, zucht Leys. “Ik heb hier een prachtig project lopen, maar ik heb er wel al grijs haar van gekregen.”

Burgemeester Mathias De Clercq bevestigt dat hij de Holy Food Market liet sluiten op advies van de brandweer. “Er gaat een hele historiek aan vooraf, die deur bijvoorbeeld werd al gevraagd sinds 31 mei. Het geduld was op. Zodra meneer Leys in orde is met de voorschriften van de brandweer, mag hij weer open.” Ook bij de brandweer klinkt het dat de Holy Food Market er de kantjes afloopt wat voorschriften betreft, maar dat de regels voor iedereen gelden.

Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Holy Food Market © Jeroen Desmecht
Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Holy Food Market © Foto Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Holy Food Market, vlak voor de opening © James Arthur
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement