Volledig scherm
Enkele klanten staan voor de gesloten deur van de Holy Food Market. © Gianni Barbieux

Holy Food Market gesloten omdat sasdeur ontbreekt

De Holy Food Market in de Baudelokapel is gesloten door de brandweer. Aan uitbater Ladislas Leys was opgedragen tegen 10 januari een sas te bouwen voor de brandveiligheid. De bouwwerken zijn klaar, maar de deur ontbreekt. “De leverancier had echt beloofd dat de deur hier de 10de zou zijn”, zegt Leys moedeloos.

‘Gesloten wegens verbouwingswerken”, hangt er aan de deur van de Holy Foodmarket. Dat klopt, maar niet helemaal. Die ‘bouwwerken’ waren opgelegd door de brandweer. “Ik moest een veiligheidssas bouwen, met een deur die naar buiten open draait”, vertelt Ladislas Leys. “Ik heb daar op zich geen problemen mee. Het sas is ook gebouwd, maar de deur zit er nog niet in. Die zit nog op transport vanuit Polen. De leverancier had mij plechtig beloofd dat de deur de 10de januari geleverd zou zijn, maar ik heb deze week een mail gekregen dat er toch vertraging is, en dat ze pas de 17de zal geleverd worden. Kan ik daar iets aan doen? Ik wil desnoods zelf naar Polen rijden om die deur op te halen, dat kost mij dan twee dagen. Maar daar had de brandweer dus geen oren naar. Ze hebben mijn vergunning ingetrokken.”

Volledig scherm
Dit papier hangt vandaag uit aan de Holy Food Market. © Gianni Barbieux

Gesloten dus, tot de deur er is. Voorlopig is dat 17 januari. “Ik hoop echt dat het sneller kan, want sluiten in zo’n drukke periode is echt rampzalig. Bovendien moet ik kijken wat ik voor de standhouders kan doen, want zij zijn mee slachtoffer. Misschien kan er via de verzekering iets geregeld worden. Ik ga de leverancier in elk geval in gebreke stellen. Ik sta met mijn rug tegen de muur.”

Volledig scherm
Ladislas Leys in zijn Holy Food Market. © James Arthur

Het is niet de eerste keer dat Leys problemen heeft met de stad. Eerder werden ook al beperkingen opgelegd naar geluidsnormen toe, en een aangevraagd terras werd ook niet vergund. “Het is om moedeloos van te worden”, zucht Leys. “Ik heb hier een prachtig project lopen, maar ik heb er wel al grijs haar van gekregen.”

Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Holy Food Market © Jeroen Desmecht
Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Holy Food Market © Foto Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Holy Food Market, vlak voor de opening © James Arthur
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ster uit ‘Stranger Things’ komt naar Gent

  Ster uit ‘Stranger Things’ komt naar Gent

  Fans van de Netflix-reeks Stranger Things zetten maar beter 6 en 7 april in hun agenda. Dan komt Gaten Matarazzo (16), de ster van de reeks, naar de FACTS beurs in Flanders Expo. Zijn personage Dustin is zowat de lieveling van de fans van de reeks. De acteur in kwestie lijdt aan dysostosis cleidocranialis (CCD), een medische aandoening die de groei van botten en tanden verstoort. Ook zijn personage heeft in de reeks die aandoening. Op die manier wil hij meer aandacht schenken aan de aandoening. Gaten Matarazzo zal beschikbaar zijn voor fotoshoots, signeersessies en panels op beide dagen. Voor handtekeningen en fotoshoots moeten wel extra tickets aangekocht worden. Voorlopig zijn die nog niet te koop maar die kosten wel een aardige duit. Zo vraagt acteur Mads Mikkelsen (bekend als oa Le Chiffre in James Bond en het hoofdpersonage uit de reeks Hannibal) 75 euro voor een handtekening en 85 euro voor een foto. Ook gewezen actieheld Dolph Lundgren komt naar Gent.
 2. Krijgen Gentse fietsers binnenkort sneller groen licht bij regenval?

  Krijgen Gentse fietsers binnenkort sneller groen licht bij regenval?

  De stad Gent wil testen of fietsers sneller groen licht kunnen krijgen bij regenweer. Daarvoor zullen een aantal kruispunten met de stadsring en de as van de Blaisantvest tot de Nieuwe Wandeling voorzien worden van regensensors. Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) ging de mosterd halen in steden als Kopenhagen, Rotterdam en Apeldoorn waar dergelijke systemen al ingevoerd zijn. Bij regenweer wordt de cyclus van de lichten versneld waardoor fietsers niet langer een minuut in de regen staan maar pakweg 30 seconden. Welke gevolgen dat kan hebben op het autoverkeer zal onderzocht worden.
 3. Aantal kinderopvangplaatsen groeit, maar vier Gentse wijken blijven onder minimumnorm: “Investeringen blijven nodig”

  Aantal kinderop­vang­plaat­sen groeit, maar vier Gentse wijken blijven onder minimum­norm: “Investe­rin­gen blijven nodig”

  De kinderopvangcapaciteit in Gent is vorig jaar licht gestegen naar een totaal van 4.621 plaatsen. Dat blijkt uit een rapport van de stad Gent. Toch blijft er werk aan de winkel met vier wijken die de minimumnorm van 33 plaatsen per 100 kinderen niet halen. “Waar mogelijk opent de stad zelf nieuwe kinderdagverblijven”, zegt schepen Elke Decruynaere (Groen).
 4. Zo gevaarlijk is viaduct: “Brokstukken van 1,20 meter boven fietspad”

  Zo gevaarlijk is viaduct: “Brokstuk­ken van 1,20 meter boven fietspad”

  Bij recente controles van het viaduct van Gentbrugge zijn brokstukken losgekomen van 1,20 meter lang, boven een voetpad en een fietspad. Dat blijkt uit interne communicatie van het team dat het viaduct moet controleren. Bovendien werd drie jaar geleden al gewaarschuwd voor deze grote loszittende stukken beton. De PVDA vraagt een hoorzitting over de toestand van het viaduct. “Als zo’n brokstuk op iemands hoofd valt, is dat dodelijk. Dit neigt naar schuldig verzuim”, zegt Tom De Meester (PVDA).