"De Sint-Jozef kerk van wijlen pastoor Koen Blieck, die was ook heel actief op straat”, zegt Ismail.
Volledig scherm
"De Sint-Jozef kerk van wijlen pastoor Koen Blieck, die was ook heel actief op straat”, zegt Ismail. © Ismail Canturk

Het Rabot in coronatijden: straathoekwerker Ismail ziet veel onzekerheid, maar ook veel solidariteit

Ismail Canturk heeft als straathoekwerker een unieke inkijk in de Rabotwijk in coronatijden. Hij gaat aan de slag met wat de wijk hem geeft, met respect voor de sociale afstandregels. Hoewel hij minder samenscholingen ziet dan in het begin, blijft hij de bewoners sensibiliseren over de ernst van de situatie. Intussen probeert hij contact te bewaren met de meest kwetsbare bewoners, door samen met andere buurtwerkers voedselpakketten rond te delen.

“Het Rabot is een heel kwetsbare regio”, zegt Ismail terwijl hij zijn ronde doet. “Er is veel werkloosheid en armoede, velen kreunen onder de gevolgen van de maatregelen. Ik merk dat mensen met een kwetsbare gezondheid of geest niet naar buiten komen, en daarom leveren we eten aan hun deur. We gaan niet verder dan de drempel, maar intussen slaan we wel een babbeltje. Zo kunnen we toch de vinger aan de pols blijven houden. Door de coronacrisis vallen alle zekerheden weg voor hen, waardoor ze voor een stuk in paniek slaan. Ze missen sociaal contact, en daar proberen wij straathoekwerkers, buurtwerkers en opbouwwerkers, een creatief antwoord op te geven.”

Het Rabot.
Volledig scherm
Het Rabot. © Wannes Nimmegeers

Afstand houden: niet gemakkelijk

Ismail probeert de bewoners van het Rabot zoveel mogelijk te sensibiliseren om afstand te bewaren. Hij ziet minder samenscholingen dan in het begin van de maatregelen, maar gaat toch nog elke dag het gesprek aan om de ernst van de situatie aan te kaarten. “Ik moet wel zeggen: in sommige gevallen is afstand nemen quasi onmogelijk. Neem nu de Wondelgemstraat, de centrale as van het Rabot, waar veel voedingswinkels, slagerijen, bakkerijen, noem maar op, zitten. Al die winkels liggen naast elkaar, waardoor de wachtrijen buiten ook naast elkaar staan. Soms staan de mensen daar toch vrij dicht tegen elkaar.”

Helpende handen

Wat Ismail het meeste is opgevallen de voorbije weken, is de solidariteit die heerst. “Vanaf dat mensen me zien, vragen ze of ze kunnen meehelpen. Over alle generaties en gemeenschappen heen, vragen ze me wat ze kunnen betekenen. Bewoners zetten zich vrijwillig in om eten, medicatie of geld te verzamelen voor buren in nood. Dat heeft deze crisis mij getoond: er is veel meer liefde, dan haat. Ondanks de onzekerheid, heerst er veel hoop. Mensen gaan er vollen bak voor om elkaar te helpen.”

 1. ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Plantentuin

  ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Planten­tuin

  Het Gent Universiteitsmuseum, dat op 20 maart de deuren zou openen, is nog steeds gesloten. Maar als het in het najaar eindelijk open kan, is er wel een extra trekpleister. Street artist ROA heeft er de gevel onder handen genomen. ROA is een Gentenaar, maar het was lang geleden dat hij in eigen stad aan het werk was. De Plantentuin heropent op 6 juli, vanaf dan is het ROA-werk dus te bewonderen.
 2. Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”
  PREMIUM

  Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 1. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 2. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”