Myriam Claeys in de eerste aflevering van het nieuwe programma Het Parket op VIER.
Volledig scherm
PREMIUM
Myriam Claeys in de eerste aflevering van het nieuwe programma Het Parket op VIER. © SBS

Het Parket toont de mens achter de procureur: “Zo zie je dat wij niet wereldvreemd zijn”

Het nieuwe televisieprogramma Het Parket toont hoe het eraan toe gaat achter de schermen van een van de belangrijkste beschermers van de maatschappij. Van de eerste politionele vaststellingen tot de uitvoering van een straf zijn parketmagistraten zoals de Gentse Myriam Claeys betrokken bij elke stap. “Het programma probeert de hectiek en de hoeveelheid werk in beeld te brengen. Daar zijn ze goed in geslaagd, alleen is het in het echt nog hectischer.”

Een jaar lang volgden de cameraploegen van Eric Goens de activiteiten van 80 magistraten en 200 medewerkers, verspreid over drie afdelingen in Oost-Vlaanderen. In de eerste aflevering komt onder andere Myriam Claeys aan bod, de Gentse substituut Procureur des Konings die moet beslissen over het lot van twee jongeren die betrapt werden op winkeldiefstal. “Daarin is te zien dat we als procureur een alternatieve sanctie kunnen opleggen, naast de optie om een verdachte voor de rechtbank te brengen”, vertelt ze.

  1. Sandra met haar tien kinderen in quarantaine: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra met haar tien kinderen in quarantai­ne: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra Couck (41) brengt de lockdown door met haar tien kinderen, in hun knusse huis in Mariakerke. De leeftijden van de kinderen lopen van 3 tot 19 jaar, sommigen zijn dus zelfstandig en anderen hebben nog wat meer aandacht nodig. Omdat ze met zoveel zijn, houden de kinderen elkaar wel bezig, maar boodschappen voorzien en de televisie delen kan wel een uitdaging vormen. “We zitten een paar weken samen op een kleine oppervlakte, maar we maken er het beste van”, zegt Sandra gelaten.