Volledig scherm
boek LAM van Pieter De poortere © Wannes Nimmegeers

Het Lam Gods is voortaan ook een stripfiguur

Vergeet Jommeke, Kuifje of Kiekeboe. De nieuwste stripfiguur is het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Pieter De Poortere – bekend van Boerke – mocht met de zegen van het bisdom een album maken over het Lam Gods en daarin is het vooral speuren naar bekende koppen.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen van ‘LAM’. Net als in de strips van Boerke wordt er in dit album geen woord gesproken. “Het concept is dat alle figuren van het Lam Gods op wandel gaan door Gent en dat ze op elke bladzijde gezocht kunnen worden. Het is echter zeker geen boek enkel voor kinderen. Ik heb er heel wat bekende koppen in gestopt, de ene al duidelijker dan de andere. Ik had hele Excel-files met Gentse en andere figuren die ik graag in het album wou steken. Al zijn het natuurlijk niet allemaal bekende figuren: dat zou te veel werk zijn.”

3.000 exemplaren

De eerste druk ligt sinds dit weekend in de boekhandels op 3.000 exemplaren. Naar verwachting zal er snel een tweede druk volgen. Het album kwam er naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Van Eyck, een optische revolutie’ in het Museum voor Schone Kunsten. “We hebben natuurlijk ook een dikke catalogus van meer dan 500 bladzijden maar hiermee kunnen we ook op een laagdrempelige manier mensen warm maken voor Van Eyck. Aangezien er geen woord in wordt gesproken heeft letterlijk iedereen iets aan dit boek”, zegt Johan De Smet van het MSK.

“Alle panelen van het Lam Gods moesten voor de strip nagemaakt worden. Ik moest natuurlijk niet al die details van Van Eyck overnemen maar het schilderij vereenvoudigen was op zich al een hele klus. Ik heb me daarvoor bij de restaurateurs mogen zetten. Dan zit je daar als striptekenaar tussen die experts”, lacht Pieter.

Om het album te mogen maken moest Pieter ook de zegen krijgen van het bisdom. “En dat was toch spannend. Voor hen is het Lam Gods niet zomaar een dier hé. Het stelt Christus voor en dus mocht ik daarmee niet zomaar doen wat ik wilde. Maar uiteindelijk was het bisdom zeer enthousiast.”

Volledig scherm
boek LAM van Pieter De poortere © Wannes Nimmegeers
  1. Humus

    Humus

    Als u als Gentenaar nog steeds denkt dat de door u verkozen burgemeester en schepenen uw waarden verdedigen zoals beloofd, dan bent u eraan voor de moeite. De eerder linkse kiezers onder u zullen niet zo’n hoge pet ophebben van het beleid in Israël. Dat land hecht namelijk weinig belang aan de mensenrechten van haar Palestijnse inwoners. Schepen Sofie Bracke wil erheen om – zo zegt ze – van Gent de Europese technologiehoofdstad te maken en dat is tegen de zin van oppositiepartij PVDA. De linkse meerderheidspartijen gaven PVDA gelijk en zo kwam blauwe Sofie niet aan genoeg stemmen om haar valies te mogen pakken. In een politiek systeem van meerderheid en oppositie is de kous dan af, maar de Israëlische zon schijnt zo verleidelijk dat blauw zich liet bijstaan door het Vlaams Belang om met een wisselmeerderheid toch te mogen vertrekken. In ons progressieve Gent werd alzo het cordon sanitaire gebroken! Dat Open VLD dan logischerwijs bij links in het krijt stond, werd op dezelfde gemeenteraad duidelijk. Toen de N-VA morde dat ‘Samen aan Zet’ voortaan ook gesubsidieerd activiteiten met een religieus en partijpolitiek karakter kan aanbieden, verdween Open VLD uit de zaal om niet te moeten stemmen tegen hun linkse coalitiepartners. U merkt het, ons college van burgemeester en schepenen is een hecht team met een duidelijke visie en een strak beleid. U begrijpt nu ook dat gelijk welk voorstel, hoe klein de steun ervoor in de meerderheid ook is, kan goedgekeurd worden. Wie tegen is, verlaat de zaal en desnoods worden Vlaams Belang en de andere oppositiepartijen erbij gehaald om aan een meerderheid te komen. De uitbreiding van de LEZ wordt binnenkort gestemd. De blauwe vrienden Mathias en Sami kunnen zich dan even op de gang verschuilen, Sofie zit dan met een bordje humus aan het strand van Tel Aviv.