De well-distance-being van ontwerper Sep Verboom.
Volledig scherm
De well-distance-being van ontwerper Sep Verboom. © Karen Eloot & Pieter Vanoverberghe

“Het is niet omdat we afstand moeten houden, dat we afstandelijk moeten zijn”: ontwerper stuurt vriendin met ‘social distancing-korf’ de straat op

Ontwerper Sep Verboom (29) maakte uit overschotjes rotan een draagbare creatie waarmee je niet anders kan dan de social distancing respecteren. Zijn vriendin trok het aan en samen wandelden ze door Gent, wat heel wat positieve reacties opleverde. “Dat was ook de bedoeling, we willen de positieve sfeer erin houden.”

Een paar jaar geleden richtte Sep het platform ‘Livable’ op. Daar vind je zijn objecten, maar ook workshops, exposities en lezingen. Hij werkt samen met makers uit de hele wereld en gebruikt alleen duurzaam materiaal. Zo is zijn eerste, en misschien wel bekendste object, een lampenreeks van gerecycleerde ventilators en geweven rotan uit de Filipijnen.

Quote

Het is een draagbare construc­tie uit rotan, een materiaal waar ik vaak mee werk

Sep Verboom

Momenteel neemt Sep een gedwongen pauze: lopende projecten werden verlegd naar een latere datum, en nieuwe aanvragen lopen even niet meer binnen. De oproep van de Verenigde Naties voor mensen uit de creatieve sector was dan ook een welgekomen afleiding. De internationale organisatie vroeg creatievelingen om een werk te maken rond hygiëne of afstand houden, de tien beste inzendingen zouden gebruikt worden voor een sensibiliseringsactie. “Ik heb voor afstand gekozen en de well-distance-being ontworpen”, zegt Sep. “Het is een draagbare constructie uit rotan, een materiaal waar ik vaak mee werk. Mijn vriendin heeft het aangetrokken, en samen hebben we een wandeling gemaakt door Gent.”

Volledig scherm
© Karen Eloot & Pieter Vanoverberghe

In de ogen kijken mag

Sep maakte zijn constructie om een interventie te doen in de openbare ruimte, niet om ze te verkopen. “Tijdens onze wandeling hebben we een bevriend koppel fotografen meegenomen. Zij hebben een beeldenreeks genomen, die we ingezonden hebben voor de wedstrijd van de Verenigde Naties. Op de foto’s zie je hoe mensen reageerden op onze interventie: positief. Als ik een gewone wandeling maak, merk ik dat mensen bang zijn. Vaak durven ze zelfs geen oogcontact meer te maken. Met de well-distance-being konden we weer een lach op hun gezicht toveren, en dat was de bedoeling. Lachen mag nog altijd, vriendelijk zijn is niet verboden. Het is niet omdat we afstand moeten houden, dat we afstandelijk moeten zijn.”

Volledig scherm
© Karen Eloot & Pieter Vanoverberghe
De well-distance-being van ontwerper Sep Verboom.
Volledig scherm
De well-distance-being van ontwerper Sep Verboom. © Karen Eloot & Pieter Vanoverberghe
Ontwerper Sep Verboom.
Volledig scherm
Ontwerper Sep Verboom. © Aaron Lapeirre
  1. Virtuele Gentse Feesten op komst: “Van podium naar podium wandelen, live optredens zien, vrienden tegenkomen in de menigte”

    Virtuele Gentse Feesten op komst: “Van podium naar podium wandelen, live optredens zien, vrienden tegenkomen in de menigte”

    Geen Gentse Feesten dit jaar? Geen kans om door de Gentse binnenstad te kuieren, samen te dansen, naar optredens te kijken, de zon te zien opkomen op de Vlasmarkt? Dat zag Lucas Selfslagh (28) niet zitten. De voorbije jaren bouwde de 3D ingenieur een virtuele kopie uit van Gent, wat hij als een platform zag om de Gentse Feesten virtueel te laten doorgaan. Zo krijgen bezoekers toch de kans om tien dagen lang samen feest te vieren. “Ik wil dat bezoekers de echte Gentse Feesten-ervaring meekrijgen.”