Heleen Calcoen kweekt kruiden en groenteplanten waar vroeger het Ottenstadion stond.
Volledig scherm
Heleen Calcoen kweekt kruiden en groenteplanten waar vroeger het Ottenstadion stond. © rv

Heleen kweekt en verkoopt eetbare planten en kruiden op terrein van gesloopt Ottenstadion: “Die berg betonpuin sprak me aan”

Heleen Calcoen (28) kweekt kruiden en planten in een zelfgemaakte koepelserre op het terrein van het gesloopte Ottenstadion in Gentbrugge. Pas twee weken geleden beviel ze van haar zoontje, en toch is ze nog elke dag naarstig in de weer. Ze koos er bewust voor om planten te kweken die geschikt zijn voor terrassen en stadstuintjes.

Tot voor kort werkte Heleen als ruimtelijk planner en bestonden haar dagen vooral uit computerwerk. Ze miste de natuur, en besloot daarom om haar baan op te zeggen. Ze startte een opleiding biologische landbouw, deed stages bij boeren en kwekerijen, en kweekte zo een passie voor eetbare planten. In augustus vorig jaar, toen ze net zwanger was, zette ze de plantenkwekerij Kweek op poten op het terrein waar vroeger het Ottenstadion stond. “Het enige wat daarvan is overgebleven, is een gigantische berg betonpuin op een terrein waar de natuur het langzaam weer overneemt. Dat landschap sprak me aan om er een werkplek uit te bouwen.”

De planten worden honderd procent natuurlijk gekweekt, en de potjes zijn gerecupereerd of afbreekbaar.
Volledig scherm
De planten worden honderd procent natuurlijk gekweekt, en de potjes zijn gerecupereerd of afbreekbaar. © Kweek

In de bolvormige serre van Heleen vind je een zestigtal plantensoorten. “Daar zitten tomaten, klassieke keukenkruiden, maar ook speciallekes zoals blauwe suikermaïs tussen. Alle planten zijn geschikt om te telen in een pot: ze zijn compact maar ook mooi. Zo passen ze perfect in een stadsomgeving waar veel terrassen en stadstuinen zijn. Met mijn planten kan je op minischaal je eigen groenten en kruiden kweken. Ik vind het fijn om stadsbewoners in contact te brengen met het groeien en bloeien van hun eigen voedsel.”

Koop lokaal

Elke zaterdagnamiddag kunnen nieuwsgierigen een bezoekje brengen in de Tennisstraat om plantjes te kopen, zolang de voorraad strekt. “De opbrengst gaat naar Reaktor21, een vzw die zich inzet voor de bijenpopulatie. Op hetzelfde terrein hebben ze bijenkasten gezet. In afwachting van de aanleg van een nieuwe woonwijk, hebben we een overeenkomst om de grond te gebruiken tot eind volgend jaar.”

Meer info op de Facebookpagina van Kweek.

 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “We zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvelen om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”