Volledig scherm
Habbekrats sluit project af met 'Mariage Parfait' in Gentse stadhuis en daar hoort uiteraard taart bij. © Habbekrats - Marleen Van Lysebetten

Habbekrats sluit project af met perfect huwelijk op stadhuis Gent

Met een ‘Mariage Parfait’ op het Gentse stadhuis heeft Habbekrats een project rond De Rechtvaardige Rechters en verantwoordelijk burgerschap afgesloten. Een jaar lang ging een groep van 50 kinderen en jongeren op stap om de toepassing van de Kinderrechten te onderwerpen aan hun kritische blik.

Volledig scherm
Habbekrats sluit project af met 'Mariage Parfait' in Gentse stadhuis © Habbekrats - Marleen Van Lysebetten

De locatie voor het perfecte huwelijk en het onderwerp van het project zijn niet lukraak gekozen. De wieg van Habbekrats staat in Gent. De jongeren vereniging zag er het levenslicht in 1991 en heeft steeds een warme samenwerking met de stad gehad. En Habbekrats is ook laureaat van de Belgische Kinderrechtenprijs. “En dus een een grote verantwoordelijkheid gekregen in het werken aan het welbevinden van de kinderen. Om dat welzijn te waarborgen gaan we uit van het belang van het handhaven van de kinderrechten. Niet alleen voor de Belgische kinderen maar ook voor de kinderen die hier als nieuwkomers te gast zijn”, zegt Matthias Colpaert van Habbekrats.

Volledig scherm
Habbekrats sluit project af met 'Mariage Parfait' en een uitgebreide receptie in het Gentse stadhuis © Habbekrats - Marleen Van Lysebetten
Volledig scherm
Habbekrats sluit project af met 'Mariage Parfait' in Gentse stadhuis © Habbekrats - Marleen Van Lysebetten

Met het project ‘De Rechtvaardige Rechters’ trok een groep van vijftig kinderen en jongeren een jaar lang wekelijks op pad om de toepassing van de Kinderrechten te onderwerpen aan hun kritische blik. “Burgers en Buren is een onderdeel in de Rechtvaardige Rechters waar de jongeren op expeditie gaan naar de basis van een goed nabuurschap en een verantwoordelijk burgerschap. Zoals elke projectreeks werd ook dit onderdeel afgesloten op een zeer originele manier: ‘Mariage Parfait’. Een echt huwelijk in het hart van de Gentse democratie, het Stadhuis”.

De jongeren werden afgelopen weekend ontvangen in het stadhuis door burgemeester Mathias De Clercq. Het huwelijk werd er plechtig ingezegend door Mieke Van Hecke, Ambtenaar van de Burgerlijke stand, als ultiem voorbeeld van een goed nabuur- en burgerschap. Op die manier wou Habbekrats ook de goeie verstandhouding tussen de jongeren en hun volwassen beleidsmakers in het daglicht stellen en de verantwoordelijkheid van beide partijen naar het werken aan een warme samenleving als garantie voor welzijn en geluk benadrukken.

Volledig scherm
Selfie met de burgemeester op Mariage Parfait. © Habbekrats - Marleen Van Lysebetten
Volledig scherm
Chris Van Lysebetten met Mieke Van Hecke en Mathias De Clercq. © Habbekrats - Marleen Van Lysebetten
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Parkeerplaats ingepalmd met ligstoelen en speelgoed

    Parkeer­plaats ingepalmd met ligstoelen en speelgoed

    Eén parkeerplaats minder vandaag aan station Gent Sint-Pieters vandaag. Het Gents Milieuftont en de kinderrechtencoalitie richtten de parkeerplaats aan het Maria Hendrikaplein in met ligstoelen, een speeltent, speelgoed en een bureau. Ze deden dit in navolging van de actie ‘verover de ruimte’ van autodelen.net. Zij riepen op om deze week elke dag een nieuwe, leukere invulling te geven aan een parkeerplaats om zo aan te tonen dat autodelen de perfecte manier is om een straatbeeld te creëren met minder wagens en meer ruimte voor spelende kinderen.
  2. Waarom Ledeberg en Gentbrugge vol staan met palletten snelbouwblokken

    Waarom Ledeberg en Gentbrugge vol staan met palletten snelbouw­blok­ken

    Opvallend zicht in Ledeberg en Gentbrugge, overal staan er palletten met snelbouwblokken langs de weg. Er zijn alvast geen plannen om er een grote muur te bouwen. Het blijkt om de voorbereidingen te gaan voor het startevenement van het festival van de architectuur. Daarvoor moeten tegen zaterdagochtend 7.000 dominostenen opgesteld worden tussen wijkpark de Porre in Gentbrugge en de Standaartsite in Ledeberg. Daarvoor worden die stenen gebruikt.