'Groene eilandjes' moeten wijken voor fietsonderdoorgang

De stad Gent heeft concrete plannen voor de bouw van een fietsonderdoorgang aan het Van Hembysebolwerk. Goed nieuws voor fietsers, maar de buurt is boos. Voor dat fietspad moeten de groene eilandjes wijken die in 2003 in het water werden gelegd. Die zijn intussen een volledig ecosysteem op zichzelf.

De groene eilandjes waren in 2003 een eerste vorm van co-creatie. De buurtbewoners en de stad, toen nog met Lieven Decaluwe als bevoegd schepen, ontwierpen samen 'groene eilandjes', een constructie met drijvende buizen en kokosmatten waarop waterplanten groeiden, en lieten ze te water. Toen was het Groene Valleipark daar nog niet echt een park, en de bewoners van Ekkergem en de Brugse Poort waren oprecht blij met hun eerste buurtgroen, ook al dreef dat op het water. De voorbije 15 jaar stonden de buurtbewoners in voor het onderhoud. Ze werden een broedplaats voor watervogels en onder water een paaiplaats voor de vissen.

En nu moeten de eilandjes dus weg voor de heraanleg van de fietsonderdoorgang. Omdat een deel van het water zal worden ingenomen door het fietspad, moet dat volgens de ‘watertoets’ gecompenseerd worden. En dat gebeurt dus door het wegnemen van de eilandjes.  "De buurt werd niet betrokken bij het zoeken naar alternatieven", klinkt het boos. "Natuurlijk zijn we blij met de groene heraanleg van het Van Hembysebolwerk en de fietsonderdoorgang, maar we begrijpen niet waarom de eilandjes hiervoor opgeofferd moeten worden. Waarom wordt er niet gezocht wordt naar een permanente vergroening van het water zelf? We hebben voorstellen klaar liggen, en we willen samen verder duurzaam meewerken aan een ecologische opwaardering van het Coupurewater."

De buurt houdt samen met het Gents Milieufront op zaterdag 25 mei om 15 uur een protestactie aan de Waldamkaai. (VDS)

De groene eilandjes aan de Coupure moeten weg.
Volledig scherm
De groene eilandjes aan de Coupure moeten weg. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. UZ Gent telt nog 6 met corona besmette patiënten

    UZ Gent telt nog 6 met corona besmette patiënten

    Terwijl er her en der ziekenhuizen melden dat ze geen patiënten meer hebben die met corona besmet zijn, is dat in Gent nog niet helemaal het geval. In het Universitair Ziekenhuis van Gent liggen vandaag nog 6 patiënten die besmet zijn met het coronavirus. “Daarvan liggen er vier op intensieve en twee niet. Los daarvan tellen we vandaag nog 17 patiënten die door Covid-19 in het ziekenhuis beland zijn maar die nu niet meer besmettelijk zijn”, klinkt het. In dat laatste geval gaat het om patiënten die 30 dagen of langer geleden hun eerste symptomen kregen. In totaal ving het UZ zo’n 250 patiënten op.