Volledig scherm
Gent, chaos van fietsen op het Maria hendirkaplein, st-pietersttation © Wannes Nimmegeers

GMF telt meer ‘weesfietsen’ dan vorig jaar

Uit een onderzoek van het Gentse MilieuFront (GMF) blijkt dat de Gentse fietsenrekken vol  staan met zogenaamde ‘weesfietsen’. Fietsen dus die zijn achtergelaten, waar de eigenaar niet meer naar omkijkt, of die gestolen zijn en nooit terugbezorgd. Het GMF eist van de stad een weesfietsenbeleid.

Om na te gaan hoeveel beweging er in de Gentse fietsen zat, werden in maart een pak fietsen voorzien van een stukje schildertape. Als die tape verbroken was had de fiets bewogen, zo niet stond de fiets meer dan een week stil. Uit het onderzoek bleek dat in de binnenstad het aantal weesfietsen zeer beperkt is (7 procent). In woonwijken (62 procent) en de studentenbuurt (43 procent) liggen de cijfers veel hoger. Er werden dit jaar ook veel meer weesfietsen geteld dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het Gents MilieuFront vraagt een duidelijk en ambitieus weesfietsenbeleid. “Een beleid waarbij er jaarlijkse weesfietsencontrole is in elke buurt. Naast controle is een uitbreiding van het aantal fietsenstallingen opportuun want op ‘weesfietsenstallingen’ zit niemand te wachten. In dit weesfietsenbeleid moet er een even groot budget  zijn voor het fietsparkeerbeleid als voor het autoparkeerbeleid. Elke auto die geparkeerd staat in Gent wordt gecontroleerd, maar bij het parkeren van fietsen is er amper controle. Het lijkt ons geen onmogelijke taak om hier verandering in te brengen”, klinkt het bij het GMF.

Verder wil het GMF dat er meer promotie volgt voor het graveren van fietsen. “Vaak gaan mensen ervan uit dat ze hun verloren fiets nooit meer gaan terugvinden. Graveren zal een deel van de weesfietsen terug bij de eigenaar brengen. Tenslotte moet de stad inzamelpunten creëren waar mensen gratis hun oude fiets kunnen achterlaten in plaats van ze in de rekken te dumpen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gentenaar in rolstoel klaagt toestand en ontoegankelijkheid treinen aan in open brief aan NMBS

    Gentenaar in rolstoel klaagt toestand en ontoeganke­lijk­heid treinen aan in open brief aan NMBS

    Kurt Vanhauwaert, Gentenar in hart en nieren, heeft een open brief aan Sophie Dutoroir van de NMBS gericht. Die is al meer dan 1.000 keer gedeeld op Facebook. Kurt is rolstoelgebruiker, en voelt zich door de NMBS behandeld als een derde klasse-reiziger. “Als de NMBS vindt dat ik als rolwagengebruiker geen recht heb op degelijk openbaar vervoer, dan mag u dat gewoon in mijn gezicht zeggen”, stelt hij.
  2. Vogelopvangcentrum Merelbeke trekt aan alarmbel: “Zonder extra subsidies moeten we volgend jaar dieren weigeren”

    Vogelop­vang­cen­trum Merelbeke trekt aan alarmbel: “Zonder extra subsidies moeten we volgend jaar dieren weigeren”

    Het water staat het vogelopvangcentrum van Merelbeke aan de lippen. “Jaar na jaar krijgen we 10% meer dieren om op te vangen. Tussen mei en augustus zijn dat er elke dag 30 tot 50. Daarvan komt zowat de helft uit Gent maar van de stad Gent krijgen we geen euro subsidie omdat we 400 meter te ver liggen. Als er tegen volgende lente geen vooruitzicht is zullen we dieren moeten weigeren”, zegt Nick De Meulemeester.