Bram Vander Sype, Bert Vander Sype en Preben Delclef openen samen Jump Sky, het enigste oplaasbaar park in België.
Volledig scherm
Bram Vander Sype, Bert Vander Sype en Preben Delclef openen samen Jump Sky, het enigste oplaasbaar park in België. © Wannes Nimmegeers

Gigantisch luchtkasteel van 2.000 vierkante meter opent deuren in Gent

GENT - Dok Noord in Gent heeft er een nieuwe attractie bij, en wat voor één: een opblaasbaar park van tweeduizend vierkante meter groot. Het gigantische springkasteel Jump Sky is uniek in Europa. Bezoekers kunnen er zich uitleven op niet minder dan veertig attracties.

Het opblaasbaar park is het zusje van een trampolinepark, dat vier jaar geleden geopend werd in Lochristi. “Beide parken draaien rond springen, en werden in zwart en geel aangekleed”, zegt Bram Vander Sype, die samen met zijn broer Bert Vander Sype en Preben Delclef eigenaar is van het park.

Het luchtkasteel in DOK Noord is de eerste en enigste van zijn soort in ons land. “Het is zelfs uniek in Europa, je hebt er enkele in Engeland en Polen, maar in het algemeen is het een zeldzaam iets. De meeste parken bestaan uit losse kastelen, terwijl het onze uit één groot luchtkasteel bestaat, dat maakt het zo bijzonder.” In mei komt er nog een derde vestiging bij in Aalst, dat zal een combinatie worden van een opblaasbaar- en een trampolinepark.

Jump Sky in Dok Noord.
Volledig scherm
Jump Sky in Dok Noord. © Wannes Nimmegeers

Eén groot springkasteel

Het gigantische speelkasteel wordt in stand gehouden door 34 blazers. Om competitie en spel te creëren, werden veertig attracties toegevoegd. “Hoe meer je probeert, hoe behendiger je zal worden”, zegt Preben. Rondom het kasteel, aan de uiteinden, ligt een 150 meter lange obstakelbaan. “De bedoeling is om deze zo snel mogelijk af te leggen, en om elkaar tegen te werken. Elke hoek heeft ook een ontsnappingsdoorgang, om de veiligheid te garanderen. We hebben ook evacuatieroutes aangelegd, telkens in nauwe samenwerking met de brandweer.” Op het enorme luchtkussen staan nog een kasteel, een berg, een worstelring, een schommel, een interactieve klimmuur, een sportkooi, een behendigheidsring en zoveel meer. Elke sessie eindigt met een lichtshow, op maat van de muziek.

Wie een uurtje gesprongen, geklommen, getrokken, geduwd, gegleden en gekropen heeft zal het wel merken: naast plezant is het luchtkasteel ook intensief. “We wouden een mengeling aanbieden van entertainment, sport en sociaal contact”, geeft Bram aan. “We hebben boven ook zitruimtes voorzien, met zicht op het luchtkasteel, voor wie even wil uitrusten.”

Hangen, klimmen, trekken, duwen, glijden en kruipen in Jump Sky op Dok Noord.
Volledig scherm
Hangen, klimmen, trekken, duwen, glijden en kruipen in Jump Sky op Dok Noord. © Wannes Nimmegeers

Bedoeld voor elke leeftijd

Wie zes jaar is of meer, is welkom in het opblaasbare park. “Het is bedoeld voor alle leeftijden, voor kinderen maar ook voor jongeren en volwassenen”, geeft Bram aan. “We willen zoveel mogelijk doelgroepen aanspreken, voor diverse gelegenheden. Ons springkasteel is geschikt voor feestjes, sportdagen, teambuildings enzovoort. Je kan gewoon langskomen, maar reserveren is aangeraden. Op de website kan je checken of er nog plaats is, zelfs tot vlak voor je wil komen.”

Het Jump Sky Inflatable Park in DOK Noord is open van woensdag tot zondag. Speciaal voor hun opening kost een uurtje in het park maar 9,5 euro. Meer informatie op https://www.jumpsky.be/.

Een weg banen door het ballenbad in Jump Sky aan Dok Noord.
Volledig scherm
Een weg banen door het ballenbad in Jump Sky aan Dok Noord. © Wannes Nimmegeers
De behendigheidsring in Jump Sky aan Dok Noord.
Volledig scherm
De behendigheidsring in Jump Sky aan Dok Noord. © Wannes Nimmegeers
  1. Koop lokaal!

    Koop lokaal!

    Onze stad, ons land, de hele wereld staat stil. Hoe hectisch het er in onze ziekenhuizen aan toe gaat, zo doods liggen onze straten er bij. We houden ons vooral en met steeds meer discipline bezig met gezond blijven en zodoende herontdekken we kleine geneugten van het leven. Wandelen met het gezin, gezelschapsspelletjes spelen, een puzzel van 5.000 stukken leggen, het geluk zit vandaag in onverwachte hoekjes. Frustraties ook. De onzekerheid begint bij velen te knagen. Zelfstandigen en werknemers in de privé vragen zich af of ze morgen nog wel een job hebben. Na een carrière lang de fiscus en de sociale kassen gespijsd te hebben, komt de overheid nu aanzetten met ontoereikende maatregelen die toch handenvol geld kosten. Geld dat ooit zal moeten gerecupereerd worden bij… diezelfde zelfstandigen en werknemers. Statutaire ambtenaren die momenteel niet kunnen werken, worden 100% doorbetaald. Het is hen gegund, die mensen hebben ook belastingen betaald en hebben ook kosten. Contractuelen vallen terug op 70% van hun loon. Zo niet in Gent, want de stad past de overige 30% bij. Van het belastinggeld waar ook zelfstandigen en werknemers uit de privé aan hebben meebetaald. Het stadsbestuur werkt een hoop maatregelen uit om Gent te doen heropleven na de corona-crisis en dat valt enkel toe te juichen. Hoe onze stad dat zal betaald krijgen, blijft de vraag. Diezelfde vraag kunnen we ons stellen bij de inspanningen die de federale overheid doet. Het voor de hand liggende Belgische antwoord zou zijn: “ah bij de werknemers en de kleine zelfstandigen, tiens.” “Spreek de door ons geredde banken en de door belastingvoordelen verwende grote bedrijven aan”, zou ik zeggen. Zonder gehoor te krijgen waarschijnlijk. U snapt het, we zullen zelf onze economie moeten redden. Van zodra het weer kan: koop lokaal! Nu meer dan ooit!
  2. Stadsbestuur neemt maatregelen om economie te redden en de zwaksten te ondersteunen: 25 miljoen euro ligt klaar

    Stadsbe­stuur neemt maatrege­len om economie te redden en de zwaksten te ondersteu­nen: 25 miljoen euro ligt klaar

    De stad Gent heeft 25 miljoen euro veil om de zwaarst getroffen Gentenaars te steunen en de economie na corona weer op gang te trekken. Dat is niet per se geld dat ze gaan uitgeven, het is ook een groot deel geld dat ze niet zullen innen, door bijvoorbeeld huur- en standgelden kwijt te schelden. Die 25 miljoen slaan een gat in de begroting van de stad, maar hoe dat moet worden opgelost, wordt later bekeken. Unizo en Voka zijn tevreden met de maatregelen.