Volledig scherm
Archief: proces Jespers - Leo Martens (midden) © Photo News

Gewezen topadvocaat Leo Martens (94) overleden: “Hij was briljant”

Leo Martens, een bekend toppleiter in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw, is in Gent op 94-jarige leeftijd overleden en in intieme kring begraven.

Volledig scherm
Advocaat Leo Martens © Familie Martens

Leo Martens werd geboren op 22 juli 1925 in Gent en studeerde als jurist af aan de Rijksuniversiteit van Gent in 1949 en is oud-leerling (Alumnus) van het College of Europe met een Promotie Antoine de Saint-Exupéry in 1951. Hij maakte naam in de jaren zeventig en tachtig als assisenpleiter. Zo verdedigde hij Luc De Craemer, een van de betichten in het proces tegen onderzoeksrechter Guy Jespers. De populaire onderzoeksrechter werd beschuldigd van moord, moordpoging, roofoverval, oplichting, laster en verboden wapenbezit. Martens zou zich later ontpoppen tot een echte procedurepleiter.

Een briljant man

Ook Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, liep stage aan het kantoor van Martens bij zijn zoon Dirk Martens. “Mieke Van Hecke, Roland Tack en vele anderen passeerden er de revue. Hij had ook een hechte vriendschap met de familie Declercq-Fazzi. Beide kantoren speelden zelfs voetbalmatchen tegen elkaar. De ‘Patron’ was een bijzondere man. Hij was de beste advocaat die België ooit gekend heeft en die een ongelooflijk groot netwerk had. Hij vocht voor de kleine man als advocaat van het ACV. Maar hij zijn tentakels reikten tot in het Koninklijk paleis. De huidige toppleiters reikten niet tot zijn enkels. Hij kende de procedure als geen ander. Als ik hem in een woord mag beschrijven: briljant. In zijn buurt vertoeven was een voorrecht”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze.

Volledig scherm
Jan Vermeulen, burgemeester Deinze © Wannes Nimmegeers

Leo Martens was ook Lid van de Commissie Goede Diensten, van de Nationale Arbeidsraad, ere Rechtskundig bijzitter van de Werkrechtersraad Gent en Ere Plaatsvervangend Rechter van de Arbeidsrechtbank van Gent. Hij was ook Officier in de Kroonorde, Officier in de Leopold II Orde en Ridder in de Kroonorde. Hij was gehuwd met Geertruida (Truus) Bos. Samen hadden ze drie kinderen Dirk, Johan (+) en Heleen. Leo Martens overleed op 3 november en de uitvaartplechtigheid vond plaats in intieme kring.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Voorzitter Stijn Morand (VDK Gent) maakt ambitieuze plannen van de club bekend
  PREMIUM

  Voorzitter Stijn Morand (VDK Gent) maakt ambitieuze plannen van de club bekend

  Er is heel wat aan het gebeuren in de Liga A van het vrouwenvolleybal. Bij Hermes Oostende kondigde men vorige week al aan dat het trainersduo er op het einde van het seizoen mee stopt en het vrouwenteam van Lendelede houdt er volgend jaar helemaal mee op. Nu wordt bekendgemaakt dat ook de samenwerking van VDK Gent met hun trainers Luc Engelschenschilt en Yorick Van de Velde na dit seizoen niet verdergezet wordt.
 1. Bomen

  Bomen

  Het Gents MilieuFront (GMF) opperde de afgelopen week een idee tegen parkeerplaatsen. Volgens het GMF zijn er in Vlaanderen meer parkeerplaatsen dan inwoners en dus moeten er, als het van hen afhangt, verdwijnen. In Gent heeft naar verluidt ongeveer een derde van de bevolking geen eigen wagen en die autoloze gezinnen zouden, als het van het GMF afhangt, hun bewonersvergunning kunnen ruilen tegen een boom. Die boom zou dan op een parkeerplaats worden geplant. Toen ik dit las, zag ik met mijn geestesoog Tine Heyse en Filip Watteeuw vreugdedansjes maken bij zoveel visionair ecologisch vernuft. In ons Gentse Groene Utopia zou dat plan niet misstaan, het zou zelfs een logisch gevolg zijn op eerdere beslissingen. Eerst ontneem je elke automobilist de goesting om nog de stad in te rijden door onlogische lussen en knips aan te leggen, daarna ontzeg je oudere auto’s de toegang en vervolgens ontneem je de laatste moedige overlevers elke mogelijkheid om hun auto nog kwijt te kunnen. Autorijden in Gent lijkt zo meer en meer op een niet te winnen videogame met steeds moeilijker levels. Ik heb zelf jaren in de buurt van het Zuidpark gewoond en had ik geen garage gehad, ik was nog naar plaats aan het zoeken. Waar het GMF al die overtollige parkeerplaats gespot heeft, ze mogen het me komen vertellen. Al wie zich nog tegen beter weten in met de wagen in Gent beweegt, zal het beamen, parkeerplaats vinden is geen makkie. Ik kan me voorstellen dat er in sommige delen van West-Vlaanderen en de Kempen plaatsen teveel zijn maar het kan niet de bedoeling zijn dat je daar parkeert als je aan de Dampoort woont, toch? Maar goed, het GMF wil dus een boom per autoloos gezin. Zullen we ineens elke automobilist vervangen door een eekhoorn? Ik zal het maar niet te luid vragen of Filip en Tine maken er werk van.