Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
© Wannes Nimmegeers

“Geweld tegen vrouwen gaat verder dan het nachtleven”: Gentenaars komen op straat tegen geweld op vrouwen

Gent120 actievoerders, aangevoerd door Campagne Rosa, trokken donderdagavond van aan de Stadshal richting Blandijnberg. Hun doel: geweld tegen vrouwen aankaarten, en dat gaat verder dan de vele aanrandingen in het Gentse uitgaansleven die afgelopen maand naar boven kwamen. Daarom ijveren de actievoerders voor een brede aanpak.

  1. Protestactie voor Jaione, verdacht van deelname aan aanslagen, aan de Spaanse ambassade: “We hebben haar 730 dagen voorarrest op de stoep getekend”
    Gent

    Protestac­tie voor Jaione, verdacht van deelname aan aanslagen, aan de Spaanse ambassade: “We hebben haar 730 dagen voorarrest op de stoep getekend”

    Maria Natividad Jauregui Espina (64), door haar vrienden steevast aangesproken bij haar Baskische naam ‘Jaione’, werd in 2020 overgeleverd aan Spanje omdat ze verdacht wordt van de moord op een Spaanse legerkolonel in 1981 bij een ETA-aanslag. Sindsdien zit ze er in voorhechtenis. Intussen werd ze door het Spaanse gerecht in verdenking gesteld van een tweede aanslag. Een Gentse actiegroep stak haar een hart onder de riemen, maar uitte ook kritiek op de situatie aan de Spaanse ambassade.