Volledig scherm
Eddy Temmerman klaagt van geur- en geluidshinder in zijn straat. © Gianni Barbieux

Geur- en lawaaihinder door ondergrondse pomp

Na meer dan 2 jaar op een werf te leven, is de ellende voor de bewoners van de Zuidveenakkerstraat nog niet achter de rug. “Eerst scheurden onze huizen en nu zitten we in de stank en het lawaai door het pompstation dat hier in de grond werd gestoken”, zegt Eddy Temmerman. Hij diende een klacht in bij de milieudienst van de stad. Aquafin belooft het probleem op te lossen.

De werken in de Zuidveenakkerstraat begonnen al in september van 2016. Een echt succesverhaal was het niet. De werf bleek op oude moerasgrond te liggen. Daardoor stroomde het beton dat de bouwput moest verstevigen gewoon weg en begon een zevental woningen in de straat te verzakken. Omdat de voorkant omlaag zakte, kwamen er grote scheuren in de achtergevels van de woningen.  Vandaag hebben al die huizen nog steeds grote scheuren. Enkele bewoners zijn al verhuisd anderen hopen nog steeds om een vergoeding te ontvangen via de verzekering. 

 In de straat moest een pompstation aangelegd worden door Aquafin, wat ingrijpende graafwerken met zich meebrengt. Omdat er een monumentale boom in de straat stond, moesten de graafwerken dichter bij de huizen plaatsvinden, met alle gevolgen van dien. De werf lag maanden stil om een oplossing voor het probleem te zoeken.

“We hebben jaren op een werf gezeten met alle ongemakken van dien. Sinds zowat een maand hebben we nu geen bouwput meer voor onze deur maar nu dook een nieuw probleem op”, zegt Eddy. “Net voor mijn deur is een zware pomp in de grond gestoken die dag en nacht draait. Die pomp zorgt voor een verschrikkelijke stank en het geluid van klutsend water is echt vervelend. Overdag hoor je dat minder door het geluid van verkeer en de treinen in de buurt maar ‘s nachts is dat gekluts echt storend. Bovendien moet er nog een tweede pomp bij komen. Ik heb alvast een klacht ingediend bij de milieudienst van de stad Gent.”

Aquafin zegt op de hoogte te zijn van het probleem. “Er is inderdaad sprake van geluidsoverlast door water dat over een hoogte van enkele tientallen centimeters naar beneden valt. Om dat op te lossen zullen we een constructie plaatsen waardoor we het water via een helling naar beneden laten glijden. Dat moet meteen ook de geurhinder oplossen. Zelf hebben we dat probleem niet kunnen vaststellen maar we vermoeden dat ook  die geur veroorzaakt wordt door de stroming van het water. We volgen het op”, klinkt het bij Aquafin. “De pompen zomaar uitschakelen, is onmogelijk. Het gaat immers om een pompstation dat per dag 650.000 liter verwerkt dat anders rechtstreeks in het kanaal uitkomt. Het verwerkt water van zo’n 5.600 gezinnen.” 

Toch een positieve noot van Aquafin om af te sluiten. “Binnen een maand zijn alle werken achter de rug en en behoort de werf tot het verleden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Klimaatbetoging morgen gaat toch door, ondanks verbod: “Wij laten ons de mond niet snoeren”

    Klimaatbe­to­ging morgen gaat toch door, ondanks verbod: “Wij laten ons de mond niet snoeren”

    Burgemeester Mathias De Clercq geeft geen toestemming voor een Klimaatmars morgen in Gent, omdat de politie zich moet focussen op de honderden voetbalsupporters van het Duitse Wolfsburg die naar Gent afzakken. Maar daar hebben de Students for Climate geen oren naar. “Wij betogen toch, wij laten ons de mond niet snoeren.” In plaats van een mars organiseren ze nu een ‘statisch aanwezig zijn’ onder de Stadshal.