Volledig scherm
Eddy Temmerman klaagt van geur- en geluidshinder in zijn straat. © Gianni Barbieux

Geur- en lawaaihinder door ondergrondse pomp

Na meer dan 2 jaar op een werf te leven, is de ellende voor de bewoners van de Zuidveenakkerstraat nog niet achter de rug. “Eerst scheurden onze huizen en nu zitten we in de stank en het lawaai door het pompstation dat hier in de grond werd gestoken”, zegt Eddy Temmerman. Hij diende een klacht in bij de milieudienst van de stad. Aquafin belooft het probleem op te lossen.

De werken in de Zuidveenakkerstraat begonnen al in september van 2016. Een echt succesverhaal was het niet. De werf bleek op oude moerasgrond te liggen. Daardoor stroomde het beton dat de bouwput moest verstevigen gewoon weg en begon een zevental woningen in de straat te verzakken. Omdat de voorkant omlaag zakte, kwamen er grote scheuren in de achtergevels van de woningen.  Vandaag hebben al die huizen nog steeds grote scheuren. Enkele bewoners zijn al verhuisd anderen hopen nog steeds om een vergoeding te ontvangen via de verzekering. 

 In de straat moest een pompstation aangelegd worden door Aquafin, wat ingrijpende graafwerken met zich meebrengt. Omdat er een monumentale boom in de straat stond, moesten de graafwerken dichter bij de huizen plaatsvinden, met alle gevolgen van dien. De werf lag maanden stil om een oplossing voor het probleem te zoeken.

“We hebben jaren op een werf gezeten met alle ongemakken van dien. Sinds zowat een maand hebben we nu geen bouwput meer voor onze deur maar nu dook een nieuw probleem op”, zegt Eddy. “Net voor mijn deur is een zware pomp in de grond gestoken die dag en nacht draait. Die pomp zorgt voor een verschrikkelijke stank en het geluid van klutsend water is echt vervelend. Overdag hoor je dat minder door het geluid van verkeer en de treinen in de buurt maar ‘s nachts is dat gekluts echt storend. Bovendien moet er nog een tweede pomp bij komen. Ik heb alvast een klacht ingediend bij de milieudienst van de stad Gent.”

Aquafin zegt op de hoogte te zijn van het probleem. “Er is inderdaad sprake van geluidsoverlast door water dat over een hoogte van enkele tientallen centimeters naar beneden valt. Om dat op te lossen zullen we een constructie plaatsen waardoor we het water via een helling naar beneden laten glijden. Dat moet meteen ook de geurhinder oplossen. Zelf hebben we dat probleem niet kunnen vaststellen maar we vermoeden dat ook  die geur veroorzaakt wordt door de stroming van het water. We volgen het op”, klinkt het bij Aquafin. “De pompen zomaar uitschakelen, is onmogelijk. Het gaat immers om een pompstation dat per dag 650.000 liter verwerkt dat anders rechtstreeks in het kanaal uitkomt. Het verwerkt water van zo’n 5.600 gezinnen.” 

Toch een positieve noot van Aquafin om af te sluiten. “Binnen een maand zijn alle werken achter de rug en en behoort de werf tot het verleden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. 30 jaar Charlatan, oord van verderf en veel muziek

  30 jaar Charlatan, oord van verderf en veel muziek

  Het hele jaar lang wordt de 30ste verjaardag gevierd van het legendarische café Charlatan op de Vlasmarkt. De 14 huis-dj’s krijgen elk hun party. Sinds 2000 zwaaien Nik Vandenberghe, Gerald Claes en Mario Vuylsteke de plak in de Charlatan. Ze waken er over de sfeer, de muziek, én de centen. Want een café zoals Charlatan is uniek in Vlaanderen. Ze organiseren er massa’s concerten, maar krijgen geen euro subsidie. Nochtans zijn heel veel klinkende namen in hun beginjaren in de Charlatan gepasseerd. “Wij zijn de tussenstop tussen het repetitiekot en het groot podium”, klinkt het.
 2. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 3. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 1. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.
 2. Catherine De Zegher definitief geen museumdirecteur meer

  Catherine De Zegher definitief geen museumdi­rec­teur meer

  De Russische avant-gardekunst die in het najaar van 2017 in het MSK tentoongesteld werd, heeft Marie-Catherine de Zegher definitief de das omgedaan. Het Gentse schepencollege heeft beslist dat ze niet langer directeur van het Museum voor Schone Kunsten is. Ze werd eerder al preventief geschorst. Er loopt ook nog een strafonderzoek naar de zaak. De audit waarop de stad zich baseert voor het ontslag, is door het parket in beslag genomen.