Volledig scherm
Eddy Temmerman klaagt van geur- en geluidshinder in zijn straat. © Gianni Barbieux

Geur- en lawaaihinder door ondergrondse pomp

Na meer dan 2 jaar op een werf te leven, is de ellende voor de bewoners van de Zuidveenakkerstraat nog niet achter de rug. “Eerst scheurden onze huizen en nu zitten we in de stank en het lawaai door het pompstation dat hier in de grond werd gestoken”, zegt Eddy Temmerman. Hij diende een klacht in bij de milieudienst van de stad. Aquafin belooft het probleem op te lossen.

De werken in de Zuidveenakkerstraat begonnen al in september van 2016. Een echt succesverhaal was het niet. De werf bleek op oude moerasgrond te liggen. Daardoor stroomde het beton dat de bouwput moest verstevigen gewoon weg en begon een zevental woningen in de straat te verzakken. Omdat de voorkant omlaag zakte, kwamen er grote scheuren in de achtergevels van de woningen.  Vandaag hebben al die huizen nog steeds grote scheuren. Enkele bewoners zijn al verhuisd anderen hopen nog steeds om een vergoeding te ontvangen via de verzekering. 

 In de straat moest een pompstation aangelegd worden door Aquafin, wat ingrijpende graafwerken met zich meebrengt. Omdat er een monumentale boom in de straat stond, moesten de graafwerken dichter bij de huizen plaatsvinden, met alle gevolgen van dien. De werf lag maanden stil om een oplossing voor het probleem te zoeken.

“We hebben jaren op een werf gezeten met alle ongemakken van dien. Sinds zowat een maand hebben we nu geen bouwput meer voor onze deur maar nu dook een nieuw probleem op”, zegt Eddy. “Net voor mijn deur is een zware pomp in de grond gestoken die dag en nacht draait. Die pomp zorgt voor een verschrikkelijke stank en het geluid van klutsend water is echt vervelend. Overdag hoor je dat minder door het geluid van verkeer en de treinen in de buurt maar ‘s nachts is dat gekluts echt storend. Bovendien moet er nog een tweede pomp bij komen. Ik heb alvast een klacht ingediend bij de milieudienst van de stad Gent.”

Aquafin zegt op de hoogte te zijn van het probleem. “Er is inderdaad sprake van geluidsoverlast door water dat over een hoogte van enkele tientallen centimeters naar beneden valt. Om dat op te lossen zullen we een constructie plaatsen waardoor we het water via een helling naar beneden laten glijden. Dat moet meteen ook de geurhinder oplossen. Zelf hebben we dat probleem niet kunnen vaststellen maar we vermoeden dat ook  die geur veroorzaakt wordt door de stroming van het water. We volgen het op”, klinkt het bij Aquafin. “De pompen zomaar uitschakelen, is onmogelijk. Het gaat immers om een pompstation dat per dag 650.000 liter verwerkt dat anders rechtstreeks in het kanaal uitkomt. Het verwerkt water van zo’n 5.600 gezinnen.” 

Toch een positieve noot van Aquafin om af te sluiten. “Binnen een maand zijn alle werken achter de rug en en behoort de werf tot het verleden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bekerkoorts

    Beker­koorts

    Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
  2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

    Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

    Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.