Volledig scherm
Het is met pijn in het hart dat Johan D'hondt de deuren van Winsel sluit. © Jill Dhondt

Gentse zaak stopt na bijna 150 jaar: “Onze klanten vinden hun weg niet meer naar de stad”

Winsel zal zijn 150-jarig bestaan net niet halen. Eind januari sluit de zaak in de Dampoortstraat de deuren. Erna zullen de klanten elders moeten gaan om hun behang, verf en raamdecoratie te kopen. Zaakvoerder Johan D’hondt wijst het circulatieplan als schuldige aan.

Winsel werd in 1875 opgericht door Edouard Winsel. De kleine winkel bood in het begin enkel behangpapier aan. In de jaren tachtig kwamen daar gordijnen, verf en vloerbekleding bij. Enkele jaren geleden nam Johan D’Hondt de zaak over. “De winkel heeft zolang kunnen bestaan omdat hij steeds in familieverband heeft gezeten. Behang was toen enorm in. Kamers werden volledig behangen. Nu is dat nog maar één muurtje, als accent.”

Quote

We verkopen grote en zware producten, dus onze klanten moeten met de wagen komen. Maar ze vinden geen parkeer­plaats meer. Nemen ze een verkeerde afslag dan moeten ze een kwartier omrijden om terug aan onze winkel te geraken

Johan D’hondt

De verkoop is de laatste jaren gedaald, behang is minder populair dan vroeger. Maar dé boosdoener is volgens D’hondt het circulatieplan. “In het verleden kwamen onze klanten van overal. Nu vinden ze hun weg niet meer naar de stad. Ze durven niet meer. We verkopen grote en zware producten, onze klanten moeten daarom met de wagen komen. Maar ze vinden geen parkeerplaats meer. Nemen ze een verkeerde afslag dan moeten ze een kwartier omrijden om terug aan onze winkel te geraken. Dat maakt onze zaak niet langer leefbaar. Ik heb het gevoel dat de stad niet achter de handelaars staat. Ze steunen enkel de horeca omdat die het toerisme stimuleert.”

Met pijn in het hart

Het circulatieplan en de slinkende verkoop hebben Winsel de das omgedaan. Daar komt nog bij dat het huurcontract ten einde loopt. De eigenaar van het pand wil het gebouw zelf betrekken. “Ik was van plan om de zaak open te houden tot mijn pensioen. Het is dan ook met pijn in het hart dat ik de boeken toe doe.”

Vanaf 5 december tot en met 31 januari voorziet Winsel een totale uitverkoop. Wie mooie kortingen wil krijgen kan terecht in de Dampoortstraat 53 – 59, Gent.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Humus

    Humus

    Als u als Gentenaar nog steeds denkt dat de door u verkozen burgemeester en schepenen uw waarden verdedigen zoals beloofd, dan bent u eraan voor de moeite. De eerder linkse kiezers onder u zullen niet zo’n hoge pet ophebben van het beleid in Israël. Dat land hecht namelijk weinig belang aan de mensenrechten van haar Palestijnse inwoners. Schepen Sofie Bracke wil erheen om – zo zegt ze – van Gent de Europese technologiehoofdstad te maken en dat is tegen de zin van oppositiepartij PVDA. De linkse meerderheidspartijen gaven PVDA gelijk en zo kwam blauwe Sofie niet aan genoeg stemmen om haar valies te mogen pakken. In een politiek systeem van meerderheid en oppositie is de kous dan af, maar de Israëlische zon schijnt zo verleidelijk dat blauw zich liet bijstaan door het Vlaams Belang om met een wisselmeerderheid toch te mogen vertrekken. In ons progressieve Gent werd alzo het cordon sanitaire gebroken! Dat Open VLD dan logischerwijs bij links in het krijt stond, werd op dezelfde gemeenteraad duidelijk. Toen de N-VA morde dat ‘Samen aan Zet’ voortaan ook gesubsidieerd activiteiten met een religieus en partijpolitiek karakter kan aanbieden, verdween Open VLD uit de zaal om niet te moeten stemmen tegen hun linkse coalitiepartners. U merkt het, ons college van burgemeester en schepenen is een hecht team met een duidelijke visie en een strak beleid. U begrijpt nu ook dat gelijk welk voorstel, hoe klein de steun ervoor in de meerderheid ook is, kan goedgekeurd worden. Wie tegen is, verlaat de zaal en desnoods worden Vlaams Belang en de andere oppositiepartijen erbij gehaald om aan een meerderheid te komen. De uitbreiding van de LEZ wordt binnenkort gestemd. De blauwe vrienden Mathias en Sami kunnen zich dan even op de gang verschuilen, Sofie zit dan met een bordje humus aan het strand van Tel Aviv.