Gentse scholen blijven tot minstens 25 september in code geel: “Besmettingen gebeuren zelden op school”
Het Gentse onderwijs en de kinderopvang blijven tot minstens 25 september in code geel werken. Hoewel er besmettingen zijn geweest in verschillende Gentse scholen, stellen medische experts vast dat de scholen daar niet de motor van zijn. De stad Gent vraagt om de voorschriften binnen de school, maar ook rondom de schoolpoort en op weg naar huis, goed te blijven volgen.
Gent telt ongeveer 180 scholen, 57.000 leerlingen en 9.400 leerkrachten. De laatste 7 dagen werden er in een 30-tal scholen een 50-tal besmettingen vastgesteld bij leerlingen en een 6-tal bij leerkrachten. In het volwassenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs was er telkens 1 besmetting, in het hoger onderwijs waren er 4 meldingen. Dat is een stijging tegenover vorige week, maar de gevallen zijn bijna uitsluitend alleenstaand en de besmettingen gebeuren in hoofdzaak buiten de schoolpoort. Er is slechts 1 school waar zich een interne verspreiding voordeed.
Uit onderzoekt blijkt dat meer dan 50 procent van de besmettingen in familiale of vriendschappelijke context ontstaat en slechts 3 procent op school. Bovendien is de transmissiegraad tussen kinderen onderling en van kinderen naar volwassenen beperkt. “Daaruit kunnen we concluderen dat scholen niet de motor zijn van het groeiend aantal besmettingen”, zegt Elke Decruynaere, schepen van onderwijs. “Daarom werd, na overleg met het onderwijsveld, het CLB en medische experts, besloten om code geel aan te houden in de Gentse scholen.”
Houding niet versoepelen
Naast het aantal besmettingen loopt ook het aantal leerlingen en leerkrachten in quarantaine op. Die zijn niet noodzakelijk besmet, maar ze kwamen wel in contact met een besmet persoon. Vanuit het CLB, dat de besmettingen en quarantaines nauw opvolgt, wordt een oproep gedaan om de gouden regels te blijven volgen. Houd afstand, ook in de leraarskamer. Deel het schoolteam op in kleinere bubbels zodat bij een quarantaine niet alle leerkrachten uitvallen. Geef leerlingen een vaste plaats in de klas en probeer klasgroepjes niet te mengen. Draag consequent een mondmasker, ook waar dat niet verplicht is, maar waar afstand houden moeilijk is.
“Ik vraag iedereen om zorg te blijven dragen voor mekaar en de richtlijnen goed na te leven, zowel binnen als buiten de schoolpoorten”, roept ook burgmeester Mathias De Clercq op. “Doe die inspanning niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor je familie, voor ouderen en zwakkeren in onze samenleving.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
De Lijn wil politiebegeleiding op bussen tussen station en Blaarmeersen, morgen overleg gepland. “Systematische identiteitscontroles en zelfs plaatsverbod mogelijk”
Het is De Lijn menens, ze zijn de toestanden met agressieve jongeren op de bussen beu. De schrik zit er in bij de chauffeurs, en de Lijn wil na een reeks incidenten de voorbije week politiebegeleiding, ook òp de bussen. Burgemeester Mathias De Clercq zet morgen iedereen samen aan tafel. -
Gent
Opendeurdag in het Gentse huis voor mensen met kanker: “We hebben al meer dan duizend bezoekers gehad”
Het Majin Huis bestaat bijna twee jaar en heeft – ondanks de pandemie – al meer dan duizend bezoekers gehad. Om de plek – waar mensen die kanker hebben of hadden maar ook hun naasten kunnen rusten – nog kenbaarder te maken, organiseerden de vrijwilligers voor het eerst een opendeurdag. “Mannen zetten minder snel de stap naar hier”, klonk het. -
Gent
Een eenhoorn, een zwaan, een flamingo, heel veel bootjes en kajaks: zo vragen de Gentenaars om meer open zwemwater
Ze moesten het twee keer uitstellen, maar zondag was het eindelijk zover: Dobberdag. Een namiddag lang werd er gedobberd op alles wat drijft – van een gigantische zwaan tot een opblaasbare pizzapunt – om de drang naar open zwemwater in Gent duidelijk te maken. -
Gent
De Kijk van Kurt: “Brusselse jongeren op de Blaarmeersen, the sequel”
Het moet voor onze schepen van Sport, Sofie Bracke, het gemakkelijkste debat ooit geweest zijn toen ze op AVS haar beleid rond de Blaarmeersen kwam verdedigen. Haar tegenstander, iemand van ‘Blaarmeersen Hekkenvrij’ koos ervoor om geen standpunten te verdedigen en het enkel stilletjes mompelend oneens te zijn met de schepen. Hoezeer moderator Pascal Vranckx ook probeerde om het gesprek spannend te houden, de schepen slaagde er met vlag en wimpel in ons te overtuigen van haar gelijk. In sé had de man wel een punt. In een ideale wereld zou iedereen vrij toegang tot het Gentse strand moeten krijgen en zouden zonnekloppers er niet als vogels in een volière moeten opgesloten worden. Dat we nog ver van die ideale wereld verwijderd zijn, zag ik ‘s avonds op hetzelfde AVS. Daar meldde de woordvoerster van De Lijn dat haar chauffeurs nultolerantie op geweld eisen, alsook politiebegeleiding op bussen van en naar de Blaarmeersen. Op het Journaal van de VRT zag ik dat dezelfde nozems die voor de overlast op de bussen en de Blaarmeersen hadden gezorgd, een trein zodanig hadden toegetakeld dat hij een tijd in Merelbeke moest blijven stilstaan. Naar verluidt hadden ze de locomotief van de wagons losgekoppeld en met de noodrem geknoeid. Door een paar slecht opgevoede idioten moeten we aan de Blaarmeersen dus in kooien onze zomer doorbrengen, moet er politie ingezet worden op het openbaar vervoer, en werd een duizendtal treinreizigers gegijzeld en ernstig in gevaar gebracht. Gelooft u er nog in dat dat gespuis passend zal gestraft worden? Ik ook niet. Mocht een van onze flikken zo’n low life een verdiend pak rammel geven, dan wordt de agent op non-actief gezet en heeft hij een onderzoek aan zijn broek. Wie angst en vernieling zaait en het voor iedereen verbrodt, mag voor mijn part voor lange tijd de doos in. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUMGent
Buschauffeurs eisen overleg met De Lijn na twee incidenten met jongeren in enkele dagen tijd: “We willen nultolerantie, nu meteen”
De buschauffeurs zijn de agressie op de risicolijnen naar de Blaarmeersen en het provinciaal domein Puyenbroeck beu. Vakbond ACV eist dat het agressiecomité van De Lijn maandag wordt samengeroepen om het probleem aan te pakken. Afgelopen week moest de politie tweemaal tussenbeide komen omdat chauffeurs zich bedreigd of geïntimideerd voelden door groepen jongeren. Met de Gentse Feesten in aantocht vrezen de chauffeurs nog meer incidenten. “We willen weten wie die jongeren zijn en wanneer en waar ze opduiken.” -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.