Volledig scherm
Meer chillplekken en gratis wifi zijn enkele van de wensen die naar voor komen uit de bevraging van Gentse zestienplussers. © Wannes Nimmegeers

Gentse jongeren willen meer chillplekken en gratis wifi

In de gemeenteraadscommissie zijn woensdagavond de resultaten voorgesteld van het project ‘Stem 16+’. De jongeren die deelnamen, blijken vooral bezorgd om het klimaat, mobiliteit en onderwijs.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen lanceerde de Vlaamse jeugdraad een oproep om stemrecht te realiseren voor jongeren ouder dan 16 jaar. Op Vlaams niveau werd beslist om niet in te gaan op de oproep, maar in Gent werd wel een proefproject op poten gezet om de discussie aan te zwengelen over stemrecht voor zestienplussers. Gentse jongeren van 16 en 17 jaar kregen, net als alle stemgerechtigde Gentenaars, de mogelijkheid om hun stem uit te brengen.

Van de 4.775 Gentse jongeren brachten er 756 hun stem uit. Het kartel sp.a-Groen kwam als populairste uit de bus met 46,3% van de stemmen, gevolgd door Open Vld (16,4%), N-VA (10,1%), Vlaams Belang (7,7%), PVDA (7,2%) en CD&V (5,3%).

Gevraagd naar de thema’s die hen het nauwst aan het hart liggen, scoorden weinig verrassend natuur, leefmilieu en klimaat het hoogst, gevolgd door verkeer, mobiliteit en onderwijs. Ook enkele specifieke eisen kwamen naar boven. Op vlak van mobiliteit blijkt er bij de 16- en 17-jarigen vooral vraag naar beter aanbod van openbaar vervoer, later openbaar vervoer ’s avonds en veilige fietsroutes. Ook voor meer ‘chillplekken’ en gratis wifi in de stad zijn de jongeren vragende partij.

Engagement

“De bedoeling is met dit rapport aan de slag te gaan en de signalen serieus te nemen”, zegt schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen). De stem geldt uiteraard niet voor de echte verkiezingen. Professor Marc Hooghe van de KU Leuven looft de resultaten. “50 procent van de jongeren die deelnam gaf zelf een idee of voorstel mee aan de volgende bestuursploeg. Dat is een heel hoog percentage en wijst op een sterk engagement van de deelnemers”, stelt hij.

Raadslid Karlijn Deene (N-VA) loofde de inhoudelijke kwaliteit van het rapport, maar opperde wel een bedenking. “Het blijft zo dat slechts 15 procent van de jongeren bereikt zijn. Bestaat het risico niet dat we hier met een zogenaamd Mattheüseffect zitten? Bestaat het risico niet dat jongeren waarvan de kloof al groot is met politiek niet op deze bevraging hebben gereageerd? Dit kan een vertekend beeld geven.”

Schepen Decruynaere ging in op haar vraag. “De verwerking van de persoonsgegevens was niet toegelaten. Het gaat om een anonieme bevraging. Professor Hooghe heeft in zijn onderzoek wel gevraagd wie heeft deelgenomen. Hij merkte op dat er vooral jongeren uit een ASO-richting (drie op vier, red.) deelnamen. We blijven moeite doen om àlle jongeren te bereiken onder meer door schoolspotters in te zetten die de jongeren rechtstreeks aanspreken. Dat blijft inderdaad een uitdaging.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vanaf mei twee uur ‘actualiteitsdebat’ bij begin gemeenteraad, en andere nieuwigheden

  Vanaf mei twee uur ‘actuali­teits­de­bat’ bij begin gemeente­raad, en andere nieuwighe­den

  Voorzitter en Ondervoorzitter van de Gemeenteraad. Het zijn nieuwe – onbetaalde – functies die zijn toegekend aan Zeneb Bensafia (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld). Maar wat doen die nu juist? “We hebben alvast een pak meer werk dan gedacht”, lachen ze. “Maar we willen de échte democratie alvast op lokaal vlak herstellen, de gemeenteraad meer kracht geven, de debatten snediger en aantrekkelijker maken, allemaal zodat de Gentenaars zich meer betrokken zouden voelen bij de politiek.”
 1. Bekerkoorts

  Beker­koorts

  Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
 2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.