Volledig scherm
Het campagnebeeld van 100 % (Fl)ik © KOS

Gentse flikken lokken veel ‘allochtonen’ naar opleiding, maar zien ze niet in korps

De lokale politie van Gent doet nu al meer dan een jaar inspanningen om mensen met buitenlandse roots naar het korps te lokken, om een betere afspiegeling van de maatschappij binnen de politie te krijgen. De campagne 100% (Fl)ik werkt, er stromen meer allochtonen in. “Maar door de ‘aspirantenmobiliteit’ zien we die voorlopig niet in ons korps, wat best frustrerend is”, zegt korpschef Filip Rasschaert.

Twee jaar terug werd het aantal Gentse flikken met een migratieachtergrond geschat op 3 procent. Povertjes, zeker als je weet dat binnen de Gentse bevolking zowat 30 procent van de mensen buitenlandse roots heeft. Dus is de lokale politie Gent, als eerste ooit, gestart met een actieve wervingscampagne met accent op jongeren met een vreemde origine. Iedereen die zich kandidaat stelt — migratie-achtergrond of niet — kan nu extra begeleiding krijgen voor ze de toegangsproeven moeten afleggen, zodat onder meer taal taal geen probleem zou vormen bij hun eventuele selectie.

Cengiz Cetinkaya (Groen) peilde maandagavond naar de resultaten. “Onze aanpakt werkt”, zegt korpschef Filip Rasschaert. “Er melden zich wel degelijk meer mensen met een andere origine aan om deel te nemen aan de selectieproeven. De kandidaten die we begeleiden, zijn ook tevreden over onze inspanningen. Alleen zien we daarvan voorlopig geen resultaten in ons korps. Dat ligt aan het mechanisme van aanwervingen bij de politie, dat de ‘aspirantenmobiliteit’ heet. Die regel zorgt ervoor dat alle korpsen die te weinig kandidaten hebben, voorrang krijgen bij het effectief toewijzen van nieuwe flikken. Wie start op de politieschool, wordt dikwijls verplicht te kiezen voor aspirantenmobiliteit. Dat kan soms over een volledige lichting gaan. Concreet betekent dat dus dat die mensen niet mogen solliciteren voor een plek bij het Gentse korps, terwijl ze dat eigenlijk wel willen. Meer nog, soms komen gemotiveerde mensen die pakweg bij de Gentse Interventieploeg willen, terecht op heel oninteressante plaatsen. Zo hebben we er al gehoord die klaar waren om de straat op te gaan, maar die verplicht zijn gegevens van ANPR-camera’s in pakweg Antwerpen uit te lezen.”

“We zien de vruchten van onze inspanningen dus nog niet in het Gentse korps. De mensen die nu instromen en in aspirantenmobiliteit zitten, zijn pas na 3 tot 5 jaar vrij om te kiezen waar ze werken. Pas dan kunnen ze een aanvraag indienen voor een plaats in het Gentse korps. Wij hebben vandaag 10 plaatsen opengesteld voor interventie, maar de kans dat de mensen met buitenlandse roots die wij overtuigd hebben om flik te worden, effectief mogen solliciteren voor die Gentse plaatsen, is dus miniem.”

De vorige bevoegde minister, Jan Jambon (N-VA), wilde dat hele systeem van ‘mobiliteit’ herzien. Hij had een plan klaar om de rekrutering sneller te laten verlopen, en de selectiecommissie lokaal te organiseren. “Zoals het zou moeten”, vindt Rasschaert. Maar of dat plan nog doorgaat nu de politie onder minister Koen Geens (CD&V) valt, is niet duidelijk. De vakbonden waren overigens niet enthousiast over alle aspecten van de geplande hervorming.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”