Wel of geen Gentse Feesten dit jaar? Of komt er een lightversie? Het is nog niet duidelijk.
Volledig scherm
Wel of geen Gentse Feesten dit jaar? Of komt er een lightversie? Het is nog niet duidelijk. © Wannes Nimmegeers

Gentse Feesten of niet? Stad houdt voet bij stuk en beslist pas in mei

Zullen er nu Gentse Feesten zijn of niet deze zomer? Nu minister Pieter De Crem aankondigde dat grote zomerfestivals waarschijnlijk geannuleerd worden deze zomer lijkt ook het Gentse volksfeest onzeker. Bij de stad houdt men echter voet bij stuk en zegt men dat er pas in mei een beslissing valt. Intussen maken de organisatoren zich op voor verschillende scenario’s.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) sprak zich uit over Tomorrowland en Rock Werchter. De burgemeesters van Boom en Rotselaar vroegen om die evenementen te annuleren. “De burgemeesters verwachten een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de situatie uit te klaren. De beslissing zou zo snel mogelijk geformaliseerd moeten worden door de Veiligheidsraad. Dus men moet zich helaas verwachten aan een annulering”, zei De Crem daarover in La Première op de Franstalige tv-zender RTBF.

Veertien dagen later

De Gentse Feesten vallen maar veertien dagen na die festivals dus ook zij komen in woelig water terecht. Maar schepen van feestelijkheden Annelies Storms (sp.a) houdt voorlopig de boot af. “Samen met de organisatoren van de Gentse Feesten hebben we afgesproken om in mei de knoop door te hakken. Dit is de uiterste datum omdat ze twee maanden nodig hebben om de organisatie van de Gentse Feesten rond te krijgen. Ondertussen volgen we de adviezen en standpunten van de Nationale Veiligheidsraad. Van zodra die adviezen bekend zijn ga ik in overleg met de organisatoren. We zullen uiteraard de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad volgen”, zegt Storms.

Quote

Minister De Crem had het vooral over het internatio­na­le karakter van die andere festivals en dat is bij de Gentse Feesten toch anders. Men zal de mensen niet binnen kunnen blijven houden hé

Ivan Saerens, organisator van het Sint-Baafsplein

Bij de organisatoren is er heel wat nervositeit. “Ik heb Pieter De Crem in elk geval niet horen zeggen dat een festival als de Gentse Feesten niet zou kunnen doorgaan. Hij had het vooral over het internationale karakter van die andere festivals en dat is bij de Gentse Feesten toch anders”, zegt Ivan Saerens die de Feesten op Sint-Baafs organiseert. “Men zal de mensen niet binnen kunnen blijven houden, hé. Op een moment moet men weer toelaten dat mensen buiten komen.”

Meerdere scenario’s

Saerens had al heel wat acts geboekt. “Maar dat is op zich geen onoverkomelijk probleem. Momenteel bereiden we ons voor op meerdere scenario’s: de Gentse Feesten gaan door, ze gaan niet door, of ze gaan door in een lightversie. Makkelijk is die oefening niet, maar het moet.”

 1. Dochter Laura is op zoek naar aanrijder van mama Karlien na vluchtmisdrijf: “Dit is niet menselijk maar beestig”

  Dochter Laura is op zoek naar aanrijder van mama Karlien na vluchtmis­drijf: “Dit is niet menselijk maar beestig”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 2. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 3. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”
 1. Hafsa

  Hafsa

  Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben. Dat Hafsa bijzonder intelligent is en zowat de enige in de partij met een sappig Gents accent, was ook mooi meegenomen. Hafsa haalde een hoop stemmen en zal vanaf 2022 schepen worden, tot zover klopte het Groene plannetje als een bus. Dat Hafsa ook een mening heeft, daar hadden ze bij Groen géén rekening mee gehouden. Via Facebook liet ze vorige week haar ongenoegen blijken over de aanpak van de burgemeester in de Brugse Poort. Als bewoonster van die wijk heeft ze recht van spreken, maar dat zagen ze bij Groen anders. Hafsa stuurde haar kat naar het Brugse Poort-debat op de gemeenteraad en daaruit maakte de oppositie op dat ze het zwijgen was opgelegd door boegbeeld Filip Watteeuw. Wat volgde, was een oorlogje op Twitter tussen Tom De Meester van PVDA en Filip Watteeuw. Watteeuw schold De Meester zelfs uit voor strandjutter. U ziet het, aan de Botermarkt gaat het om de inhoud. Een kennis van mij – eveneens van de Brugse Poort, met Marokkaanse roots en met een hoofddoek - denkt luidop dat de stad haar hele wijk wil laten verkommeren om er nieuwe, dure appartementen te bouwen. Of dat klopt weet ik niet, maar het zegt veel over het vertrouwen in de gemeentelijke politiek.