Volledig scherm
Ademruimte wil niet alleen een toekomstplan voor het E17-viaduct, maar een Masterplan voor alle snelwegen in en rond Gent © Foto Wannes Nimmegeers

Gentse actiegroepen en verenigingen eisen samen een masterplan voor de snelwegen rond Gent

Ademruimte, een samenwerkingsverband van bewoners- en actiegroepen, natuur- en milieubewegingen in en rond Gent, vraagt in een open brief aan de Vlaamse regering om de studieopdracht over de vervanging van het E17-viaduct in Gentbrugge uit te breiden naar de snelwegen R4, E17, B401 en E40. Ze vragen een actieve burgerparticipatie in dit proces, van bij de opstart tot en met de realisatie. Dat meldt Griet Cnudde, die optreedt als woordvoerder voor Ademruimte.

Via ‘De Werkvennootschap’ loopt een overheidsopdracht, waarvan de reikwijdte beperkt is tot het viaduct in Gentbrugge. Vandaag, 9 oktober, moeten de offertes ingediend zijn. Het E17-viaduct moet op termijn - en uiterlijk in 2045 - vervangen worden door een duurzaam alternatief, maar het project mag daartoe niet beperkt blijven. Nochtans is dat wat de enge omschrijving van het voorwerp van de overheidsopdracht doet vrezen. Volgens Ademruimte zou dit een historische vergissing zijn.

Ademruimte vraagt dus met aandrang om de omschrijving te verbreden naar ‘een masterplan voor de snelwegen in en rond Gent’. De mobiliteits- en leefbaarheidsproblematiek raakt immers de volledige regio rond Gent, waar de genoemde snelwegen door woon- en natuurgebieden snijden. Er is een geografisch brede macrovisie nodig, vinden zij.

Ademruimte verwijst naar het Vlaamse regeerakkoord, dat gaat voor ‘een ambitieus omgevingsbeleid met effectieve maatregelen die onze kostbare omgeving versterken’. Ademruimte wijst op het belang van haar oproep voor de huidige en vooral voor de volgende generaties. De principes waaraan het gevraagde masterplan moet voldoen, zijn opgesomd in een 10-puntenmanifest op de website van Ademruimte. Ademruimte roept iedereen op om dit manifest op haar website te ondertekenen.

Net omdat de Vlaamse regering sterk inzet op actieve betrokkenheid van burger en middenveld in een vroeg stadium van het proces, vraagt Ademruimte om ontvangen en gehoord te worden door de bevoegde Vlaamse minister. Ademruimte verenigt heel wat bekende en minder bekende organisaties. Het gaat om Viadukaduk (bewonersgroep Gentbrugge en Ledeberg) Geen 2de R17 (bewonersgroep voor een leefbaar Destelbergen en Heusden) Overlegplatform Zwijnaarde, Leefbaar Baarle WMV (Werkgroep voor Milieu en Verkeer Sint-Denijs-Westrem en Afsnee) Comité Rozemarijn, Werkgroep PAG-as, Voor een beter Gent, Natuurpunt Gent, Natuurpunt Boven-Schelde, Natuurpunt Damvallei en het GMF (GentsMilieuFront).

Ademruimte krijgt alvast steun uit N-VA-hoek. Elke Sleurs belooft: “Ik zal de Vlaamse minister van mobiliteit vragen hoe ze tegenover de vraag om een Gents masterplan staat, en hoe we de aanpak van de Gentse mobiliteitsvraagstukken zo goed mogelijk kunnen afstemmen op elkaar. Ik zal ook vragen hoe ze daarbij ruimte plant te voorzien voor alle betrokken partijen, met name voor bewonersparticipatie.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”