Volledig scherm
GMF ruimt sigarettenpeuken op aan de Vrijdagmarkt. © Wannes Nimmegeers

Gents Milieufront (GMF) ruimt 16.800 sigarettenpeuken op

Vrijwilligers van het Gents Milieufront (GMF) trokken zondagnamiddag de straten op om zoveel mogelijk peuken te verzamelen. “Het grootste deel van het zwerfvuil bestaat immers niet uit blik of plastic, maar uit sigarettenpeuken”, klinkt het.

Volledig scherm
GMF ruimt sigarettenpeuken op aan de Vrijdagmarkt. © Wannes Nimmegeers

In totaal raapten de vrijwilligers 16.800 sigarettenpeuken bijeen tijdens hun ‘Peuken Cleanup’. In de ochtend brachten de ijverige opruimers ook de straattag ‘Gent is geen asbak’ aan op vijftien openbare locaties in de stad. Om Gentenaars te overtuigen om hun peuken niet langer op de straat te smijten, werden draagbare asbakjes uitgedeeld met de boodschap ‘Nie neute, nie streuje’.

Volledig scherm
De vrijwilligers van GMF verzamelden bij benadering 16.800 peuken. © RV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Duim omhoog

    Duim omhoog

    Ik schrijf dit stukje net voordat ik moet vertrekken naar mijn eerste optreden op de Gentse Feesten editie 2019. Mijn avond zal ongeveer zo verlopen: ik zwaai met mijn doorrijvergunning naar de security, tuf door de massa naar het plein waar ik moet zijn en stel mijn instrumenten op. Als het moment daar is, klim ik met mijn collega’s op het podium, geven we dik 2 uren het beste van onszelf en als alles goed verlopen is, nemen we applaus in ontvangst. Moe maar voldaan tuffen we door de iets beschonkener massa de feestenzone uit, zwaaien naar de man van de security en rijden naar huis. Ik dank de hemel dat ik zo mijn boterham mag verdienen en verder niet al teveel moet uitvreten. Het Gentse Feesten-publiek heeft het indien mogelijk nog beter. Mensen genieten van een vrije dag en kuieren van het ene podium naar het andere. Dat kan onbezorgd, daar staan de GF voor garant. Die onbezorgdheid danken we aan de stress van een leger professionals. De pleinorganisatoren zijn een heel jaar bezig met het boeken van artiesten, het vinden van personeel en het voldoen aan de steeds strenger wordende veiligheidsnormen. De Gentse Flikken zien erop toe dat we niet bestolen, aangerand en/of opgeblazen worden. Als er toch iets misgaat, staan ze ons bij. Op zo’n massa-evenement, dat plaatsvindt in een middeleeuwse stad met veel kronkelende donkere straatjes, is dat elke dag een huzarenstuk. De helden van Ivago zorgen er dan weer voor dat we al niet vanaf dag 2 tot onze enkels in onze eigen vuiligheid staan. Zullen we met z’n allen de komende 10 dagen eens heel vriendelijk en beleefd zijn tegen diegenen die de GF mogelijk maken? Een glimlach naar de barman en de security, een duim omhoog naar onze Flikken en een schouderklopje aan de vuilnisman? Het is maar een kleine moeite voor zoveel plezier, toch?