Het was rustig voor een zonnige lentedag, maar druk voor een coronadag in de Gentse natuurgebieden.
Volledig scherm
Het was rustig voor een zonnige lentedag, maar druk voor een coronadag in de Gentse natuurgebieden. © Wannes Nimmegeers

Gentenaren moeilijk in hun kot te houden, bij de eerste zonnestralen

Wie vandaag naar buiten is gegaan, zal gezien hebben dat het evengoed een doodnormale lentedag kon zijn. Er waren heel wat wandelaars, lopers, skeelers, steppers en fietsers op pad. De parken waren niet overvol, maar er waren toch heel wat Gentenaren die niet in hun kot konden blijven vandaag.

In de Bourgoyen, de Gentbrugse Meersen en het Parkbos was het relatief rustig vandaag, gezien het mooie lenteweer. Wie door de natuurgebieden liep, kwam regelmatig andere wandelaars of fietsers tegen, zonder overrompeld te worden. Elke leeftijd en elke samenstelling was vertegenwoordigd: ouders met kinderen, koppels, vrienden. Op het jaagdpad aan de Schelde, aan de rand van de Gentbrugse Meersen was het wel opvallend drukker. Daar merkte je duidelijk dat de Gentenaren de zon hadden geroken, en zich nog weinig aantrokken van het advies dat Maggie De Block enkele weken geleden gaf.

De zonnekloppers hielden zich aan de regels door gewoon buiten te komen, maar afstand bewaren deed niet iedereen. Sommigen hielden duidelijk afstand wanneer ze anderen voorbijstaken of kruisten, maar velen passeerden op nog geen halve meter afstand van elkaar. Bovendien gingen heel wat personen liggen en zitten in de parken, wat ook niet toegelaten is. De nieuwe borden en quotes van het stadsbestuur zeggen het klaar en duidelijk: ‘in Gent gaan we er niet bij zitten’.

Veel zonnekloppers op Graslei en Korenlei

De politie moest regelmatig mensen aanmanen om door te wandelen, in plaats van te blijven zitten. Deze namiddag zaten er bijvoorbeeld een veertigtal mensen aan de Graslei en de Korenlei, waaraan de agenten regelmatig moesten vragen om door te lopen. “We zijn veel wandelaars tegengekomen, maar echt grote problemen werden niet gemeld”, zegt woordvoerder Matto Langeraert. “We moeten ze wel regelmatig vragen om de nodige afstand te nemen. Als je familie bent hoef je geen anderhalve meter meer van elkaar lopen, maar als vrienden of passanten uiteraard wel.”

Aan de Graslei zaten een veertigtal mensen, en liepen er evenveel langs.
Volledig scherm
Aan de Graslei zaten een veertigtal mensen, en liepen er evenveel langs. © Jill Dhondt
in de Gentbrugse Meersen was het relatief kalm deze zondag
Volledig scherm
in de Gentbrugse Meersen was het relatief kalm deze zondag © Wannes Nimmegeers
in de Gentbrugse Meersen was het relatief kalm deze zondag
Volledig scherm
in de Gentbrugse Meersen was het relatief kalm deze zondag © Wannes Nimmegeers
in de Gentbrugse Meersen was het relatief kalm deze zondag
Volledig scherm
in de Gentbrugse Meersen was het relatief kalm deze zondag © Wannes Nimmegeers
In de Bourgoyen was het relatief rustig voor een zonnige dag, maar druk voor coronatijden.
Volledig scherm
In de Bourgoyen was het relatief rustig voor een zonnige dag, maar druk voor coronatijden. © Jill Dhondt
In het Parkbos bleven, net zoals in de Gentbrugse Meersen en de Bourgoyen, veel mensen zitten of liggen;
Volledig scherm
In het Parkbos bleven, net zoals in de Gentbrugse Meersen en de Bourgoyen, veel mensen zitten of liggen; © Ann-Sophie Engels
In het Kapitein Zeppospark bleven heel wat bezoekers hangen op het strand, wat niet toegelaten is.
Volledig scherm
In het Kapitein Zeppospark bleven heel wat bezoekers hangen op het strand, wat niet toegelaten is. © Laura Naessens
  1. Carl Devos over de afwezigheid van Hafsa El-Bazioui op gemeenteraad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”
    PREMIUM

    Carl Devos over de afwezig­heid van Hafsa El-Bazioui op gemeente­raad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”

    Het ‘debat’ over de Brugse Poort maandagavond op de gemeenteraad was al op voorhand een verloren zaak, enkel en alleen door de afwezigheid van Groen-raadslid Hafsa El-Bazioui. Zij woont in de Brugse Poort en sprak zich op haar Facebookpagina uit tegen de maatregelen die de stad heeft genomen voor haar wijk. Waarom ze maandaag afwezig was, is niet duidelijk. “Maar als zelfs de verkozen vertegenwoordiging uit die wijk de mond zou worden gesnoerd, hoe gehoord kunnen de mensen op straat zich dan nog voelen”, vraagt politicoloog Carl Devos zich af.