Gent zoekt grond voor studentenkoten: stad wordt koppelaar tussen eigenaars en ontwikkelaars
GENTEr zijn té weinig studentenkamers. Om zo snel mogelijk meer kwalitatieve koten te voorzien, op grote schaal, komt Stad Gent nu met een oproep. Wie een lap (deels) onbebouwde bouwgrond bezit van 1.000 vierkante meter groot, op minder dan tien minuten fietsen van een campus, mag zich melden. De stad mikt op 20 projecten.
Het studentenaantal in Gent is de laatste decennia geëxplodeerd, terwijl het aantal koten slechts mondjesmaat toeneemt. Omdat dat de druk op de reguliere huizenmarkt danig opdrijft, komt de stad nu met een opvallende oproep. Eigenaars van bouwgrond die graag duurzame studentenhuisvesting op die grond willen, mogen zich melden en dan speelt de stad matchmaker met projectontwikkelaars. Er wordt ook begeleiding voorzien om vergunningen zo snel mogelijk rond te krijgen.
Bemiddelaar
De voorwaarden voor het stukje grond zijn niet gering. Een lap grond moet minstens 1.000 vierkante meter groot zijn en op maximaal 10 minuten fietsen liggen van een studentencampus. Die eigenaars wil de stad dus overtuigen om studentenkoten op hun grond te bouwen. De Stad belooft dan om op zoek naar een geschikte projectontwikkelaar, en helpt ook mee met de opmaak van een kwaliteitsvol ontwerp en treedt op als centraal aanspreekpunt.
“Wij zoeken een match tussen grondeigenaars en projectontwikkelaars om een project rond duurzame studentenhuisvesting vlot van de grond te krijgen. Tegelijk waken we van bij het begin over de draagkracht van de buurt en de leefbaarheid van projecten”, klinkt het bij schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). De laatste tijd is er een ware wildgroei aan studentenwoningen bezig in de stad. Welkom om de hoge nood op te vangen, maar niet alle buurten zijn opgezet met een vaak groots opgezette studentenhuisvesting voor soms honderden jongeren. Zo diende een wijkcomité aan de Holstraat recent nog een burgervraag in op de gemeenteraad, na de goedkeuring van een vergunning voor studentenhuisvesting in de straat.
“Door zelf initiatief te nemen, zorgen we ervoor dat de leefkwaliteit van de stad wordt bewaakt. Dit is in het belang van alle Gentenaars, maar ook in het belang van de studenten en de onderwijsinstellingen”, zegt schepen van Publieke Ruimte en Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen) daarover.
Actieplan
Het project staat in de actienota studentenhuisvesting, die de stad opmaakte na een studie naar de huidige situatie op de kotenmarkt. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling dat de stad zélf koten gaat uitbaten. Die vraag kwam eerder deze maand op een commissievergadering voor, maar Heyse liet toen optekenen dat zowel universiteiten als stad daar geen vragende partij voor zijn. Dat er nu een bemiddelingsfunctie komt, lijkt een compromis.
Grondeigenaars die een beroep willen doen op de hulp van de Stad, kunnen hun perceel doorgeven voor 1 juli 2022 via ruimtevoorstudenten@stad.gent met vermelding van het exacte adres en/of kadasternummer van het perceel. De Stad mikt op het einde van de rit op een twintigtal projecten.
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Gent
Alles wat in het boekje staat, maar dan live: artiestenmarkt in Veldstraat promoot binnenspektakels Gentse Feesten
Nog tot 17 uur vandaag loopt de Artiestenmarkt, in de Veldstraat. Daar promoten de artiesten van de Gentse Feesten zichzelf. En je kan er meteen tickets boeken. -
Gent
Nieuwe muurschildering onthuld in Bloemekenswijk: “Symbool voor je goed voelen”
In de Bloemekenswijk werd pas een nieuw graffitikunstwerk onthuld: een man die een kleinere man op zijn handen draagt, met de tekst ‘eenzaam ben je nooit alleen’ bij geschreven. Een verwijzing naar de interactiegroep die al een aantal jaar samenkomst in de buurt.
-
GENT
Na 90 klimaatstakingen aan het stadhuis zwaait sopraan Sandrine (29), de Vlaamse Greta Thunberg, Gent uit
90 vrijdagen op rij stond er iemand aan het Stadhuis. Een mini-betoging, alleen of soms met enkelen. Om blijvend aandacht te vragen voor het klimaat. Nu haar opleiding als operazangeres erop zit, zwaait ze Gent uit met nog één klimaatstaking. Daar hoorde ook nog het best gezongen strijdlied bij. “De strijd duurt voort”. -
GENT
Gent Jazz is Vlaamse subsidies kwijt. Komt laatste editie, mét Sting, eraan? “Laat zien hoe graag jullie naar ons festival komen”
De Vlaamse Regering heeft de subsidies voor Gent Jazz en Jazz Middelheim niet verlengd. Wat dat betekent voor de toekomst van het festival, is nog onduidelijk. Organisator Bertrand Flamand, in volle voorbereiding voor de aankomende editie, laat de moed niet zakken. “We hebben al veel moeilijke tijden gehad, ik heb nog goede hoop”. -
Gent
Politie vindt drie soorten drugs bij dealer tijdens STROP-actie: “Ik wil graag bij de paracommando’s gaan”
Een twintigjarige Gentenaar liep op 19 mei tijdens een zogenaamde STROP-actie tegen de lamp. De politie zag hem dealen op straat en vond vervolgens bij hem thuis verschillende soorten drugs.