Op verschillende locaties, zoals hier in Klein Turkije, blijven de camera's voorlopig wel hangen.
Volledig scherm
Op verschillende locaties, zoals hier in Klein Turkije, blijven de camera's voorlopig wel hangen. © VDS

Gent versoepelt camerabewaking: merendeel van mobiele camera’s verdwijnt binnenkort

Gent22 van de 30 mobiele camera’s waarmee de Gentse politie nagaat of de coronamaatregelen worden gerespecteerd, moeten tegen begin augustus verdwenen zijn. Dat laat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) weten. Het plaatsen van de camera’s lokte enkele maanden geleden nog een debat uit. 

 1. Oud-leerkracht Frank Gelaude (68) weet hoe Gras- en Korenlei ontstonden: “Vroeger stond hier een volkswijk”
  PREMIUM
  Gent

  Oud-leerkracht Frank Gelaude (68) weet hoe Gras- en Korenlei ontstonden: “Vroeger stond hier een volkswijk”

  Na dertig jaar voor de klas in de Voskeslaan schreef Frank Gelaude (68) een doctoraat rond de geschiedenis van het water in Gent. Acht jaar lang werkte de oud-leerkracht Aardrijkskunde aan zijn onderzoek. Dat is nu in een boek gegoten. “In de middeleeuwen was dit het echte Venetië van het Noorden”, zegt hij. “Gent was opgesplitst in 26 eilanden, met elkaar verbonden via 103 bruggen.”
 2. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 3. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 4. De Kijk van Kurt: “Ontmoet en verbind… t”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “Ontmoet en verbind… t”

  Ik heb ergens gelezen dat God een klein katje doodt telkens als er iemand een dt-fout maakt. Ik vond dat grappig en ergens ook terecht. Zelf moet ik ook steeds de neiging onderdrukken om de plegers van dt-fouten in een toegestrikte zak in een kanaal te gooien, samen met al diegenen die ‘men’ schrijven waar het ‘m’n’ moet zijn. Maar goed, ik weersta die drang, net zoals Onze Lieve Heer niet daadwerkelijk kittens doodt bij elke dt-ramp. Mocht dat wel het geval zijn, dan zouden er dagelijks bij het verschijnen van de kranten hele kattennesten sneuvelen. Als de reacties op de online artikels binnenlopen, zouden er zelfs hele rassen uitsterven. Tot nooit meer, Britse korthaar. Vaarwel siamees. Mocht God alle posts en reacties op de sociale media volgen, dan is de hele planeet binnen de kortste keren ook vrij van karthuizers en sphynx-katten. Die gedachtegang volgend, kan je ervan uitgaan dat het Gentse stadsbestuur bestaat uit kattenhaters. Op de Babbelkont-bordjes, die overal in de stad worden bevestigd om Gentenaars met elkaar aan de praat te helpen, staat er namelijk een knoert van een dt-fout. ‘Ontmoet en verbindt’ staat er te lezen, waar het ‘ontmoet en verbind’ moet zijn. In de gebiedende wijs komt er nooit een t bij, dat weet iedereen die in het Nederlands taalgebied naar school is geweest. Dat zou diegene die officiële bordjes laat drukken al zeker moeten weten. Bevoegd schepen Rudy Coddens (die ooit schepen van onderwijs was) probeerde de boel nog te redden door te zeggen dat het om een oude schrijfwijze gaat, maar daar loopt niemand in. We leven niet in het Oude Testament. Fout is fout. 4.000 van die bordjes hangen er nu in het Gentse stadsbeeld. Allemaal met dezelfde dt-fout. Als u dezer dagen een door merg en been snijdend paniekerig gemiauw hoort, dan weet u waar God mee bezig is.