D-Day werd al groots herdacht, maar op 6 september wordt de 75ste verjaardag van de bevrijding van Gent gevierd
Volledig scherm
D-Day werd al groots herdacht, maar op 6 september wordt de 75ste verjaardag van de bevrijding van Gent gevierd © VDS

Gent plant grote ‘bevrijdingsstoet’ op 6 september

Onze stad heeft niet echt een traditie wat betreft de herdenking van de oorlog, maar voor de 75ste verjaardag van de Bevrijding van Gent worden toch extra inspanningen gedaan. Zo komt er een grote bevrijdingsstoet op 6 september.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Van 'Vive le velo!' naar festival voor experimentele muziek: Astrid Stockman kan het allemaal. “Als ik mij ergens goed bij voel, doe ik het gewoon”
  PREMIUM

  Van 'Vive le velo!' naar festival voor experimen­te­le muziek: Astrid Stockman kan het allemaal. “Als ik mij ergens goed bij voel, doe ik het gewoon”

  Een festival in coronatijden? Jawel, het kan. Het Gentse platenlabel Consouling organiseert op 2 en 3 oktober een festival met experimentele en meditatieve muziek in het Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt, in elkaar gebokst in volle lockdown. Een van de opvallendste artiesten die zal er zal optreden, is sopraan Astrid Stockman die een speciale band met Gent blijkt te hebben.
 2. Vrijwillige afvalruimers heten voortaan ‘Propere Pierkes’

  Vrijwilli­ge afvalrui­mers heten voortaan ‘Propere Pierkes’

  IVAGO krijgt al sinds 2008 hulp van Gentenaars die vrijwillig een stukje straat, park of plein netjes houden. Als blijk van waardering en om de laagdrempeligheid te benadrukken, kregen die intussen 500 afvalruimers een nieuwe naam: voortaan gaan ze op pad met hun hun grijpers en vuilzakken als ‘Propere Pierkes’. Pierke Pierlala ‘himself’ gaf hen die naam vanmorgen met een ‘Propere Pierkes Soeng’ aan het Spaanskasteelplein.
 3. Plannen voor een aangenamere stad: bestuur wil groengebied met een vijfde uitbreiden en bestaande groene zones zoals deel van Camping ’t Stropke beschermen

  Plannen voor een aangename­re stad: bestuur wil groenge­bied met een vijfde uitbreiden en bestaande groene zones zoals deel van Camping ’t Stropke beschermen

  Gent heeft als eerste lokaal bestuur een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt voor het groen in de stad. Daarin staat dat er 115 hectare extra groengebied komt en dat 257 hectare bestaand groengebied beschermd zal worden zodat bouwen daar niet meer mogelijk is. “Met het RUP Groen zal Gent een nog aangenamere stad worden”, klinkt het.