Burgemeester De Clercq en schepen Heyse met twee mensen van de Wereldwinkel.
Volledig scherm
Burgemeester De Clercq en schepen Heyse met twee mensen van de Wereldwinkel. © Wannes Nimmegeers

Gent krijgt trofee voor ‘eerlijkste gemeente’

De stad Gent is uitgeroepen tot ‘eerlijkste’ stad van Vlaanderen. Dat gaat – voor alle duidelijkheid – over fair trade. Gent zet dan ook al lang in op eerlijke producten. Het is de eerste keer dat de ‘Fair-O-Meter’ werd afgenomen.

Steden en gemeenten konden online een vragenlijst invullen, die peilde naar hun inspanningen voor eerlijke handel. 10 steden en gemeenten kregen dinsdag een titel. Gent werd de grote winnaar met de maximale score, en de trofee voor eerlijkste gemeente. 135 van de 301 gemeenten namen deel aan de campagne. De campagne ‘FairTradeGemeente’ van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11 loopt al 15 jaar, maar het is voor het eerst dat er daar een ‘Fair-O-Meter’ aan gekoppeld werd.

Vlaanderen telt vandaag 200 ‘FairTradeGemeenten’ en 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een getitelde gemeente. Om de titel van FairTradeGemeente te krijgen, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Een daarvan is koffie en minstens één ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor en in cafetaria’s. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap, wijn, thee en chocolade, zo blijkt uit de ‘Fair-O-meter’. De ambtenaren en politici van de FairTradeGemeenten drinken jaarlijks zo’n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie.

Alle info op www.fairometer.be.

De laureaten van de Fair Trade-campagne
Volledig scherm
De laureaten van de Fair Trade-campagne © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”