Volledig scherm
Burgemeester De Clercq en schepen Heyse met twee mensen van de Wereldwinkel. © Wannes Nimmegeers

Gent krijgt trofee voor ‘eerlijkste gemeente’

De stad Gent is uitgeroepen tot ‘eerlijkste’ stad van Vlaanderen. Dat gaat – voor alle duidelijkheid – over fair trade. Gent zet dan ook al lang in op eerlijke producten. Het is de eerste keer dat de ‘Fair-O-Meter’ werd afgenomen.

Steden en gemeenten konden online een vragenlijst invullen, die peilde naar hun inspanningen voor eerlijke handel. 10 steden en gemeenten kregen dinsdag een titel. Gent werd de grote winnaar met de maximale score, en de trofee voor eerlijkste gemeente. 135 van de 301 gemeenten namen deel aan de campagne. De campagne ‘FairTradeGemeente’ van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11 loopt al 15 jaar, maar het is voor het eerst dat er daar een ‘Fair-O-Meter’ aan gekoppeld werd.

Vlaanderen telt vandaag 200 ‘FairTradeGemeenten’ en 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een getitelde gemeente. Om de titel van FairTradeGemeente te krijgen, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Een daarvan is koffie en minstens één ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor en in cafetaria’s. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap, wijn, thee en chocolade, zo blijkt uit de ‘Fair-O-meter’. De ambtenaren en politici van de FairTradeGemeenten drinken jaarlijks zo’n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie.

Alle info op www.fairometer.be.

Volledig scherm
De laureaten van de Fair Trade-campagne © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tractor verliest aanhangwagen en vernielt anderhalve meter spoor aan overweg : treinverkeer Gent Lokeren over één spoor kracht en geen doorgaand verkeer tussen Lochristi en Beervelde

    Tractor verliest aanhangwa­gen en vernielt anderhalve meter spoor aan overweg : treinver­keer Gent Lokeren over één spoor kracht en geen doorgaand verkeer tussen Lochristi en Beervelde

    Aan de spooroverweg op de Beerveldsebaan in Beervelde kantelde deze namiddag een aanhangwagen van een tractor en belandde op de sporen. Daarbij vernielde het 30 ton zware gevaarte ongeveer anderhalve meter spoor. Het treinverkeer tussen Gent-Dampoort en Lokeren kan er slechts alternerend over één spoor en er is geen doorgaand autoverkeer mogelijk tussen Lochristi en Beervelde. “We hopen de schade nog dit weekend op te lossen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.