De Dochters van Liefde speelden 138 jaar lang een belangrijke rol in de Brugse Poort.
Volledig scherm
De Dochters van Liefde speelden 138 jaar lang een belangrijke rol in de Brugse Poort. © STAM

Gent deelt nieuwe straatnamen uit

De Gentse gemeenteraad keurde enkele nieuwe straatnamen goed. Van de Grijzezustersstraat in de Brugse Poort tot de Benazir Bhuttostraat in Sint-Amandsberg: een overzicht.

 1. Eerste wedstrijd KAA Gent met publiek: “Geen toeters, geen trommels en minder ambiance dan anders”

  Eerste wedstrijd KAA Gent met publiek: “Geen toeters, geen trommels en minder ambiance dan anders”

  Na maanden keren de Buffalo-supporters voor het eerst terug naar hun vertrouwde stadion. Niet allemaal tegelijk uiteraard. Op de eerste match met publiek mochten net geen achtduizend fans aanwezig zijn. Die moesten hun mondmasker aanhouden, blijven zitten, hun toeters en vaak ook veel vrienden thuislaten, en dat veranderde de sfeer. “Al mijn vrienden mogen de volgende match volgen, dus ik ben hier vanavond alleen. Dat heeft een groot effect op de sfeer”, zegt een van de supporters.
 1. Overpoort

  Overpoort

  Gent is de grootste studentenstad van het land, ons stadsbestuur weet dat. Afgelopen maandag begon het academiejaar, ons stadsbestuur wist dat ook. Overal in Vlaanderen stijgen de coronacijfers, dat hoort ons stadsbestuur te weten. De Overpoort is dé plaats waar de studenten elkaar na enkele maanden vakantie opnieuw zouden treffen. Je zou denken dat ons stadsbestuur dat had kunnen inschatten maar niets bleek maandagavond minder waar. Uit schrik voor een overrompeling hielden de meeste café-uitbaters van de Overpoort hun deuren gesloten. Zij liepen in dit economisch rampjaar liever een vette recette mis dan deel te nemen aan de ontsteking van een coronabom. Zij toonden gezond verstand, ons stadsbestuur niet. Dat zag geen nut in voorzorgsmaatregelen, zij rekenden –om het met de woorden van de burgemeester te zeggen- op de burgerzin van de studenten. Die jongelui hebben hun vakantie uitgezeten in een gehucht in het Vlaamse hinterland waar door de coronamaatregelen nog minder te beleven viel dan normaal, en werden maandag op elkaar en op de Overpoort losgelaten. Op hun burgerzin werd dus blindelings vertrouwd. Rond 22.30 uur werd pijnlijk duidelijk dat er van burgerzin geen sprake was en moest de hele straat hermetisch worden afgesloten. Onze burgervader reageerde streng op de overrompeling en dreigde ermee de Overpoort voor onbepaalde tijd te sluiten. De totale onverschilligheid sloeg om in repressie. Een indrukwekkend aantal politiemensen werd en wordt voortaan ingezet om de boel in goede banen te leiden. Als portiers dus, maar dan een stuk duurder voor de samenleving. Dat onze agenten elders dringender en nuttiger werk zouden kunnen leveren, zien we elke week in Niveau 4 op VIER. Was een beetje voorbereiding op de terugkomst van de studenten te veel gevraagd van ons stadsbestuur?
 2. “Studenten zijn geen beesten, maar jongeren die een uitlaatklep zoeken”: spreekbuis van Overpoort Tim Joiris (47) over de eerste woelige week
  PREMIUM

  “Studenten zijn geen beesten, maar jongeren die een uitlaat­klep zoeken”: spreekbuis van Overpoort Tim Joiris (47) over de eerste woelige week

  Het academiejaar is begonnen, een massa studenten is opnieuw binnengewaaid in Gent. Dat resulteerde in stevig feestgedruis op maandagavond in de Overpoortstraat, die toen – half – terug open was, voor het eerst sinds midden maart. De stad greep in en stuurde een half leger agenten om de boel op dinsdag in toom te houden. De Overpoort werd een voorbeeldstraat, maar door het ‘manu militari ingrijpen’ totaal geen studentenstraat meer. “Ik had dit voorspeld. We moeten op zoek naar een gulden middenweg”, vindt Tim Joiris (47), spreekbuis van de Overpoortstraat.