Volledig scherm
Beeld ter illustratie. De restaurantuitbaters kwamen nog met excuses op de proppen, maar die haalden niet veel uit. © Wannes Nimmegeers

Geldboetes nadat koks uit restaurant vluchten voor sociale inspectie

De uitbaters van een Gents Aziatisch restaurant zijn veroordeeld tot boetes van duizenden euro’s nadat inspecteurs er koks vonden zonder arbeidsvergunning. “Ze waren enkel voor zichzelf aan het koken”, probeerde de verdediging nog.

Toen de sociale inspectie langskwam, sloegen twee koks prompt op de vlucht, “met de wokpan nog in de hand”, volgens het Openbar Ministerie. Bij verschillende controles bleken er telkens koks te werken in de keuken die geen arbeidsvergunning hadden. “Een dakloze man zocht onderdak en werk bij de uitbaters. Werk konden ze hem niet geven, maar de eigenaar wilde hem wel voor twee dagen een kamer aanbieden boven het restaurant. Bij dat woongedeelte is geen keuken, dus de man stond voor zichzelf te koken in de keuken van het restaurant”, legde de verdediging nog uit.

De rechter geloofde er weinig van, maar besloot toch een deel van de geldboete met uitstel uit te spreken. De uitbaters kregen elk een boete van 9.600 euro, waarvan telkens 7.680 euro met uitstel.

  1. Gentse handelaars laten zich inspireren door Van Eyck

    Gentse handelaars laten zich inspireren door Van Eyck

    Het Van Eyck-jaar wordt duidelijk veel meer dan enkel kunstwerken bekijken. Ook heel wat bekende Gentse voedingszaken laten zich door het Lam Gods inspireren. Van roomijs tot droge worst, alles krijgt een middeleeuwse toets. Zopas werd ook de brochure ‘Smakeleyck’ uitgebracht met moderne gerechten op basis van middeleeuwse ingrediënten. “We hopen dat die brochure de Gentse horecazaken zal aanzetten om hun eigen ding te doen met het Van Eyck-jaar”, aldus schepen van middenstand Sofie Bracke (Open VLD).