Géén nieuwe michelinsterren voor Gent, wel Bib Gourmand voor Bar Bask: chef-kok Sam D’Huyvetter in de prijzen
GentGéén extra michelinsterren voor Gent dit jaar. De vijf sterrenzaken in de Arteveldestad behouden hun plaats in de gids. Enkel chef-kok Sam D’Huyvetter gaat erop vooruit. Hij krijgt met Bar Bask aan het Keizerpark voor het eerst een Bib Gourmand. “We werken met topproducten”, zegt partner Nina De Cuyper. “Dat wordt nu bevestigd.”
Pas eind juli geopend en na een 13/20 in de restaurantgids Gault&Millau, nu ook een Bib Gourmand op de kast. Bar Bask aan het Keizerpark was de verrassing op de uitreiking van de michelinsterren in Bergen. Voor een gouden ster op de muur is het net iets te vroeg, maar met de Bib Gourmand eert Michelin restaurants die prijs-kwaliteit de moeite waard zijn.
“Dit is een opsteker voor ons”, glundert Nina De Cuyper (32). Als partner van chef-kok Sam D’Huyvetter neemt ze alle administratieve en operationele taken uit zijn handen. Bij de uitreiking in Bergen was D’Huyvetter maandag niet te zien. Samen met zijn compagnon Gilles Bogaert zat hij op dat moment op het vliegtuig richting de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
“Sam mag er een week lang koken in de Belgische ambassade”, zegt De Cuyper. “Maar we hadden het nieuws gisterenavond (zondag, red.) al vernomen. Vooral de nadruk op prijs-kwaliteit doet ons deugd. Bar Bask is niet het goedkoopste restaurant, dat beseffen we. We werken met topproducten. Dat wordt nu bevestigd.”
(lees verder onder de foto)
Pintxos-bar
Met de bekroning krijgt D’Huyvetter stilaan zijn plaats tussen de grote namen -denk Marcello Ballardin, Michaël Vrijmoed of Danny Horseele- in Gent. Bij hen echter geen grote veranderingen. Restaurant Vrijmoed van Michaël Vrijmoed krijgt opnieuw twee sterren. De chefs van Horseele, OAK, Publiek en Souvenir behouden hun ster.
“We hopen uiteraard ooit ook op te duiken in dat rijtje”, zegt De Cuyper, “al gaan we onze keuken niet voor aanpassen voor een ster. In Bar Bask is er bijvoorbeeld geen klassiek menu, bij ons deel je gerechten. Mochten we er door gewoon onze zin te doen ook geraken, dat zou fantastisch zijn.”
Voorlopig heeft het duo de handen echter vol. Naast het restaurant met Baskische inslag heeft D’Huyvetter nog La Boucherie in Sint-Martens-Latem. Ook is hij verantwoordelijk voor de keuken in hotel-restaurant Yalo op de Brabantdam en draagt de vernieuwde Blauwe Kiosk op de Kouter zijn stempel.
“Voor 2022 weten we wat gedaan", lacht De Cuyper, “maar we zijn al plannen aan het maken voor volgend jaar. Bar Bask was destijds opgevat als een pintxos-bar (Baskische tapas, red.). Je wandelt op den bots binnen, bestelt verschillende gerechtjes aan de toog en gooit jouw afval op de grond.”
Door het grote succes is het daar echter nooit van gekomen. “We moesten wel met reservaties werken. Daarom dromen van een tweede concept vlak bij Bar Bask. Maar goed, eerst genieten van onze Bib Gourmand.”
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Gent
Ziekenhuissite in Gentbrugge krijgt grondige make-over: “Een derde wordt een park voor de buurt”
De ziekenhuiscampus van Maria Middelares in Gentbrugge zal een gedaanteverandering ondergaan de komende jaren. De polikliniek vooraan zal gerenoveerd worden, maar er komen kantoren, een sportcentrum, woningen en een groot park voor de buurt bij. “De aanblik zal volledig veranderen”, klinkt het. -
PREMIUM
ACHTER DE SCHERMEN BIJ KAA GENT. Dikran (55) houdt de heilige grasmat van de Buffalo’s in topconditie: “Zelfs kunstgras moet je onderhouden”
Nu het nieuwe voetbalseizoen zich aandient, zet onze krant vijf medewerkers in de verf die achter de schermen van AA Gent werken. In het moderne voetbal is het een komen en gaan van spelers en trainers, maar het zijn deze mensen die, vrijwillig of betaald, samen met de supporters het hart vormen van de club. Als de Buffalo’s dit jaar potten breken in de Jupiler Pro League, is dat mee dankzij hen. Vandaag: Dikran Garabet, de man die er voor zorgt dat de velden er piekfijn bij liggen. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Gent
Werkstraf voor fraudeur (27) die examencentrum binnen wandelt met camera onder T-shirt: “Gebeurt steeds vaker”
Een 27-jarige man is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur nadat hij op heterdaad betrapt werd toen hij op frauduleuze wijze zijn theoretisch rijbewijs probeerde te behalen. Met een camera onder zijn T-shirt, waar hij een gaatje in had gemaakt, was hij het examencentrum binnengewandeld. Een handlanger volgde mee en probeerde hem de vragen door te spelen.
-
Gent
Hany (42) opent bijzonder restaurant in Overpoort: “Broodjes aan de ene kant, burgers en ijs aan de andere kant”
In de Overpoort is een bijzonder restaurant geopend: Honey Bunny, vernoemd naar de eigenaar: Hany Ahmed (42). Aan de ene kant verkoopt hij broodjes, aan de andere kant burgers – voor minder dan 13 euro, en dat is met frietjes bij – en ijsjes. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Gent
Schepen betreurt ‘Mag ik je peuken’-campagne in Gent: “Iemand werd met zo’n ‘peuken’-bord achtervolgd, dat heb ik nooit gewild”
Gents schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) lanceerde eind vorig jaar vol trots een campagne met de opvallende slagzin ‘Mag ik je peuken?’, om peuken van straat te houden. In een bericht op sociale media geeft hij nu aan dat hij die zin betreurt. “De campagne bleek een succes, maar zou ik ze opnieuw lanceren? Neen.”