De huizen langs de Lieve krijgen controle om te zien waar hun afvalwater heen gaat.
Volledig scherm
De huizen langs de Lieve krijgen controle om te zien waar hun afvalwater heen gaat. © VDS

Gedaan met afvalwater lozen in de Lieve, stad zoekt vervuilers

Uit een studie blijkt dat nog 537 leidingen binnen de Gentse stadsring rechtstreeks in de rivieren uitkomen. Bijna de helft daarvan zijn gewoon lozingspunten voor regenwater, maar er zitten zeker ook nog ‘particuliere vervuilers’ bij. De stad gaat die nu actief opsporen, want meestal weten eigenaars van oude huizen zelf niet eens waar hun afvalwater heen gaat. De bewoners langs de Lieve worden eerst gescreend.

De waterkwaliteit in Gent is er de voorbije jaren sterk op vooruit gegaan, maar het kan nog beter. Er zijn immers nog steeds rioleringen – ook van de stad zelf – die rechtstreeks in de Gentse waterlopen uitkomen. De lozingspunten van de stad worden stuk voor stuk weggewerkt, maar nu moeten ook particulieren stoppen met lozen in de rivieren. Alleen weten de vervuilers dikwijls zelf niet eens dat hun afvalwater in de Leie of de Lieve stroomt. Eigenaars van oude huizen hebben dikwijls geen idee waar hun leidingen juist lopen. Dus gaat de stad nu actief speuren naar huizen die niet in orde zijn.

Aansluiting zelf betalen

De omwonenden van de Lieve – die mooie stroom die achter het Gravensteen, door het Prinsenhof, tot aan het Rabot loopt – komen eerst aan de beurt. 32 ‘vermoedelijke vervuilers’ krijgen een brief die een gratis plaatsbezoek aankondigt. Dan zal rook door de private leidingen worden geblazen, of een afbreekbare kleurstof door het toilet worden gespoeld. Op een bootje op de Lieve zal dan duidelijk te zien zijn of en waar exact het afvalwater in de rivier stroomt. De test is gratis, maar eigenaars die niet in orde zijn, moeten wel zelf opdraaien voor de kosten om zich correct te laten aansluiten op het rioleringsnet. Dat is namelijk wettelijk verplicht. In het stadscentrum zijn er volgens het studiebureau 135 mogelijk vervuilende lozingspunten, waaronder dus die 32 aan de Lieve. Allemaal zullen ze stelselmatig gecontroleerd worden.

Ook 65 andere eigenaars met ‘hoge prioriteit voor rioolaansluiting’ ontvangen binnenkort een brief. Deze eigenaars krijgen één gratis keuring van hun privéwaterafvoer na hun aansluiting op de riolering.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”