Volledig scherm
Meulestedebrug op de Muide in Gent werd bezet door stakers © Wannes Nimmegeers

Forse hinder door staking, onder meer bij De Lijn en aan Meulestede-brug

De nationale stakingsdag laat zich ook in Gent fors voelen. Gisteravond om 22 uur al stond een stakingspiket aan het Sint-Pietersstation, om het treinverkeer lam  te leggen. Deze ochtend zijn onder meer Meulestede-brug en oprit Oostakker aan de Kennedylaan bij Volvo afgesloten. Ook bij tram en bus wordt zwaar gestaakt.

Er rijden ondanks de staking vandaag wel degelijk bussen en trams van De Lijn, maar dan wel met een sterk verlaagde frequentie. Tramlijn 1 rijdt om de 20 minuten en tram 4 om de 40 minuten.  Op buslijnen 3 (Mariakerke Gentbrugge) en 5 (UZ - Van Beverenplein) kan men rekenen op bediening om het half uur. Tramlijn 2 rijdt niet, net als de buslijnen 6, 8, 9, 17, 18, 38 en 39. Na 20 uur vanavond vallen alle stadslijnen stil. De stadsnetten in Aalst (lijn 1, 2, 3 en 4) en Sint-Niklaas (lijn 1, 2, 3 en 4) rijden niet deze voormiddag. Ook op de streeklijnen is er hinder: in de streek rond Gent rijdt 22 procent van de bussen. In de Denderstreek is dat 22 procent, de Vlaamse Ardennen 1 procent. In de regio Sint-Niklaas rijdt 11 procent. Ook het nachtnet in Gent ondervindt deze avond hinder: lijnen N1, N2, N3, N4 en N17 zijn verstoord. De andere lijnen (N5, N70 en N76) rijden normaal. Alle Lijnwinkels in Oost-Vlaanderen zijn gesloten. Actuele info over wat wel en niet rijdt, vindt u hier.

Ook op de baan, en dan vooral in het havengebied, is er hinder. Zo staan er onder meer stakingspiketten op Meulestedebrug en aan het Skaldencomplex. Dat zorgt uiteraard voor files. De piketten kunnen zich verplaatsen, hinder mag dus overal verwacht worden.

Actievoerders hebben de Pantserschipstraat afgesloten. Daardoor zijn tal van grote bedrijven niet bereikbaar. Er staan ook grote files op de Wiedauwkaai. 

Hoeveel scholen en crèches open zijn is nog niet duidelijk, de gegevens worden momenteel verzameld. Rond 10.30 zou daar een volledig zicht moeten op zijn.

 De sporthallen Bourgoyen, Hekers, Neptunus en Tolhuis blijven dicht. Zwemmers kunnen vandaag niet terecht in Rooigem en zwembad Van Eyck, en ook van het openluchtsportterrein Jan Yoens blijft het hek dicht. De andere sportfaciliteiten zijn wel open. 

Ook heel wat stadsdiensten en dienstencentra zijn toe, zelfs musea zoals de Sint-Pietersabdij zijn dicht. Een volledig overzicht van de stadsdiensten valt hier te raadplegen.

 In ziekenhuizen is een minimumbezetting, maar ook daar staan soms stakingspiketten. Dat is deze ochtend onder meer het geval aan het Sint-Lucasziekenhuis. Spoeddiensten zijn uiteraard wel bereikbaar. Ook verschillende warenhuizen zijn dicht, oa Delhaize in Wondelgem.

Volledig scherm
Stakingspiket aan stelplaats de lijn in Gentbrugge. © Gianni Barbieux
Volledig scherm
De staking werd gisteren om 22 uur al op gang getrokken aan het station © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Aan de Wiedauwkaai in Gent staan er lange files © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
De Pantserschipstraat werd afgesloten © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking aan de Pantserschipstraat © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking aan de Pantserschipstraat © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking aan de Pantserschipstraat © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking bij Volvo Trucks © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking bij Volvo Trucks © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking bij Volvo Trucks © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vanaf mei twee uur ‘actualiteitsdebat’ bij begin gemeenteraad, en andere nieuwigheden

  Vanaf mei twee uur ‘actuali­teits­de­bat’ bij begin gemeente­raad, en andere nieuwighe­den

  Voorzitter en Ondervoorzitter van de Gemeenteraad. Het zijn nieuwe – onbetaalde – functies die zijn toegekend aan Zeneb Bensafia (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld). Maar wat doen die nu juist? “We hebben alvast een pak meer werk dan gedacht”, lachen ze. “Maar we willen de échte democratie alvast op lokaal vlak herstellen, de gemeenteraad meer kracht geven, de debatten snediger en aantrekkelijker maken, allemaal zodat de Gentenaars zich meer betrokken zouden voelen bij de politiek.”
 1. Bekerkoorts

  Beker­koorts

  Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
 2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.