Volledig scherm
Meulestedebrug op de Muide in Gent werd bezet door stakers © Wannes Nimmegeers

Forse hinder door staking, onder meer bij De Lijn en aan Meulestede-brug

De nationale stakingsdag laat zich ook in Gent fors voelen. Gisteravond om 22 uur al stond een stakingspiket aan het Sint-Pietersstation, om het treinverkeer lam  te leggen. Deze ochtend zijn onder meer Meulestede-brug en oprit Oostakker aan de Kennedylaan bij Volvo afgesloten. Ook bij tram en bus wordt zwaar gestaakt.

Er rijden ondanks de staking vandaag wel degelijk bussen en trams van De Lijn, maar dan wel met een sterk verlaagde frequentie. Tramlijn 1 rijdt om de 20 minuten en tram 4 om de 40 minuten.  Op buslijnen 3 (Mariakerke Gentbrugge) en 5 (UZ - Van Beverenplein) kan men rekenen op bediening om het half uur. Tramlijn 2 rijdt niet, net als de buslijnen 6, 8, 9, 17, 18, 38 en 39. Na 20 uur vanavond vallen alle stadslijnen stil. De stadsnetten in Aalst (lijn 1, 2, 3 en 4) en Sint-Niklaas (lijn 1, 2, 3 en 4) rijden niet deze voormiddag. Ook op de streeklijnen is er hinder: in de streek rond Gent rijdt 22 procent van de bussen. In de Denderstreek is dat 22 procent, de Vlaamse Ardennen 1 procent. In de regio Sint-Niklaas rijdt 11 procent. Ook het nachtnet in Gent ondervindt deze avond hinder: lijnen N1, N2, N3, N4 en N17 zijn verstoord. De andere lijnen (N5, N70 en N76) rijden normaal. Alle Lijnwinkels in Oost-Vlaanderen zijn gesloten. Actuele info over wat wel en niet rijdt, vindt u hier.

Ook op de baan, en dan vooral in het havengebied, is er hinder. Zo staan er onder meer stakingspiketten op Meulestedebrug en aan het Skaldencomplex. Dat zorgt uiteraard voor files. De piketten kunnen zich verplaatsen, hinder mag dus overal verwacht worden.

Actievoerders hebben de Pantserschipstraat afgesloten. Daardoor zijn tal van grote bedrijven niet bereikbaar. Er staan ook grote files op de Wiedauwkaai. 

Hoeveel scholen en crèches open zijn is nog niet duidelijk, de gegevens worden momenteel verzameld. Rond 10.30 zou daar een volledig zicht moeten op zijn.

 De sporthallen Bourgoyen, Hekers, Neptunus en Tolhuis blijven dicht. Zwemmers kunnen vandaag niet terecht in Rooigem en zwembad Van Eyck, en ook van het openluchtsportterrein Jan Yoens blijft het hek dicht. De andere sportfaciliteiten zijn wel open. 

Ook heel wat stadsdiensten en dienstencentra zijn toe, zelfs musea zoals de Sint-Pietersabdij zijn dicht. Een volledig overzicht van de stadsdiensten valt hier te raadplegen.

 In ziekenhuizen is een minimumbezetting, maar ook daar staan soms stakingspiketten. Dat is deze ochtend onder meer het geval aan het Sint-Lucasziekenhuis. Spoeddiensten zijn uiteraard wel bereikbaar. Ook verschillende warenhuizen zijn dicht, oa Delhaize in Wondelgem.

Volledig scherm
Stakingspiket aan stelplaats de lijn in Gentbrugge. © Gianni Barbieux
Volledig scherm
De staking werd gisteren om 22 uur al op gang getrokken aan het station © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Aan de Wiedauwkaai in Gent staan er lange files © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
De Pantserschipstraat werd afgesloten © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking aan de Pantserschipstraat © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking aan de Pantserschipstraat © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking aan de Pantserschipstraat © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking bij Volvo Trucks © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking bij Volvo Trucks © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Staking bij Volvo Trucks © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.