Flexibeler redders inzetten op de Blaarmeersen is quasi onmogelijk, maar in de toekomst moet het toch
GentDe stad Gent zal niet meer vasthouden aan een datum om het ‘zwemseizoen’ op gang te schieten, maar meer kijken naar het weer. Dat besliste de gemeenteraad quasi unaniem. Nochtans had sportschepen Sofie Bracke net uitvoerig beschreven hoe moeilijk dat flexibel werken is.
Het Gentse zwemseizoen werd de voorbije jaren gestart bij het begin van het Hemelvaartweekend, in termen van 2022 is dat nu woensdag. Dikke pech dus, als het dan toevallig de week voordien 30 graden is, zoals vorige week. Dan zijn er geen redders beschikbaar, hangt er een rode vlag, en is zwemmen dus verboden. “We kunnen ook niet zomaar zwembaden gaan sluiten om redders naar de Blaarmeersen te verhuizen”, argumenteerde Bracke, “daar gaan immers zwemlessen door, en zijn clubs actief.” Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Joris Vandenbroucke (Vooruit), Bert Misplon (Groen), Johan Deckmyn (VB) en Sonja Welvaert (pvda) hadden kritiek geuit op ‘de kafkaiaanse toestanden van de voorbije weken in Gent’. “Overal kon gezwommen worden, maar niet in Gent", klonk het. “Nochtans is de nood aan zwemwater hier groot. Waarom moeten we ons vastpinnen op een datum, die dan nog niet eens een vaste datum is?”
Beter doen
Bracke argumenteerde dat Hemelvaart tot 2 weken vroeger kan vallen, en dat ‘een vaste datum’ ook geen garantie is. “In 2019 stonden er redders tot en met 19 september, en was het net op 20 september heel warm", stelde ze. “Vroeger was er niet een een voor- en naseizoen, nu voorzien we al van eind mei tot half september toezicht op woensdagmiddag en in het weekend, als het warm is.”
Toch vond de gemeenteraad quasi unaniem dat het in de toekomst flexibeler moet. Dat er zelfs in de paasvakantie mogelijk moet zijn om te zwemmen, als het echt warm is. De paasvakantie is sowieso niet haalbaar, maar de intentie om het beter te doen is er alvast. Hoe dat praktisch zal worden uitgewerkt, is nog niet duidelijk.
LEES OOK:
Niet genoeg redders, toch waterpret aan de Blaarmeersen: “Gedoogbeleid, maar eigenlijk mag het niet”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Grootschalige politie-oefening na ‘terreurdaad’ in Gentse concertzaal Vier Nul Vier
De politie viel woensdagavond met man en macht en met getrokken wapens binnen in de concertzaal Vier Nul Vier in Gent, omwille van een gijzelingsactie. Het ging om een grootschalige oefening waarbij ook brandweer en andere hulpdiensten betrokken waren. De Gentse politie kreeg bijstand van het arrestatieteam van de Antwerpse collega’s. -
Gent
Marc Coucke zwaait ‘oudste cafébazen van Overpoort’ uit met tournée générale: “Onbeschrijfelijk wat Rita en Pottie voor mij betekend hebben”
Ondernemer Marc Coucke heeft in de Salamander afscheid genomen van Rita Van Rijsselberghe (72) en Luc ‘Pottie’ D’Haens (75). Na 45 jaar achter de tapkraan gaan de oudste cafébazen van de Overpoort dan toch met pensioen. “Hier voor de deur heb ik mijn vrouw ontmoet”, zei Coucke. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Gent
Fraudeerster tekent beroep aan tegen veroordeling voor manipulatie van informatica: “Op het moment van de feiten zat ze zwaar aan de grond en was ze zelfs dakloos”
Een 27-jarige vrouw uit Gent stond dinsdagvoormiddag in het hof van beroep. Ze werd eerder veroordeeld door de correctionele rechtbank van Dendermonde voor manipulatie van informatica. Ze kreeg in eerste aanleg een jaar celstraf en een geldboete van 1.600 euro. Een te zware straf, volgens haar raadsman die beroep aantekende. -
PREMIUMGent
Gemengde gevoelens bij komst van transitiehuis in Gentbrugge, waar 16 gevangenen zullen werken aan re-integratie: “Wij wisten weer van niets”
Begin 2023 opent in de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge het tweede transitiehuis van het land. Maximaal 16 gedetineerden zullen hier onderdak krijgen en begeleid worden richting het einde van hun straf, dit om ervoor te zorgen dat ze niet hervallen in de criminaliteit. Wij gingen langs bij de buren en vroegen hen wat zij van het initiatief vinden. “Wàt komt er hier? Dat is het eerste dat ik er van hoor.”
-
PREMIUMGent
Tweede transitiehuis van het land opent in Gentbrugge: “Gedetineerden kunnen hier werken aan hun re-integratie”
Een voormalige loods in de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge zal begin 2023 onderdak bieden aan zestien gedetineerden die zich aan het einde van hun straf bevinden. In het transitiehuis, het tweede van ons land, zullen zij onder intensieve begeleiding aan hun re-integratie in de maatschappij werken, zodat ze niet hervallen in criminaliteit. “Iedereen verdient een tweede kans”, aldus burgemeester Mathias De Clercq. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.