Volledig scherm
Minister De Crem brengt een laatste groet aan Fritz Derom. © Yannick De Spiegeleir

Familie en vrienden nemen afscheid van topchirurg Fritz Derom (91): “Je kon ongeveer alles opereren”

In de Sint-Pieterskerk in Gent vond zaterdagochtend de uitvaart plaats van de Gentse topchirurg Fritz Derom (91). Hij genoot internationale erkenning voor zijn pioniersrol in de transplantatiechirurgie. “Je vak hield je constant bezig”, zei zijn zoon dr. Alex Derom tijdens de plechtigheid.

Derom heeft in ons land baanbrekend werk verricht op vlak van transplantatiechirurgie. Zijn lijst met medische primeurs is lang. In november 1968 verrichte hij de eerste geslaagde longtransplantatie: een wereldprimeur. Eerder voltooide hij ook al de eerste openhartoperatie, plantte hij de eerste pacemaker in en transplanteerde hij in 1963 de eerste nier in het Nederlandstalig landsgedeelte.

Volledig scherm
Fritz Derom stierf eind april op 91-jarige leeftijd. © RV

Onder de aanwezigen op de begrafenis waren naast familie en vrienden heel wat prominente medici van het UZ Gent aanwezig die afscheid kwamen nemen van hun voormalige leermeester. Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem kwam een laatste groet brengen.

Volledig scherm
Fritz Derom voerde in 1968 's werelds eerste geslaagde longtransplantatie uit. © Collectie Universiteitsarchief Gent

Zijn drie kinderen blikten tijdens de uitvaart met veel liefde terug op hun vader, ook al was hij tijdens hun jeugd vaak afwezig door zijn beroep. “Ik herinner me nog de Amerikaanse tijdschriften over chirurgie die in een schuif lagen van de mobilhome op onze vakanties met het gezin. Je vak hield je constant bezig. Je kon ongeveer alles opereren”, zei dr. Alex Derom, die zelf werkzaam is in het ZorgSaam Ziekenhuis van Terneuzen. “Vorig jaar werd je bij je huldiging als erevoorzitter van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde nog vergeleken met een Tyrannosaurus die iedereen kon verslaan. Legendarisch is het verhaal waarbij je simultaan met een collega-chirurg een niertransplantatie uitvoerde. Terwijl de andere collega nog druk bezig was, kwam jij al over zijn schouders meekijken. ‘Mijn nier doet het al goed hoor’, zei je toen.”

Volledig scherm
Minister De Crem betuigt zijn medeleven aan Deroms echtgenote Anny Mattelaer. © Yannick De Spiegeleir

Ook zijn dochter Dominique nam het woord. “Papa was een uitzonderlijk getalenteerd chirurg en een groot leermeester. Zo kennen velen hem die hier vandaag aanwezig zijn, maar ook voor zijn familie betekende hij veel. ‘Oncle Fritz’ was een begrip. Iedereen wist dat je altijd op hem kan rekenen. Hij bekommerde zich om het lot van de anderen. Zelfs tot op zijn negentigste was hij zeer open van geest. Hij kon ook moeilijke zonder klassieke muziek leven, zelfs tot in de operatiezaal. Papa is altijd leergierig en nieuwsgierig geweest. We gaan hem missen, maar de herinneringen vervagen niet.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.