Een beeld uit de Volvo-fabriek lang voor er sprake was van corona.
Volledig scherm
Een beeld uit de Volvo-fabriek lang voor er sprake was van corona. © BELGA

Fabriek Volvo Car wil heropstarten op 14 april, al blijft uitstel mogelijk

De 6.500 werknemers van Volvo Car Gent hebben te horen gekregen dat de fabriek op dinsdag 14 april weer wil opstarten. De oorspronkelijke timing voor heropstart was 6 april, maar dat blijkt niet haalbaar. “We starten niet op voor de veiligheid van de medewerkers gegarandeerd kan worden”, belooft Gino Hautekeete van het ACV.

De fabriek van Volvo Car in het Gentse havengebied werd op 17 maart stil gelegd. De nachtploeg moest niet meer komen. Reden: corona, uiteraard, en de schrik die er bij de vele werknemers goed in zat. Bij de sluiting werd aangekondigd dat een heropstart gepland werd op 6 april. Die gaat dus niet door, zo blijkt uit interne communicatie naar de werknemers. Die datum werd met ruim een week vooruit geschoven.

“Bedoeling is nu dat de volledige fabriek op dinsdag 14 april weer up and running is”, klinkt het. “Daarbij zullen te allen tijde de richtlijnen van de overheid worden gevolgd. De opstartdatum is dezelfde als die van de Volvo-sites in Zweden en de Verenigde Staten.”

De vakbonden maken daar geen punt van. “We zijn al dagen aan een stuk aan het plannen wat moet gebeuren om een heropstart mogelijk te maken”, zegt Gino Hautekeete van het ACV. “Want laat het duidelijk zijn: de fabriek zal pas weer open gaan als de veiligheid van alle medewerkers absoluut gegarandeerd kan worden. Daarvoor zullen aanpassingen nodig zijn, en het is nu al duidelijk dat 6 april niet haalbaar is. Dus wordt 14 april de volgende vooropgestelde datum.”

Quote

Laat het duidelijk zijn: Volvo herstart niet voor er aan alle opgelegde maatrege­len is voldaan. De veiligheid van onze mensen gaat voor

Gino Hautekeete, ACV

Toch zegt Hautekeete dat dat geen garantie is. “Niemand weet hoe deze situatie evolueert. Dat er niet meteen geschoven wordt naar 19 april, de datum die de federale overheid nu vooropstelt voor het einde van de coronamaatregelen, is niet vreemd. Het is niet verboden te werken, als dat in veilige omstandigheden kan gebeuren. Hier zijn de laatste dagen heel veel scenario’s uitgetekend, waarvan de meesten nooit gebruikt zullen worden. Hoe we gaan werken? Met hoeveel? We weten het nog niet. Maar er wordt wel samen gekeken met de directie, met de vakbonden en met de sociale inspectie. En de werknemers worden op de hoogte gehouden van de plannen. Dus weten ze nu dat 14 april het streefdoel is. Maar voor hetzelfde geld wordt ook die datum nog aangepast. Het is afwachten.”

Zweden en VS

Dat ook Zweden en de Verenigde Staten op 14 april willen starten, heeft volgens Hautekeete geen invloed op Gent. “Die fabrieken liggen nog maar een week stil, en de situatie in beide landen is helemaal anders dan bij ons. Ik herhaal: Volvo herstart niet voor er aan alle opgelegde maatregelen is voldaan. De veiligheid van onze mensen gaat voor.” 

Bij Volvo Car Gent zelf wordt geen commentaar gegeven op de interne communicatie. “Ik kan alleen zeggen dat de fabriek inderdaad niet zal heropstarten op de eerder vooropgestelde datum van 6 april en dat dit vandaag aan alle medewerkers is gecommuniceerd”, zegt woordvoerster Barbara Blomme.

 1. Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”
  PREMIUM

  Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 2. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 3. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”
 1. Hafsa

  Hafsa

  Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben. Dat Hafsa bijzonder intelligent is en zowat de enige in de partij met een sappig Gents accent, was ook mooi meegenomen. Hafsa haalde een hoop stemmen en zal vanaf 2022 schepen worden, tot zover klopte het Groene plannetje als een bus. Dat Hafsa ook een mening heeft, daar hadden ze bij Groen géén rekening mee gehouden. Via Facebook liet ze vorige week haar ongenoegen blijken over de aanpak van de burgemeester in de Brugse Poort. Als bewoonster van die wijk heeft ze recht van spreken, maar dat zagen ze bij Groen anders. Hafsa stuurde haar kat naar het Brugse Poort-debat op de gemeenteraad en daaruit maakte de oppositie op dat ze het zwijgen was opgelegd door boegbeeld Filip Watteeuw. Wat volgde, was een oorlogje op Twitter tussen Tom De Meester van PVDA en Filip Watteeuw. Watteeuw schold De Meester zelfs uit voor strandjutter. U ziet het, aan de Botermarkt gaat het om de inhoud. Een kennis van mij – eveneens van de Brugse Poort, met Marokkaanse roots en met een hoofddoek - denkt luidop dat de stad haar hele wijk wil laten verkommeren om er nieuwe, dure appartementen te bouwen. Of dat klopt weet ik niet, maar het zegt veel over het vertrouwen in de gemeentelijke politiek.