De studenten mogen wekelijks hun pakket komen ophalen.
Volledig scherm
De studenten mogen wekelijks hun pakket komen ophalen. © Wannes Nimmegeers

Extra voedselbedelingen voor Gentse studenten uit ontwikkelingslanden: “Hun jobs in de horeca vielen weg”

Van de 2.500 studenten uit ontwikkelingslanden die in Gent studeren, zitten er enkele honderden in de problemen. Dat laat OBSG, de Gentse vzw die hen ondersteunt, weten. De studenten zagen door de coronacrisis hun studentenjob wegvallen. De vzw schroeft het aantal voedselbedelingen op, maar zoekt extra fondsen. “Er bereikten ons al alarmerende berichten.”

Een rij van een twintigtal studenten uit alle hoeken van de wereld. Dat treffen we aan als we donderdagmiddag de binnenkoer van de Gentse vzw OBSG aan de Kortrijksesteenweg opwandelen. Gedisciplineerd wachten ze hun beurt af onder de stralende zon. Eén voor één krijgen ze een voedselpakket. “Broodnodig”, zegt professor Guido van Huylenbroeck. “De meeste studenten uit het Zuiden doen een studentenjob, maar die zagen ze door de crisis verdwijnen. Daarenboven zijn ook de restaurants van de universiteit gesloten. Hier konden ze goedkoop eten.”

Van Huylenbroeck schat dat een 500- à 1.000-tal studenten getroffen zijn door de situatie. De landbouweconoom is naast professor aan UGent ook voorzitter van OBSG. Deze organisatie, voluit Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent vzw genaamd, deelde tot kort maandelijks voedselpakketten uit, maar organiseert die nu wekelijks. “Verder kijken we ook of we de studenten financieel kunnen ondersteunen”, vertelt hij. “Naar gelang hun situatie willen we hen maximaal 400 euro in de maand geven. Voor wie hier met een gezin is, komt hier mogelijk nog eens 200 euro bovenop.” (lees verder onder de foto)

Mery Damanik Ambarita (44) uit Indonesië doet haar doctoraat aan UGent. Normaal gezien klust ze bij in een bedrijf in de haven, maar haar busje rijdt niet meer.
Volledig scherm
Mery Damanik Ambarita (44) uit Indonesië doet haar doctoraat aan UGent. Normaal gezien klust ze bij in een bedrijf in de haven, maar haar busje rijdt niet meer. © Wannes Nimmegeers

Leven van spaargeld

Een van de studenten die onlangs in de problemen kwam, is Mery Damanik Ambarita (44) uit Indonesië. Ze woont sinds 2009 in Gent. Eerst mocht ze hier studeren en startte nadien haar doctoraat. “Ik onderzoek hoe onze zintuigen chilisaus waarnemen", legt ze uit. “Hiervoor kreeg ik eerst een beurs, maar aangezien mijn doctoraat wat langer duurt dan gedacht, moet ik nu noodgedwongen bijklussen. Ik werkte in een magazijn in de Gentse haven. Nu geraak ik daar niet meer door de coronacrisis. Het busje naar het bedrijf rijdt niet meer. Ik stelde nog voor om met de fiets te komen, maar dat vond mijn baas te gevaarlijk. Ik moet nu leven van mijn spaargeld.” (lees verder onder de foto)

Kania Adisiwi uit Indonesië woont met haar man en twee kinderen in Gent. Normaal gezien keert ze eind juli terug naar hun thuisland, maar ze weet niet of ze een betaalbare vlucht zal vinden.
Volledig scherm
Kania Adisiwi uit Indonesië woont met haar man en twee kinderen in Gent. Normaal gezien keert ze eind juli terug naar hun thuisland, maar ze weet niet of ze een betaalbare vlucht zal vinden. © Wannes Nimmegeers

Een soortgelijk verhaal bij Kania Adisiwi. Deze vrouw, eveneens uit Indonesië, woont hier samen met haar man en twee kinderen van 15 en 9 jaar. Haar man zit in de laatste rechte lijn om zijn doctoraat in textielwetenschappen af te ronden, maar zijn beurs eindigde in februari. Het gezin keert normaal gezien eind juli terug naar hun thuisland, maar weet niet of ze überhaupt een betaalbare vlucht zal vinden. “Het is voor ons koffiedik kijken", aldus Adisiwi. “Zonder de voedselbedelingen zou ik niet weten wat gedaan.”

OBSG vzw richtte een fonds op voor de buitenlandse studenten. Organisaties als het UZ Gent ondersteunen de organisatie, maar ook schenkingen van particulieren zijn welkom. Meer info via www.obsg.be.

 1. ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Plantentuin

  ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Planten­tuin

  Het Gent Universiteitsmuseum, dat op 20 maart de deuren zou openen, is nog steeds gesloten. Maar als het in het najaar eindelijk open kan, is er wel een extra trekpleister. Street artist ROA heeft er de gevel onder handen genomen. ROA is een Gentenaar, maar het was lang geleden dat hij in eigen stad aan het werk was. De Plantentuin heropent op 6 juli, vanaf dan is het ROA-werk dus te bewonderen.
 2. Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”
  PREMIUM

  Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 1. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 2. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”