Volledig scherm
De gordijnen hangen vol met schimmel en het vuil stapelt zich op. © Wannes Nimmegeers

Eindelijk controle in vuilste huis van Sint-Amandsberg: “De drek loopt soms van onder de deur”

Beschimmelde gordijnen, ophopende rommel en een ware muizenplaag. De buren klagen al jaren over het vuilste huis van Sint-Amandsberg. Nu komt er eindelijk schot in de zaak. 

“In al die tijd dat ik hier woon, heb ik nog nooit een vuilniszak zien buiten staan.” Monique Graton is niet verwonderd als we haar vertellen dat Mathias De Clercq, burgemeester van Gent, een betredingsbevel heeft uitgeschreven om de woning van haar overbuur in de Heiveldstraat binnen te gaan. De man, die gekend staat als een schuchter figuur, hoopt al jaren rommel op in zijn huis. “In het begin ging het om wat spinnenwebben”,  zegt Graton. “Ik wist dat mijn overbuur niet van de properste was, maar sinds enkele maanden loopt het de spuigaten uit. De gordijnen zijn beschimmeld en soms loopt de drek van onder de deur. Afgelopen zomer kon je het zelfs ruiken dat er iets niet pluis was. We hoeven niet naar National Geographic te kijken om beesten te zien.”

Volledig scherm
Volgens overbuurvrouw Monique Graton is de situatie vooral de laatste maanden heel wat verergerd. © Wannes Nimmegeers

Ook Bernadette De Jaegher, die net naast de man woont, is niet te spreken over de situatie. “Vroeger hoorde ik af en toe nog water lopen, sinds de jongste jaren is het verbazend stil. Destijds heb ik zelfs nog contact gezocht met zijn familie maar zij horen hem ook nooit meer. Ik vraag mij soms of mijn buurman nog in zijn huis woont, al zie ik hem dan plots weer opduiken. We praten nooit, maar hij ziet er zelf wel altijd erg verzorgd uit. Mocht je hem zo zien op straat, je zou niet geloven dat hij in deze woning woont.”

Controleur voor gesloten deur

Hoewel de situatie intussen al een vijftal jaar aansleept, ging de bal ging pas aan het rollen toen de dakgoot van een naaste buur werd hersteld. De bouwvakkers maakten door de ruit filmpjes van muizen die in huis rondliepen en overal aan knaagden. Met die beelden trokken de buren naar de Stad Gent. Ze zeiden zelf niet meer te kunnen slapen door het geknaag en geritsel van de muizen. Ze vroegen om een structurele oplossing.

Volledig scherm
De bewuste woning in de Heiveldstraat. © Wannes Nimmegeers

Op vraag van de buren stuurden de diensten een controleur richting de woning, maar die ving bot. “Tot twee maal toe bleef de deur gesloten voor de controleur”, klinkt het op het kabinet van burgemeester De Clercq. “Daarom vaardigde de burgemeester nu een betredingsbevel uit.” Intussen kwam de politie al ter plaatse met een slotenmaker. Dat laatste bleek echter niet nodig. De man opende dan toch zelf zijn deur en liet de controleur binnen. “Uit het verslag van de controleur bleek dat de situatie de openbare gezondheid kan schaden. We zullen de man dan ook een termijn opleggen waarbinnen hij zijn woning moet schoonmaken. Doet hij dat niet op tijd, dan zal de stad de werken zelf uitvoeren en de kosten op hem verhalen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”