Volledig scherm
Het witte huis komt alleen te staan tussen appartementsblokken en sociale woningen in de Sassevaartstraat. © Gianni Barbieux

Eigenaar wil huis niet verkopen... dus bouwen firma's er omheen

Dok Noord onderging de voorbije jaren een ware metamorfose. Het shopping center, enorme nieuwbouw appartementsblokken en binnenkort ook nog eens 29 gloednieuwe sociale woningen. De eigenaars van één oude woning weigerden echter te verkopen en dus wordt er nu gewoonweg rond die ene woning heen gebouwd.

Twee gewone woonhuizen staan er nog in de Sassevaartstraat. Het ene is volledig afgetimmerd en gaat binnenkort onder de sloophamer. Het tweede huis is nog bewoond. Het wordt verhuurd door een Turks gezin.

De eigenaar bevestigt dat er in het verleden pogingen zijn gebeurd om het pand op te verkopen. "We wilden in ruil een appartement en geld. Men vroeg ons de prijs naar beneden te halen en dus vroegen we twee appartementen in ruil. Uiteindelijk is het pand nooit verkocht geraakt", klinkt het.

Binnenkort starten de werken aan 29 sociale woningen waar nu het Sassevaartpark is. "Die ene woning blijft gewoon staan", legt Mieke Dupont van huisvestingsmaatschappij ABC uit. "Die mensen hebben zich rijk gerekend, maar hebben vermoedelijk te hoge eisen gesteld. Wij zullen binnenkort beginnen bouwen rondom het huis in kwestie."

Misleid

Die geplande bouwwerken zorgen op hun beurt dan weer voor wrevel bij de huidige bewoners van de appartementsblokken. "Ik heb destijds een appartement gekocht met de belofte dat ons terras zou uitkijken op het Sassevaartpark. Nu blijkt dat we zullen uitkijken op een ander appartementsblok. We hebben met 30 mensen bezwaar aangetekend en trokken naar de raad voor vergunningsbetwistingen om de vergunning ongedaan te laten maken. De huisvestingsmaatschappij houdt daar echter geen rekening mee. We zijn misleid toen we onze appartementen kochten", zegt Elsie Geirnaert.

Huisvestingsmaatschappij ABC bevestigt dat de werken spoedig aangevat zullen worden. "Er is inderdaad nog een procedure lopende, maar die werkt niet opschortend. We kunnen dus beginnen. We hebben tot nu toe al twee keer het pleit gewonnen. We zijn zeker van ons stuk en alles is gecheckt bij juristen", klinkt het.

Problemen met brandweg

Die ene woning zorgt voor nog meer problemen. Ter hoogte van die woning zou normaal gezien een brandweg moeten komen.

Die moet er voor zorgen dat in geval van brand de brandweer tot aan de appartementen raakt. Uit pure noodzaak werd die brandweg door het Sassevaartpark gelegd. Door de nieuwe bouwplannen vervalt die brandweg echter en moet de brandweer voortaan door een zeer smalle gang naar de appartementen.

Volledig scherm
Elsie Geirnaert had gehoopt uit te kijken op het park. © Gianni Barbieux
Volledig scherm
Er zal volledig rondom het huis gebouwd worden. © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrekker herschildert gevel zelf

  Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrek­ker herschil­dert gevel zelf

  Het Gents studentencafé De Hoeve, waar deze week Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken speechten voor Vlaams Belang, is vrijdagnacht geviseerd door vandalen. Met graffiti werd ‘racisten’ en ‘fascisten’ op de gevel aangebracht, en het slot werd dichtgespoten. “Heel jammer", vindt de uitbater van het café. “Ik wil niet als extreemrechts afgeschilderd worden - ik zou élke partij hier toegelaten hebben.” Intussen lanceerde Van Langenhove een filmpje waarin hij de gevel zelf herschildert.
 2. Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitengedeelte zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitenge­deel­te zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Op de eerste dag van de heropening zat het buitenzwembad en –terras van de Rozebroeken vandaag al meteen vol. De bezoekers zijn opgetogen dat ze opnieuw terecht kunnen op hun vertrouwde stek. “We blijven openstaan voor een dialoog met de klagende buur, maar we wilden onze klanten niet langer laten wachten”, zegt Philippe De Cock, centrummanager van Lago Gent Rozebroeken.
 1. Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Uitgerekend een maand voor de start van de tiende feesteditie dreigt het einde voor het populaire gratis festival Copacobana. In een zoektocht naar broodnodige financiële middelen wilden de organisatoren een extra festivaldag inlassen, maar dat voorstel werd afgeketst door het stadsbestuur mede door de lopende gerechtsprocedure omtrent de buiteninfrastructuur van het Rozebroekenzwembad. “In overleg met de organisatie willen we wel bekijken hoe we de toekomst van het festival veilig kunnen stellen”, zegt schepen van Evenementen Annelies Storms (sp.a).
 2. Brigitta (90) pakt uit met schrijversdebuut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Brigitta (90) pakt uit met schrijvers­de­buut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid. Haar autobiografie ‘Eb&Vloed’ leest als een tgv. Op het ritme van haar leven. De moeder van vijf was tijdens haar rijk gevulde leven doktersvrouw, uitbaatster van een succesvol restaurant en zakenvrouw. Ze hielp mee de befaamde discotheek Zillion inrichten en mag singer-songwriter Joost Zweegers een persoonlijke vriend noemen. “Mijn boek is een ode aan het leven.”