Volledig scherm
De eerste Marriot Residence Inn van België heeft in Gent de deuren geopend. © Wannes Nimmegeers

Eerste ‘Marriott Residence Inn’ van België geopend in Gent

Op elf maanden tijd is op de site van de Holiday Inn Express een nieuw hotel neergepoot, en niet zomaar één. Het is een Marriott Residence Inn, een populair concept in Amerika, gericht op langere verblijven. In Europa zijn er nu zeven, waarvan dus één in Gent.

Zelfs Ivan De Witte kwam kijken naar zijn nieuwe buur. Want de Marriott Residence Inn ligt tussen de Ghelamco Arena en het UZ Gent, eigenlijk op de parking van de Holiday Inn Express. “Maar wij mikken op een ander doelpubliek”, verzekert Heleen Goethard, general manager van het hotel. Dat de eigenaar toestemming kreeg om eigenlijk voor de Holiday Inn Express te bouwen, hoeft niet te verwonderen. Harry Gross is zelf eigenaar van die Holiday Inn Express. En ook van de Marriott op de Korenmarkt, overigens. Het zes verdiepingen tellende gebouw is op elf maanden tijd opgetrokken, en dat is een huzarenstuk. De volledige ruwbouw – met circa 7.000 vierkante meter vloeroppervlakte – werd in zeven weken opgetrokken. Dat is een tempo van één verdieping per week, en ook dat is een primeur voor België. De gevel is strak, in wit beton.

Volledig scherm
Eigenaar Harry Gross (rechts) knipt het lint van zijn nieuwste hotel. © VDS

Lange verblijven

“Wij richten ons op langere verblijven”, zegt Goethard dus. De manager is duidelijk een Nederlandse, maar woont al een tijd in Deinze en verdiende haar sporen onder meer in de Marriott aan de Korenlei. “De kamers zijn daar ook voor ingericht. Er is een gezellige zithoek met televisie, en elke kamer beschikt ook over een keukentje. We kozen voor een uniek design, onder meer met beelden van de binnenstad. Er zijn kamers voor twee personen, maar ook kamers waar je zelfs met zes kan verblijven. Het hotel heeft wel een restaurant, maar met een minikaart. We bieden een ‘select service’, er is bijvoorbeeld geen conciërge.”

Volledig scherm
Manager Heleen Goedhart met toerismeschepen Bram Van Braeckevelt in de lobby. © VDS

Eerste vestiging in België

Qua zicht uit de kamers trekt de nieuwkomer op niks. Je ziet langs de ene zijde de oprit van de autosnelweg en de schouw van Ivago, aan de andere kant industrie. “Maar we zijn wél vlot bereikbaar en we liggen buiten de LEZ, want dat is blijkbaar nogal een punt in Gent.” De manager verwacht niet alleen gezinnen voor een weekendje Gent, ook mensen op doorreis, zakenmensen én mensen van wie een familielid voor langere tijd in het nabijgelegen UZ is opgenomen, behoren tot het doelpubliek.

Er zijn 105 kamers, verspreid over zes verdiepingen en het gelijkvloers. Het hotel is uiteraard ook energiezuinig. Zo werkt in de gemeenschappelijke ruimtes alles met sensoren. Dat wil zeggen dat er in de gangen of de lobby enkel licht zal branden als er iemand passeert. “Dit concept is heel populair in Amerika, in Europa zijn we pas gestart”, aldus nog Goethard. “Dit is de zevende Europese vestiging, de eerste in België.”

Volledig scherm
Een kamer, ruim en gezellig, met een zicht op Gent. © VDS
  1. School van Toen start petitie om collectie te redden: “Die 4.583 historische wandplaten, 17.400 schoolboeken en 12.500 foto’s mogen niet in afvalcontainer belanden”

    School van Toen start petitie om collectie te redden: “Die 4.583 histori­sche wandplaten, 17.400 schoolboe­ken en 12.500 foto’s mogen niet in afvalcon­tai­ner belanden”

    Een petitie van vzw De School van Toen om de collectie van het gelijknamige schoolmuseum te vrijwaren is al meer dan 500 keer ondertekend. De stad plant een verkoop van het gebouw aan het Klein Raamhof in 2022 om er opnieuw een school in onder te brengen. “We zoeken mee naar een alternatieve locatie”, zegt schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen).