Bij een actie werd de Leopold II-Laan al eens omgedoopt tot de Patrice Lumumba-laan.
Volledig scherm
Bij een actie werd de Leopold II-Laan al eens omgedoopt tot de Patrice Lumumba-laan. © Wannes Nimmegeers

Eerbetoon aan vermoorde Congolees: Gent krijgt een Lumumbastraat

Gent krijgt een Patrice Lumumbastraat of –plein. Wanneer en waar, dat is nog niet duidelijk. Maar het eerbetoon voor de onafhankelijkheidsstrijder in Congo komt er.

Het was Anne Schiettekatte (sp.a) die aan burgemeester De Clercq vroeg hoe het staat met de Patrice Lumumbastraat. De vraag is immers niet nieuw, ze werd eerder al aan burgemeester Termont gesteld. Schiettekatte kreeg meteen bijval uit de meest uiteenlopende hoeken. Zowel Johan Deckmyn van Vlaams Belang als Sonja Welvaert van PVDA steunden de vraag. Ook werd gesuggereerd om de Leopold-II-laan te wijzigen in de Lumumbalaan. “We kunnen niet de fouten en de wreedheden uit die koloniale periode ongedaan maken, maar we kunnen wel komaf maken met de koloniale symbolen”, klonk het bij Groen. “De diensten hebben het onderzoek gedaan, en een Patrice Lumumbastraat of –plein kan en zal er komen”, aldus Mathias De Clercq. “Normaliter geven we nieuwe straten of pleinen bij voorkeur toponiemen, en anders een vrouwennaam, maar in gevallen zoals dit kan hiervan afgeweken worden. Een concrete timing is er nog niet, zodra er zich een passende locatie aanbiedt die de naam Lumumba eer aandoet, zullen we de naam gebruiken.” Op de suggestie om de Leopold-II-laan om te dopen, kwam geen reactie.

In Brussel hebben ze al een Patrice Lumumba-Square, in Gent krijgt Lumuba een straat of plein.
Volledig scherm
In Brussel hebben ze al een Patrice Lumumba-Square, in Gent krijgt Lumuba een straat of plein. © Photo News
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brunchbar Franz Gustav verandert concept, schakelt over naar aperitief en picknick

    Brunchbar Franz Gustav verandert concept, schakelt over naar aperitief en picknick

    Het coronavirus heeft lelijk huis gehouden, maar velen ook aangezet tot zelfreflectie. Jan Roegiers en Lennert Boussery van Franz Gustav zijn er daar twee van. De voorbije maanden bleef hun deur toe, maar hun raam open voor afhaalbrunch. Met de heropening van de horeca in zicht, besloten ze hun concept te veranderen. Vanaf volgende week kan je in Franz Gustav naast brunch ook terecht voor aperitief en picknickmanden.
  2. Begrip

    Begrip

    Als schrijver van dit wekelijkse stukje krijg ik nu en dan berichtjes van mensen uit ons stadsbestuur. Niet dat ze iets hebben tegen de vrijheid van meningsuiting, neen hoor. Ook niet omdat ze zich willen moeien met wat er over hen in de krant verschijnt. Neen, ze uiten hun bezorgdheid over het feit dat ik hun strapatsen niet altijd begrijp. Ze kunnen gelijk hebben. Wie ben ik om er een mening op na te houden, zeg nu zelf! Deze week sla ik een mea culpa en geef ik toe dat ik het niet altijd even goed snap. Ik wend me dan ook tot u, dames en heren in het schepencollege, om het me uit te leggen. Vorige maand rekende de politie in de Brugse Poort een kluitje drugdealers in met de hulp van enkele heldhaftige buurtbewoners. Zover ben ik mee. Toen ik las dat diezelfde buurtbewoners enkele weken later een GAS-boete ontvingen voor het niet naleven van de coronamaatregelen tijdens die actie, liet mijn begrip het afweten. Enkele dagen later betoogden enkele honderden mensen op het Sint-Pietersplein tegen racisme. Dat begrijp ik. Hoewel de burgemeester die betoging uitdrukkelijk had verboden, kregen amper 2 mensen een boete. Wil dat zeggen dat we gewoon de Gentse Feesten kunnen laten doorgaan en dat de organisatoren dan met een boete wegkomen? Of heb ik alweer iets gemist? Kunt u me tussendoor eens uitleggen waarom Groen als meerderheidspartij politieaanwezigheid en camera’s in de Brugse Poort goedkeurt en er zich een week later tegen verzet? Vertelt u me dan ook hoe het komt dat bewoners van een stad waar zo op het milieu wordt ingezet, zelf een tankwagen moeten huren om regenwater op te slaan? Maakt u me duidelijk waarom het ons aan een waterbeleid ontbreekt? Gaat u die mensen beboeten omdat ze in coronatijden zijn samengekomen of omdat die tankwagen op diesel rijdt? Ik ben benieuwd naar uw antwoorden.